niedziela, 6 marca 2016

Zapiekanka z tortellini



Przerwa na blogu, przerwa i w kuchni. Nadarzył się jednak luźniejszy weekend i udało się poszaleć. Powstała ta oto zapiekanka z tortellini oraz pewien deser, ale o nim  w kolejnym poście :) 

Uwielbiam wszelkie zapiekanki makaronowe! Aromatyczny sos pomidorowy, trochę ciągnącego sera, podsmażona szynka plus niezastąpiony makaron. Tym razem makaron z wkładką ;) bo z nadzieniem. Zamiast tradycyjnych rurek użyłam tortellini. Trafiłam akurat na smak pomidorowy z mozzarellą, który świetnie wkomponował się z resztą składników. Gorąco polecam to danie, jest znakomite, a przy tym niezbyt praco i czasochłonne.




Składniki (4 porcje)
inspiracja przepisem z bloga Zjem To
  • 400 g tortellini z pomidorami i mozzarellą (bądź innego ulubionego smaku)
  • 200 g wędzonej szynki
  • 200 g sera żółtego
  • olej do podsmażenia polędwicy
  • masło do wysmarowania naczyń żaroodpornych

Składniki na sos:
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli


1. Sos pomidorowy
Na dużej patelni rozgrzać olej. Zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, a następnie wlać pomidory z puszki. Doprawić suszoną bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Wymieszać całość i smażyć na wolnym ogniu przez około 30 minut aż sos zgęstnieje. W tym czasie przygotować resztę składników.

2. Przygotowanie składników.
W garnku zagotować wodę i przyrządzić tortellini (czas gotowania wedle informacji na opakowaniu). Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć pokrojoną w małą kostkę szynkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach.

3. Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Naczynie/a żaroodporne wysmarować masłem. Na dół wyłożyć połowę tortellini, zalać połową sosu, posypać połową podsmażonej szynki i sera, a następnie powtórzyć - tortellini, sos, szynka oraz ser na wierzchu. Zapiekankę piec przez około 20 minut.

Świetnie smakuje również odgrzewana.






15 komentarze:

lutka40 pisze...

Wygląda bardzo smakowicie !

Anulla pisze...

mniam, uwielbiam zapiekankę z tortellini :)

Janusz Bartoszek pisze...

Zapiekanka wygląda przepysznie ^^ Ps. Podoba mi się to naczynie :D

Marzena pisze...

Jak symbolicznie 2 porcje ;-) Mogę tylko popodziwiać, bo przeszłam na bezglutenowe żarcie. Chyba, że moim zaserwuję, będą szczęśliwi:-)

Evi pisze...

Ależ to wygląda, zgłodniałam!

Kaś pisze...

Marzena, 4 :) to całkiem pojemne naczynia, połowa nasyci nawet głodomora :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Zapiekanka, która na pewno by mi smakowała :)

Nemi pisze...

Wow, zaszalałaś :)

Olka pisze...

Też uwielbiam zapiekanki makaronowe. Tę biorę w ciemno.

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

My też uwielbiamy makaronowe zapiekani :D Ta musi być przepyszna :D

Wioletta Kosek pisze...

Pycha :D
Myślę, że bez problemu ser żółty można zamienić na mozarellę? :)

Ewa W pisze...

to coś dla mnie ! na pewno pyszna

Kaś pisze...

Wioletta, jak najbardziej sprawdzi się mozzarella :)

Life by Ewelina pisze...

Ale to wygląda smakowicie, na pewno ją zrobię :) Lubię takie szybkie rozwiązania :)

Patrycja pisze...

Świetna propozycja!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add