środa, 1 czerwca 2016

Sernik z rabarbarem i kruszonką



Sernik z rabarbarem i kruszonką to chyba wypiek sezonu ;) jeśli chodzi o rabarbar. Kruche ciasto, kremowa, słodziutka masa i kwaskowy rabarbar. Połączenie idealne. W miniony weekend było hitem na stole. Każdy chwalił :) Dlatego też serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania. 

Przepis na ciasto był już chyba milion razy sprawdzony w krajankach (między innymi w wersji ze śliwkami i wersji z jabłkami) i nie zawiódł również w serniku. Ogromnym jego plusem jest brak konieczności chłodzenia ciasta w lodówce. Ba, nie trzeba go nawet dokładnie zagniatać. Wystarczy utrzeć z niego drobną kruszonkę, wylepić część na spód, wylać masę serową, dodać rabarbar i wysypać resztę ciasta jako kruszonkę. Tyle :) Nie dość, że sernik pyszny, to i bardzo szybki.




Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g zimnego masła
  • 1 jajko, dobrze roztrzepane

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • szklanka drobnego cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (sam proszek, 40g)


Dodatkowo:
  • ok. 1 kg rabarbaru (po obraniu 700-800 g)


Przygotowanie rabarbaru
Rabarbar umyć, osuszyć, pozbyć się końców i pokroić w niedużą kostkę. 

Przygotowanie masy serowej
W dużej misce umieść twaróg i mascarpone. Potraktować sery blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie, wrzucać do masy po jednym jajku, ciągle miksując masę mikserem. Kolejno dodać cukier i znowu wymieszać całość mikserem. Na koniec dodać skórkę cytryny oraz budyń i raz jeszcze wymieszać masę mikserem aż będzie kremowa i bez grudek.

Przygotowanie ciasta
Cukier rozetrzeć palcami ze skórką z cytryny, by przeszedł cytrusowym smakiem. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszać sypkie składniki po czym dodać pokrojone w kostkę masło oraz roztrzepane jajko. Całość rozetrzeć palcami do utworzenia sypkiej kruszonki.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wysypać ok. 600 g kruszonki i docisnąć do spodu tworząc zwarte ciasto. Następnie wylać masę serową, a na niej wyłożyć pokrojony rabarbar. Na koniec posypać całość resztą kruszonki. Piec około 60 minut. Po upływie 30-40 minut, jeśli Wasz piekarnik lub podpiekać wierzch, można nakryć blachę kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu trzymać sernik jeszcze przez godzinę w zamkniętym piekarniku, a po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego przestudzenia. 

Tego sernika nie trzeba przechowywać w lodówce. Po upieczeniu i przestudzeniu warto go schować na 3-4 godziny do lodówki, ale później nie ma potrzeby przechowywania go w dużym chłodzie.






12 komentarze:

krzywa kromeczka pisze...

cudenko:)

gin pisze...

Narobiłaś mi apetytu :)

Kasia pisze...

Bardzo dobra propozycja na nadchodzący weekend :)

Anulla pisze...

świetne ciacho :) lubie słodko-kwaśne połączenia :)

Salvador Dali pisze...

no klasyk, no! :) najpyszniejszy, najbardziej aromatyczny <3 the best ver! :)

Marzena pisze...

Pyszne połączenie. Z rabarbarem musiało być pyszne, innej opcji nie ma;-)

Kamciss pisze...

Zamiast rabarbaru użyłabym truskawek, ale pewnie ta Twoja opcja też pyszna :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Lady laura. pisze...

Ja z chęcią się przysiądę,pycha.

Evi pisze...

Biorę wszystko, co z rabarbarem i kruszonką. I wszystko, co jest sernikiem. Sezonowy sernik to jest to :-).

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetne ciacho :))

Ewa W pisze...

nie powinna o tej porze patrzeć na takie zdjęcia :D

judik pisze...

Ten sernik wygląda dosłownie znakomicie :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add