Rabarbarowe love. A w dodatku z jabłkami to już w ogóle. Proste, klasyczne kruche ciasto. Wiosenne :) Czekam na wersję z truskawkami!
Składniki na ciasto:
ciacho już się u mnie pojawiło, teraz w trochę innej odsłonie
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie:
- ok. 80 dag rabarbaru
- 2 dużę jabłka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane
masło, żółtka i całość wyrobić - powinno wyjść coś na kształt
kruszonki. Całość owinąć w folię i schować do zamrażarki na kilka godzin.
Przygotowanie nadzienia
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rabarbar obmyć, osuszyć i również pokroić w kostkę. Oprószyć go cukrem i cynamonem oraz wymieszać z jabłkami.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Dużą blachę (26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na spód zetrzeć 2/3 ciasta i lekko przygnieść do blachy. Obsypać bułką tartą. Następnie wyłożyć nadzienie, a na koniec zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec 45-50 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
6 komentarze:
Pyszności!
Prezentuje się bardzo apetycznie, dlatego chętnie bym zjadł nie jeden kawałek :)
sezonowe ciacho być musi :)
Wspaniałe ciacho, moje smaki :)
Mmm, wygląda jak marzenie :)
OH, wygląda na pyszne. To jest moje smaczne.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!