Sernik mega dietetyczny, ale mimo to nadal bardzo dobry. Ten sernik robiłam już wiele razy, ale pierwszy raz z galaretką, i to galaretką z zaparzonej herbaty. Efekt jest powalający: intensywny smak i kolor (użyłam herbaty malinowej). Przepis na galaretkę zaczerpnęłam z Magicznej kuchni, na pewno będę z niego regularnie korzystać.
Składniki na masę jogurtową:
- 500 g jogurtu
- 2,5 łyżki fruktozy
- 3 łyżki żelatyny
- 500 g truskawek (przepołowić)
Do jogurtu dodać połowę truskawek i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, przestudzić i wmieszać do jogurtu (też blenderem). Połowę pozostałych truskawek (125 g) zanurzyć w masie. Wstawić do lodówki do stężenia.
Składniki na galaretkę:
- 4 torebki herbaty owocowej
- 2 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki żelatyny
Herbatę zalać wodą, pozostawić do zaparzenia (5-10 minut). Torebki wyciągnąć i odsączyć. Zaparzoną herbatę zagotować w garnuszku, po czym dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do stężenia.
Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć resztę truskawek. Zalać galaretką, która powinna już lekko stężeć. Można wylać najpierw kilka łyżek, wstawić sernik do lodówki na 10 minut i później wylać resztę galaretki (żeby mieć pewność, że warstwa jogurtowa i galaretki nie połączą się).
Do masy jogurtowej, jak i do galaretki można oczywiście dodać fruktozy i słodziku według własnych upodobań.
Sernik według metody Montignaca. Z pominięciem truskawek nadaję się na dietę Dukana.
22 komentarze:
ciekawa ta herbaciana galaretka. nigdy nie robiłam. i jaką ładną ma barwę;)
bardzo mi się podoba to połączenie, zapewne wypróbuję :)
nie dośc, że dietetyczny, to jeszcze tai ładny. ta galaretka mnie ciekawi bardzo.
o, herbaciana galaretka :)
świetny deserek:) idealny na upalne dni lata:)
Galaretka z herbaty, czego to się nie da wymyślić :D Rewelacja i jak fajnie, że dietetyczny...
Ale fajny serniczek:)
pozdrawiam
Śliczny! I ta galaretka.Mniam....
Świetna galaretka!
ale bym taki serniczek chętnie wsunęła, szkoda że w mojej fazie nie można jeść truskawek
mniam, mniam!
świetny pomysł na podanie. takie jednorazowe porcyjki. przynajmniej nie trzeba się bawic z nożem ;]
ale wygląda ślicznie. narobiłaś mi apetytu ;]
serniczek pierwsza klasa:) bardzo apetyczny i ma piekny kolorek:)
świetna rzecz na lato :)
Jaki pyszny deserek ;)
jeny to musi być pyszne!
O tak to musi być pyszne bo zdjęcie pozostawia mój obłęd w oczach :)
oOO!!!Jakie to musi być pyszne..już sobie wyobrażam ten obłędny smak:) tylko szkoda że świeże truskawki się już skończyły..ale dam mrożone lub maliny i pewnie też będzie super!:)
Pozdrawiam :)
Cieszy oczy
Mmm pysznie. Zwłaszcza o tej porze roku te kolory mnie przyciągają :)
Pysznie wygląda chciałabym zrobić ten serniczek a mam 2 pytania ile żelatyny do sernika dodać i czy ta galaretka nie jest kwaśna bez cukru?
Pozdrawiam
Anonimowy, zapomniałam dopisać o ilości żelatyny do sernika - 3 łyżki.
galaretka bez cukru nie będzie kwaśna, będzie zupełnie neutralna w smaku :) ja mam bardzo niski próg słodkości, więc dla smaku wystarczają mi jedynie owoce w galaretce :)
myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie, jeśli przed dodaniem żelatyny wsypiesz powiedzmy 2-3 łyżki cukru i spróbujesz czy taka Ci odpowiada, najwyżej dosypiesz więcej cukru. albo jeszcze inaczej: możesz zrobić galaretkę np. na herbacie malinowej a do posłodzenia użyć zagęszczonego soku z malin, który jest bardzo słodki.
pozdrawiam serdecznie
Super dziękuję , muszę zrobić na święta taki serniczek może się uda.
Dziękuję i gratuluję bloga.
Pozdrawiam Justyna
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!