Nasiona chia były na moim kulinarnym celowniku od dawien dawna. W końcu udało się zaopatrzyć w solidny zapas i muszę przyznać, że pudding z ich wykorzystaniem posmakował mi ta tyle, że przygotowuję go kilka razy w tygodniu. A roboty dużo nie ma - wystarczy zalać je mlekiem i zostawić na noc. Później tylko ulubione dodatki i gotowe.
Pudding z nasion chia zwykle traktuję jako śniadanie, więc przygotowuję go na zwykłym mleku lub na mleku i wodzie (w wersji fit), ale jeśli chcemy, by robił za deser, polecam użycie mleka kokosowego czy migdałowego. Wtedy to już totalna rozpusta :)
Składniki na jedną porcję (u mnie dwa nieduże pucharki)
- 3 łyżki nasion
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
- 1 łyżeczka miodu
- owoce - tutaj truskawki i banany
Nasiona zalać mlekiem i wodą, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Może to być cała noc albo przynajmniej kilka godzin (aż nasiona ładnie spęcznieją). W miarę możliwości przemieszać co jakiś czas.
Jeśli zostawiliśmy pudding na całą noc, polecam przed podaniem lekko go podgrzać w garnuszku - mieszając i jednocześnie dodając miodu. Gotowy przelać do miseczki/pucharków wypełnionych owocami.
28 komentarze:
Mniam, idealna wersja śniadaniowa! Pycha!
Porywam jedną szklaneczkę! :)
Mniam! Muszę w końcu to chia zrobić ;)
Te nasiona chia tak pięknie wyglądają z deserach. Mniam .....
Pysznie !
Chia używam od dawna, ale przyznam, że nie zauważyłam zdecydowanego smaku szałwii hiszpańskiej...
I właśnie nam mega ochoty na taki deser narobiłaś :) Wszystkie potrzebne składniki mamy :P
Rewelacyjnie wygląda muszę taki sporządzić;)
Jutro zrobię sobie taki na śniadanie:-)
Apetycznie. Akurat chia niedługo taniej w osiedlowym sklepie będzie - jak dostanę je w swoje ręce to koniecznie wypróbuje.
Cudowne śniadanie.
Uwielbiam nasiona chia! Bardziej smakuje mi wersja z jogurtem naturalnym zamiast mleka ^^
Ale to niesamowicie wygląda! Nigdy nie miałam okazji spróbować tych nasion, a szkoda :)
Prosto z piekarnika (klik!)
Dziś kupiłam te magiczne nasionka i w końcu mogę robić puddingi;)
takie puddingi, nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne!
uwaga....Nasiona Chia mogą nasilać działanie leków obniżających ciśnienie krwi. Dlatego, jeżeli ktoś bierze leki przeciw nadciśnieniu, lub ma inne dolegliwości sercowe, powinien skonsultować się wcześniej z lekarzem, gdyż nasiona Chia w takich przypadkach mogą zaszkodzić
wygląda niesamowicie tak jak twój cały blog
Takie śniadanko to jest to :)
wygląda przepysznie :)
Cudowny pomysł! :)
Pudding wygląda bardzo kusząco! *.*
Mmm, takie śniadanie to ja rozumiem, pysznie i to bardzo! :)
Muszę znaleźć kogoś kto mi zrobi takie śniadanko :D
Puddingów chia nigdy dość! :D
Piękne zdjęcia, a sam deser lub letnie śniadanie pyszny i lekki :)
Muszę kupić te nasiona i w końcu coś z nich zrobić, bo wyglądają genialnie. A może zrobisz dla mnie taki pyszny pudding? :)
This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!
Nigdy nie jadłam chia :)
Świetnie się prezentuje ;)
Ja robię z jogurtów naturalnych i jest pyszny
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!