środa, 17 maja 2017

Ciasto jogurtowe - szybkie i proste



Wiosna w pełni, a więc sezon na grille i pikniki w pełni! I właśnie takie ciasto polecam na takie okazje. Po piersze jest szybkie i proste w przygotowaniu, bo po co tracić słoneczne chwile w kuchni (nie potrzeba nawet miksera, a miarką jest kubek po jogurcie), a po drugie jest "bezpieczne" w transporcie i poręczne w jedzeniu :) I na koniec - ciasto jest przyjemnie wilgotne, więc nie ma obawy, że będzie wysuszone, więc spokojnie można je przygotować wcześniej.



Składniki:
przepis ze strony Przepisy Joli
  • 1 jogurt naturalny (180g)
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 kubki mąki
  • 1 kubek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • opcjonalnie cukier puder do posypania, jeśli ciasto nie jest "na wynos" :)

* kubek - używamy umytego kubka po jogurcie
** wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
*** keksówka ok. 30x10 cm

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem do 160 stopni). Piec około 45 minut - do suchego patyczka.



1 komentarze:

Lena pisze...

proste i przepyszne:)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add