czwartek, 1 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami



Rabarbarowe love. A w dodatku z jabłkami to już w ogóle. Proste, klasyczne kruche ciasto. Wiosenne :) Czekam na wersję z truskawkami!



Składniki na ciasto:
ciacho już się u mnie pojawiło, teraz w trochę innej odsłonie
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
 
Składniki na nadzienie:
  • ok. 80 dag rabarbaru
  • 2 dużę jabłka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta
 
 
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, żółtka i całość wyrobić - powinno wyjść coś na kształt kruszonki. Całość owinąć w folię i schować do zamrażarki na kilka godzin. 
 
Przygotowanie nadzienia
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rabarbar obmyć, osuszyć i również pokroić w kostkę. Oprószyć go cukrem i cynamonem oraz wymieszać z jabłkami.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Dużą blachę (26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na spód zetrzeć 2/3 ciasta i lekko przygnieść do blachy. Obsypać bułką tartą. Następnie wyłożyć nadzienie, a na koniec zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec 45-50 minut.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



6 komentarze:

Wyplatanki pisze...

Pyszności!

Janusz Bartoszek pisze...

Prezentuje się bardzo apetycznie, dlatego chętnie bym zjadł nie jeden kawałek :)

Anulla pisze...

sezonowe ciacho być musi :)

judik pisze...

Wspaniałe ciacho, moje smaki :)

gin pisze...

Mmm, wygląda jak marzenie :)

Annie hair sisters pisze...

OH, wygląda na pyszne. To jest moje smaczne.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add