piątek, 25 stycznia 2019

Pączuszki serowe z twarogiem



Szybkie i proste w przygotowaniu pączki serowe. Na blogu pojawił się już na nie przepis, TUTAJ, ale pączuszki są na tyle pyszne, że warto o nich przypomnieć a przepis odświeżyć. Tym razem wykonane przez Mamę, pod moim czujnym okiem ;) Mega mega serowe i delikatne jak chmurka. Na karnawał jak znalazł. 

Ważna uwaga - pączki są pyszne także na drugi dzień. Jako że są naprawdę wilgotne, nie wysychają ani nie twardnieją jak tradycyjne. 

PS Polecam też wariację - czekoladowe pączuszki na serku homogenizowanym KLIK


Składniki: 
przepis prawdopodobnie znaleziony na stronie Przepisy Joli, podaję po naszych zmianach
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki
  • ok. 1l oleju do smażenia 
  • cukier puder do posypania
 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie ciasta na pączki 
W jednej misce umieścić twaróg oraz jogurt naturalny, po czym zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać wódkę i znowu utrzeć. Następnie dodać masę serową i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Masę raz jeszcze potraktować mikserem.

Smażenie pączków
W garnku rozgrzać olej do smażenia. Naszykować miseczkę z zimną wodą.
Ciasto jest mocno klejące, dlatego też formując nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego należy każdorazowo maczać ręce w wodzie. Kulki ciasta delikatnie wrzucać na olej, powiedzmy do 5-6 przy na jeden raz - żeby miały miejsce urosnąć. Pączki smażyć na mocno złoty kolor. Wyjmować cedzakiem i układać na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. 

Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. 



6 komentarze:

Natalie pisze...

Ale słodkie! Takich nie jadłam :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Zuzanna F pisze...

Zjadłabym:)

Zuza pisze...

nadają się do pieczenia? :)

Kaś pisze...

Zuza, nie, konsytenscja ciasta raczej nie nadaje się do pieczenia ;)

weronika pisze...

Przepis przyda się na tłusty czwartek :D

Kaś pisze...

Weronika, zdecydowanie! :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add