czwartek, 26 października 2017

Pizza drożdżowa bez wyrastania. Z oscypkiem i boczkiem.



Chodzi za Wami pizza, a nie macie ochoty bawić się w wyrastanie ciasta? Polecam ten przepis! Drożdżowa pizza bez wyrastania :) Ekspresowa, idealnie wypieczona. Jej przygotowanie to 10-15 minut, plus pieczenie. Tak naprawdę najdłużej robi się sos pomidorowy na naszą pizzę. Co prawda w wersji "daj jeść, już teraz" możecie skorzystać po prostu z przecieru pomidorowego czy gotowego sosu, to jednak polecam przygotowanie go na własną rękę - jest genialny i żaden dodatkowy sos do podania nie będzie już potrzebny.

Na dodatki wybrałam oscypka i boczek wędzony. Do tego trochę czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe i rukola. Przyznam się, że bałam się, że wykorzystanie wyłącznie oscypka (bez domieszki innego sera) sprawi, że pizza będzie zbyt intensywna w smaku, ale nic bardziej mylnego. Całość jest wyśmienita i świetnie się komponuje! Polecam tu oscypka maślanego.




Składniki na domowoy sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów bez skórki, krojonych
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekany czosnek. Kiedy się zarumieni, dodać pomidory z puszki oraz pozostałe składniki. Wymieszać i smażyć około 30-40 minut na małym ogniu aż sos się zredukuje i mocno zgęstnieje. Sos równie dobrze można przygotować kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.


Składniki na ciasto na pizzę:
przepis z serwisu Przyślij Przepis
  • półtorej szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Dodatki:
  • 100-150 g oscypka (kilka plasterków, resztę zetrzeć)
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • pół czerwonej cebuli
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola

Piekarnik rozgrzać do około 250 stopni, z blachą w środku (ja mam termoobieg i max 250 stopni i taką temperaturę ustawiłam). 
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z cukrem i solą. Mleko lekko podgrzać w garnuszku, po czym wymieszać z drożdżami. Do mąki wlać olej i mleko, a następnie dokładnie cagnieść całość do utworzenie jednolitego ciasta, które nie będzie się kleiło do rąk. 
Na stolnicy rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, który będzie pasował do naszej blachy, lekko wysypać go mąką i rozwałkować na nim nasze ciasto na pizzę. Można pozostawić lekko grubsze brzegi. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, pozostawiając wolne brzegi, po czym obsypać startym oscypkiem oraz poukładać plasterki tegoż sera i boczku. 
Tak przygotowaną pizzę delikatnie zsunąć z papierem ze stolnicy na uprzednio rozgrzaną blachę i umieścić w piekarniku. Piec plus minut 10 minut - w dużej mierze zależy to od piekarnika, u niektórych może to być 8 minut, u mnie było to 13 minut. W każdym razie piec do momentu zarumienienia brzegów. 
Przed podaniem ułożyć na pizzy krążki cebulki, połówki pomidorów i rukolę. Smacznego!




4 komentarze:

Kosze pisze...

czemu zatem nie musi rosnąć ?

Kaś pisze...

Kosze, dobre proporcje i sposób przygotowania

Anulla pisze...

wygląda apetycznie i fajny sposób przygotowanie :)

Kasia pisze...

Cudowna!! Tak mógłby wyglądać mój posiłek idealny :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add