Ostatnio Ktoś mi zadał pytanie, co najbardziej lubię piec. Bez zbędnego namysłu odpowiedziałam, że szarlotki. To moje ulubione ciasto, i choć często przeklinam chwile, gdy mozolnie obrabiam kilogramy jabłek, to jednak finalnie smak wynagradza wszystko. Poza tym... kto nie lubi szarlotki? Jeśli się ją przyrządzi, wiadomo z góry, że "kupi się" podniebienia otoczenia. W końcu nie piecze się tylko dla siebie. A co Wy najchętniej pieczecie?
Tym razem padło na szarlotkę z dodatkiem zmielonych migdałów. Krucha, słodziutka, ale i delikatna, dzięki wcześniejszemu, lekkiemu uprażeniu jabłek. W zasadzie idealna. Jedyny minus, to że szybko zniknęła ;)
Ciasto:
przepis na ciasto ze strony Kwestia Smaku
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko + 3 żółtka
Nadzienie:
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka; u mnie champion)
- 10 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie ciasta
Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia, przesiać do dużej miski. Dodać cukry, sól i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, całość posiekać nożem. Dodać jedno jajko rozbełtane z trzema żółtkami i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić spód formy (25 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część zawinąć w folię spożywczą. Zarówno tortownicę, jak i ciasto w folii schować do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować nadzienie z jabłek.
Przygotowanie jabłek
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następne w drobną kostkę. Następnie przełożyć je do garnka lub dużej głębokiej patelni. Dodać cukry, cynamon i podgotować - u mnie około 20 minut, zależy od rodzaju jabłek. Nie powinny się rozpadać. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wyłożyć jabłka na durszlak i odcedzić z nadmiaru powstałego soku.
Płatki migdałowe zmielić.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu).
Na ciasto w formie wysypać równomiernie 3 łyżki zmielonych migdałów. Resztę dodać do jabłek i wymieszać. Jabłka przełożyć do tortownicy, na koniec zetrzeć na nie schłodzone ciasto.
Ciasto piec około godziny (u mnie wystarczyło 50 minut). Jeśli wierzch zacznie się szybko rumienić, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
*w oryginale z pozostałych trzech białek można ubić pianę z białek, utrzeć z cukrem, i wyłożyć je na warstwę jabłek, a następnie wyłożyć ciasto. pominęłam jednak taką piankę
33 komentarze:
kto nie lubi jabłeczników/szarlotek?!
Mniaaaam.. musiała być cudowna, dodatek migdałów tutaj to strzał w 10! :)
Pieknie wyglada, narobilas mi strasznej ochoty na cos slodkiego!
Ukochane ciasto mojego męża. Ja natomiast, ku jego niezadowoleniu, robię szarlotkę rzadko - nie cierpię obierania jabłek:( Twoja szarlotka, jak zwykle, idealna!
My najchętniej pieczemy serniki :D Ale szarlotką nigdy nie pogardzimy :)
Wow! Cudna.
Chce się siegnąć po kawałek...
bardzo lubimy szarlotkę i często ja piekę:)
piękne zdjęcie- porywam kawałeczek ciacha:)
Szarlotka pyszne ciasto;)
Poproszę o kawałek, pycha szarlotka. Połączenie jabłek i migdałów jest genialne.
mniam uwielbiam szarlotki, ale z z migdałami nigdy nie probowałam :) pozdr :)
U mnie w piekarniku właśnie siedzi szarlotka! :) Ale z orzechami włoskimi :)
Nabrałam ochoty na coś słodkiego. Jak dobrze, że ciasto w domu już się pieczę. Co prawda nie szarlotka, ale i tak lepszy rydz niż nic. :D
Oooo, jak jak lubię szarlotki! Jeść, piec trochę mniej ;)
Pytasz, kto nie lubi szarlotki? Zapewne wielu ją ceni i wielbi. ;) Piszesz, że jesli się ja przyrządzi, to kupi się podniebienia jedzących...Niestety, ja znam przykłady piekących, którzy właśnie szarlotkę tak potrafią zepsuć, że szkoda jabłek, jak to mówię! ;) Ty zapewne jesteś już na szarlotkowym mistrzowskim poziomie! ;);) Pozdrawiam!
Poproszę ten idealnie ukrojony kawałek!: )
Szarlotki nigdy, nigdy dość:)
Szarlotki rzadko piękne, ale jeść uwielbiam😄
bardzo lubię szarlotkę w każdej odsłonie:)
Zdecydowanie szarlotki piecze się najprzyjemniej! ;)
Przyłączam się do tej jabłkowej miłości! Pyszne ciacho! Pozdrawiam
Genialna jest Twoja szarlotka! *.*
Jak dla mnie ideał! :)
Podeślesz kawałek? :)
Kasiu no właśnie nie znam nikogo, kto nie lubiłby szarlotki ... i ja je uwielbiam:). Robiłam też kiedys taką z dodatkiem migdałów, z tym, że ja dodawałam je do ciasta:)
Szarlotka jest wspaniała... Już ją uwielbiam :)
Nie ma nic lepszego niż kawałek domowej szarlotki, pycha! :)
Mniaaam! <3
Ale ona apetyczna... :)
No właśnie kto nie lubi szarlotki, ja uwielbiam pasjami, Twojej nigdy nie oparłabym się. Wspaniale wygląda :) Pozdrawiam serdecznie :)
Żadnej szarlotce nie odpuszczę, zapisuję do wypróbowania:-) I dodatkowo migdały, mmm...:-)
Nie lubię szarlotki
FitHealthyLife, aż się wierzć nie chce, że tak można ;)
Ale mi robisz ochotę na szarlotkę. Takie pyszne wygląda, że aż sobie zdjęcie pobrałam :)
Maja, ooo bardzo dziękuję, miło mi :) tylko zdjęć proszę nigdzie nie wykorzystywać na inny niż prywatny użytek ;)
Szarlotka to moje ulubione ciasto, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Idealna na zimę!
Fit Szef
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!