czwartek, 26 sierpnia 2010

Sernik jogurtowy z herbacianą galaretką


Sernik mega dietetyczny, ale mimo to nadal bardzo dobry. Ten sernik robiłam już wiele razy, ale pierwszy raz z galaretką, i to galaretką z zaparzonej herbaty. Efekt jest powalający: intensywny smak i kolor (użyłam herbaty malinowej). Przepis na galaretkę zaczerpnęłam z Magicznej kuchni, na pewno będę z niego regularnie korzystać.

Składniki na masę jogurtową:

  • 500 g jogurtu
  • 2,5 łyżki fruktozy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek (przepołowić)

Do jogurtu dodać połowę truskawek i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, przestudzić i wmieszać do jogurtu (też blenderem). Połowę pozostałych truskawek (125 g) zanurzyć w masie. Wstawić do lodówki do stężenia.


Składniki na galaretkę:

  • 4 torebki herbaty owocowej
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny

Herbatę zalać wodą, pozostawić do zaparzenia (5-10 minut). Torebki wyciągnąć i odsączyć. Zaparzoną herbatę zagotować w garnuszku, po czym dodać żelatynę i wymieszać. Pozostawić do stężenia.

Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć resztę truskawek. Zalać galaretką, która powinna już lekko stężeć. Można wylać najpierw kilka łyżek, wstawić sernik do lodówki na 10 minut i później wylać resztę galaretki (żeby mieć pewność, że warstwa jogurtowa i galaretki nie połączą się).

Do masy jogurtowej, jak i do galaretki można oczywiście dodać fruktozy i słodziku według własnych upodobań.
Sernik według metody Montignaca. Z pominięciem truskawek nadaję się na dietę Dukana.

22 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

ciekawa ta herbaciana galaretka. nigdy nie robiłam. i jaką ładną ma barwę;)

B pisze...

bardzo mi się podoba to połączenie, zapewne wypróbuję :)

asieja pisze...

nie dośc, że dietetyczny, to jeszcze tai ładny. ta galaretka mnie ciekawi bardzo.

Asia pisze...

o, herbaciana galaretka :)

ilka_86 pisze...

świetny deserek:) idealny na upalne dni lata:)

Arvén pisze...

Galaretka z herbaty, czego to się nie da wymyślić :D Rewelacja i jak fajnie, że dietetyczny...

Beata pisze...

Ale fajny serniczek:)
pozdrawiam

Amber pisze...

Śliczny! I ta galaretka.Mniam....

mania179 pisze...

Świetna galaretka!

bryssska pisze...

ale bym taki serniczek chętnie wsunęła, szkoda że w mojej fazie nie można jeść truskawek

Karmel-itka pisze...

mniam, mniam!
świetny pomysł na podanie. takie jednorazowe porcyjki. przynajmniej nie trzeba się bawic z nożem ;]
ale wygląda ślicznie. narobiłaś mi apetytu ;]

aga pisze...

serniczek pierwsza klasa:) bardzo apetyczny i ma piekny kolorek:)

Zuza pisze...

świetna rzecz na lato :)

gosiaa99 pisze...

Jaki pyszny deserek ;)

Ola pisze...

jeny to musi być pyszne!

Ivon pisze...

O tak to musi być pyszne bo zdjęcie pozostawia mój obłęd w oczach :)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

oOO!!!Jakie to musi być pyszne..już sobie wyobrażam ten obłędny smak:) tylko szkoda że świeże truskawki się już skończyły..ale dam mrożone lub maliny i pewnie też będzie super!:)
Pozdrawiam :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Cieszy oczy

Anonimowy pisze...

Mmm pysznie. Zwłaszcza o tej porze roku te kolory mnie przyciągają :)

Anonimowy pisze...

Pysznie wygląda chciałabym zrobić ten serniczek a mam 2 pytania ile żelatyny do sernika dodać i czy ta galaretka nie jest kwaśna bez cukru?
Pozdrawiam

Kaś pisze...

Anonimowy, zapomniałam dopisać o ilości żelatyny do sernika - 3 łyżki.
galaretka bez cukru nie będzie kwaśna, będzie zupełnie neutralna w smaku :) ja mam bardzo niski próg słodkości, więc dla smaku wystarczają mi jedynie owoce w galaretce :)
myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie, jeśli przed dodaniem żelatyny wsypiesz powiedzmy 2-3 łyżki cukru i spróbujesz czy taka Ci odpowiada, najwyżej dosypiesz więcej cukru. albo jeszcze inaczej: możesz zrobić galaretkę np. na herbacie malinowej a do posłodzenia użyć zagęszczonego soku z malin, który jest bardzo słodki.

pozdrawiam serdecznie

Anonimowy pisze...

Super dziękuję , muszę zrobić na święta taki serniczek może się uda.
Dziękuję i gratuluję bloga.
Pozdrawiam Justyna

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add