Migdałowe crumble z "owocami" lata. Słodziutkie, rozpływające się w ustach. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane z lodami. Klasyk. Chwila roboty, a tyle szczęścia dla podniebienia :)
Składnki na dwie średniej wielkości foremki lub ok. 10 kokilek
- 500 g truskawek
- 500 g rabarbaru
- 1/3 szklanki cukru
Składniki na kruszonkę
- 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/3 szklanki cukru
- 60-70 g masła, zimnego
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Foremki natłuścić masłem.
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w niedużą kostkę (najlepsze będą cienkie gałązki, jeśli są grube, dodatkowo przekroić wzdłuż). Truskawki także przepłukać, osuszyć i przekroić na pół, a jeśli są duże, to na cztery części. Pokrojony rabarbar i truskawki zasypać cukrem i delikatnie wymieszać.
Mąkę, migdały i cukier wymieszać, dodać masło i rozetrzeć całość do powstania okruszków. Ja lubię mocno sypką kruszonkę, dlatego daję niedużo masła. Jeśli wolicie "grudki", dodajcie więcej masła.
Owoce przełożyć do foremek i zasypać kruszonką. Piec 35-40 minut do zarumienienia kruszonki.
22 komentarze:
Uwielbiam ... wygląda cudnie :)
Mniammmm....
To moje ulubione zestawienie owoców pod kruszonką!
Cudo
Nigdy nie jadłam takiego połączenia :)
Nie może być pyszniej ,uwielbiam.
Wspaniały deser:)
U mnie wlaśnie było, z samym rabarbarem, ale też pyszne :-)
truskawki rabarbar to zawsze sprawdzone połączenie :)
Uwielbiam! Połączenie idealne ;)
Jeden z lepszych deserów, lubię, oj bardzo! :)
z lodami musi obłędnie smakować:)
chętnie skubnę jedną taką porcję! :)
Klasyk ale jakie cudowne xD
Mniam, moje ulubione!
Boski deser, niby klasyczny, ale zawsze pyszny!
Zgadzam się z Tobą Kasiu, że tyle szczęścia na talerzu:-)
Ulubione! :-)
Prezentuje się obłędnie :D
Pyszności:) Na takie słodkości każdy się skusi.
Kasiu samo dobro:) Kusisz bardzo:) Uwielbiam te Twoje naczynka do zapiekania:)
Pełnia szczęścia, zdecydowanie :)
Lubię, lubię :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!