wtorek, 25 kwietnia 2017

Klasyczna szarlotka



Jakoś tak ostatnio bardziej jesiennie (by nie powiedzieć zimowo) niż wiosennie za oknem, więc nic tak nie pokrzepi jak dobra, sprawdzona szarlotk.

Klasyczna, na kruchym cieście i z kruszonką. Ciepły kocyk, poducha i nic więcej do szczęścia nie trzeba - takie moje prywatne hygge :)



Składniki na ciasto:
przepis z gazetki Chwila dla Ciebie, nr 15 2017, z moimi zmianami
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:
  • kg jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, żółtka i całość wyrobić - powinno wyjść coś na kształt kruszonki. 1/3 owinąć w folię i schować do zamrażarki.
Dużą blachę (26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na spód wyłożyć pozostałą częścią ciasta. Blachę na 20 minut włożyć do zamrażarki. W tym czasie przygotować jabłka.

Przygotowanie jabłek
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Najpierw podpiec spód przez około 10 minut, po czym posypać go bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć/rozetrzeć w palcach pozostawioną 1/3 część ciasta. Piec jescze ok. 45 minut. 

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


6 komentarze:

Krystyna Boner pisze...

Wspaniała. Wygląda niezwykle kusząco :)

Ola pisze...

A jak zrobi się cieplej to z lodami 😀

Anulla pisze...

moje ukochane ciacho :)

Evi pisze...

Klasyki nigdy dość. Perfekcyjna :-)

gin pisze...

Hygge po polsku :)

Kamil pisze...

Klasycznie znaczy najlepiej :) Szarlotka nigdy mi się nie znudzi podobnie jak karpatka :)

Publikowanie komentarza

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add