Kolejny, po konfiturze, przetwór, jaki przygotowałam z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem nieco mniej słodki, ale wciąż korzenny. Smak i aromat został podkręcony dzięki dodatkowi czerwonej cebuli. Nadaje się zarówno do mięs, pasztetów czy serów, jak i do prezentowanej słodkiej wersji - klasycznego połączenia chałki z masłem. Dodaję go dosłownie wszędzie :) Taki chutney to świetny sposób na zachowanie rabarbarowego smaku na dłużej.
Składniki:
inspiracja przepisem z bloga Bea w kuchni, po moich zmianach
- 1 kg rabarbaru, już po odcięciu końców
- 600 g czerwonej cebuli
- 600 g cukru
- 150 ml octu jabłkowego
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 2,5 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Rabarbar przepłukać, osuszyć, podcinać końce i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Wszystkie składniki umieścić w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) i gotować przez około 1,5 godziny - co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje.
Jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.
23 komentarze:
Mniammmm!
Uwielbiam z serem, pasztetem...
Z chałką jadłam tylko konfiturę, ale czas spróbować i chutney.
Przepis jest dla mnie nowy więc chętnie wykorzystam;))
Pyszność!.
Mam ślinotok:)
Amber, ten chutney ma w sobie dużo z konfitury, idealnie pasuje do słodkiego pieczywa, polecam
W tym roku przekonałam się do domowych przetworów. Świetna sprawa i duma rozpiera jak się widzi słoiczki wypchane własnymi dżemami, konfiturami. No i chałka na zdjęciu też cudowna! :) Dzisiaj u mnie taka sama, ale w innej wersji podana:)
Ach jakie to musi być pyszne<3
Idealne na niedzielne śniadanie ;) Kusisz!
fajny przepis, chyba się skuszę:)
Mniam, bardzo lubię! Pysznie przygotowany!
Podpatrzę pomysł, bo bardzo mi przypadł do gustu. Uwielbiam takie rzeczy do pasztetów i serów. To po takim jedzonku masz takiego powera w biegach;-)?
To musi być pyszne, kurczę, bo wygląda obłędnie :)
Mnie najbardziej interesuje wersja z chałką, którą uwielbiam :) Prezentuje się znakomicie!
Prosto z piekarnika (klik!)
ja zdecydowanie do sera taki słoiczek przytulę:)
Rabarbar, cebula, pieprz? Wow to tak interesujące połączenie, że naprawdę jesteśmy ciekawe tego smaku :D
Marzena, dokładnie :) białe pieczywo plus coś słodkiego - konfitura, miód czy nutella - to moja przedbiegowa rutyna :)
Brzmi i wygląda wspaniale!
Fajny taki sezonowy chutney! :)
dżemy już za mną, to może pora na chutney :)
Jaki fajny chutney! Musi smakować obłędnie :)
Świetny pomysł, chętnie zrobię u siebie ;)
O nie pomyślałabym żeby zmieszać rabarbar z cebulą ;) Chutney z samej cebuli już robiłam i jestem nim zachwycona :) A Twój wygląda bardzo smakowicie, szczególnie na tej chałce mmm.... ;))
Pyszności, mniam,mniam :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!