piątek, 25 stycznia 2019

Pączuszki serowe z twarogiem



Szybkie i proste w przygotowaniu pączki serowe. Na blogu pojawił się już na nie przepis, TUTAJ, ale pączuszki są na tyle pyszne, że warto o nich przypomnieć a przepis odświeżyć. Tym razem wykonane przez Mamę, pod moim czujnym okiem ;) Mega mega serowe i delikatne jak chmurka. Na karnawał jak znalazł. 

Ważna uwaga - pączki są pyszne także na drugi dzień. Jako że są naprawdę wilgotne, nie wysychają ani nie twardnieją jak tradycyjne. 

PS Polecam też wariację - czekoladowe pączuszki na serku homogenizowanym KLIK


Składniki: 
przepis prawdopodobnie znaleziony na stronie Przepisy Joli, podaję po naszych zmianach
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki
  • ok. 1l oleju do smażenia 
  • cukier puder do posypania
 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie ciasta na pączki 
W jednej misce umieścić twaróg oraz jogurt naturalny, po czym zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać wódkę i znowu utrzeć. Następnie dodać masę serową i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Masę raz jeszcze potraktować mikserem.

Smażenie pączków
W garnku rozgrzać olej do smażenia. Naszykować miseczkę z zimną wodą.
Ciasto jest mocno klejące, dlatego też formując nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego należy każdorazowo maczać ręce w wodzie. Kulki ciasta delikatnie wrzucać na olej, powiedzmy do 5-6 przy na jeden raz - żeby miały miejsce urosnąć. Pączki smażyć na mocno złoty kolor. Wyjmować cedzakiem i układać na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. 

Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. 



10 komentarze:

Natalie pisze...

Ale słodkie! Takich nie jadłam :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Zuzanna F pisze...

Zjadłabym:)

Zuza pisze...

nadają się do pieczenia? :)

Kaś pisze...

Zuza, nie, konsytenscja ciasta raczej nie nadaje się do pieczenia ;)

weronika pisze...

Przepis przyda się na tłusty czwartek :D

Kaś pisze...

Weronika, zdecydowanie! :)

DżemDżus pisze...

Pięknie wyglądają, to jedyna forma pączków które robię sama. Reszta niestety nie wychodzi.

SielskieM pisze...

Chyba ...nie nie chyba, na pewno mam ogromną ochotę wypróbować przepis...przede wszystkim dlatego, że tradycyjne pączki mnie zdecydowanie nie kręcą ;)

Kaś pisze...

SielskieM, to tym bardziej polecam, mam cichą nadzieję, że te spełnią pączkowe oczekiwania ;)

Remove Background pisze...

fantastic and thorough article! thanks for posting it!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add