niedziela, 20 listopada 2016

Chlebek cukiniowy z orzechami



Uwielbiam! Idealny jako pożywne śniadanie czy przekąska w pracy - super alternatywa dla codziennych kanapek czy bułek "na wynos" ;) Kolejny przepis z mega warsztatów, o których wspominałam w ostatnim poście. Bardzo polecam, bo jest nie tylko pyszny (oczywiście!), ale też szybki i prosty w przygotowaniu.



Składniki:
  • 300 g cukinii
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 180 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 500 g mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli


Przygotować składniki
Orzechy posiekać, a cukinię zetrzeć na grubych oczkach (ze skórką; polecam młode, "cienkie" cukinie). Mąkę przesiać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać, a na koniec wmieszać orzechy. W drugiej misce utrzeć jajka z olejem i cukrami, po czym dodać startą cukinię i wymieszać.
Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać dokładnie całość łopatką.

Pieczenie
Podłużną foremkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (ja wykładam tak 3/4 ciasta a z reszty piekę muffinki - 3 czy 4 sztuki). Piec ok. 50 minut (muffinki koło 20-25) - w zależności od piekarnika. Najlepiej już po 40 minutach systematycznie sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już upieczone.




4 komentarze:

Anulla pisze...

wspaniała śniadaniowa propozycja :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pycha! Świetny przepis

gin pisze...

Mniam, wygląda przepysznie! :)

Zuza pisze...

mmm pychotka

Publikowanie komentarza

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add