piątek, 24 marca 2017

Butter chicken - indyjski kurczak maślany



Oj czaiłam się na to danie długi czas :) Ale warto było czekać! Delikatny kurczak, w lekko pikantnym i cudownie aromatycznym sosie. Pycha! U mnie z ryżem, ale można też podawać z chlebkami naan.

Dla mnie ogromnym plusem, poza oczywiście smakiem, jest łatwość przygotowania butter chicken. Dzień wcześniej wystarczy wymieszać zamarynować kurczaka, a drugiego smażyć po kolei dorzucając składniki. Szybko, wygodnie i bez brudzenia połowy kuchni ;)



Składniki na marynatę:
przepis podpatrzony na blogu Madame Edith, u mnie w proporcji na 4 porcje, przy małych zmianach
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 płaska łyżeczka startego kuminu
  • 2 płaskie łyżeczki tartego, świeżego imbiru
  • 600 g piersi z kurczaka 


Składniki na sos:
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 100ml rosołu
  • 120 g śmietany 12% lub 18%


Przygotowanie marynaty (dzień wcześniej)
Oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Zalać jogurtem i dodać resztę składników. Wymieszać, nakryć miskę wieczkiem lub folią i włożyć do lodówki - przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (najwygodniej przygotować kurczaka dzień wcześniej).

Smażenie
Na suchej patelni zarumienić orzechy nerkowca. Przestudzić, a następnie połowę zmielić blenderem.
Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, po czym podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę razem z kardamonem, cynamonem i liściem laurowym - jakieś 3 minuty.
Następnie dorzucić kolejne składniki: passatę pomidorową, bulion*, słodką paprykę, zmielone orzechy oraz zamarynowanego kurczaka. Posolić. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę**, wymieszać i gotować kolejne 10-15 minut aby sos zgęstniał.
W czasie smażenia można przygotować ryż.

*jeśli sos będzie zbyt zgęstnieje, dolać trochę bulionu
** aby śmietana się nie zważyła polecam przelać odrobinę sosu do małej miseczki, w której należy wymieszać go ze śmietaną - tak zaprawiony sos wlać na patelnie ciągle mieszając



3 komentarze:

Krystyna Boner pisze...

Bardzo smaczne danie na obiad. Wygląda kusząco :)

Ola pisze...

Poproszę 😀

Anulla pisze...

muszę je wreszcie zrobić w domu bo bardzo lubię :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add