środa, 15 czerwca 2016

Szybkie ciasto z truskawkami



Cienki spód, masa truskawek puszczających słodziutki sok i kruszonka wieńcząca całość. W sumie nie wiem, jak bardziej zachwalić to ciasto, bo jest po prostu idealne :) Polecam!



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 160g masła, zimnego
  • 1 żółtko

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek

Przygotowanie
Z truskawek usunąć szypułki, przemyć owoce i lekko osuszyć. Przekroić na pół.
Piekarnik rozgrzać o 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zrobić ciasto w dużej formie, skorzystajcie z tych proporcji.

Przygotowanie ciasta
Cukier rozetrzeć palcami ze skórką z cytryny. Dosypać przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Dodać żółtko oraz masło pokrojone w kostkę. Ze składników wyrobić sypką kruszonkę.

Pieczenie
Na spód tortownicy wysypać połowę kruszonki, dociskając i tworząc zwarte ciasto. Wyłożyć truskawki, a następnie zasypać je resztą kruszonki. Ciasto piec przez około 50-55 minut - aż ładnie się zarumieni z wierzchu.






11 komentarze:

Olga Pi pisze...

Takie szybkie ciasta są najlepsze:)

Lady laura. pisze...

Rozpływam się nad tym uroczym kawałkiem ciacha.

Ola pisze...

O matko obłędne chyba w weekend wypróbuje 😊

gin pisze...

Poproszę kawałeczek - wygląda bosko! :)

Anulla pisze...

świetny placek :) w sam raz do kawki :)

Roni pisze...

Idealny deser ;)

Majana pisze...

Takie ciacha najlepsze! Super :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne, truskawkowe, idealne na sezon truskawkowy :))

Ewa W pisze...

ta kruszonka,,,ahhh

judik pisze...

Idealne ciasto na lato! :)

Edyta pisze...

Uwielbiam ciasta z truskawkami :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add