piątek, 10 września 2010

Tarta cytrynowa



Kruchy spód i piankowe wypełnienie. Tarta jest świeża, lekko kwaskowa, szczypty słodyczy dodaje cukier puder. Taki mały akcent na nieubłagane pożegnanie lata. 
Jeśli tartę je się niedługo po wyjęciu z lodówki, to podchodzi trochę pod sernik. Jeśli po kilku godzinach leżakowania, masa cytrynowa jest jak puch.




Kolejny wypiek zaczerpnięty z książki "Moje Wypieki", dostępny również na blogu Dorotus. Cytuję za autorką, za wyjątkiem masy cytrynowej: zmodyfikowałam lekko ilość składników (na większą foremkę - o średnicy 26 cm). 


"Składniki na spód:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny


Składniki na masę cytrynową:
  • 6 jajek 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 3 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 170 ml soku z cytryny 

  1. Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w naczyniu, wyrobić, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  2. Wszystkie składniki na masę cytrynową zmiksować.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem [u mnie bez wyjmowanego dna], wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
  4. Na podpieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch się zetnie. Warto tartę przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła [u mnie obyło się bez folii]. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem".


28 komentarze:

viridianka pisze...

piekłam kiedyś tą tartę, ale dla mnie była za kwaśna, ja muszę ostrożnie z cytrynowymi smakami (: choć marzy mi się podobna z bezą na wierzchu.

Justin&Dorothy pisze...

Twoja tarta wygląda REWELACYJNIE !!! Uwielbiam takiego typu tarty :D

Gosia pisze...

alez pieknie i apetycznie wyglada!!!
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Rewelacyjna! Jestem nią oczarowana. Chętnie się na nią skuszę... kiedy tylko polubię się z kruchym ciastem.

Pozdrawiam! :)

Panna Malwinna pisze...

robi wrażenie;)

ewelajna Korniowska pisze...

tartę cytrynową lubię zawsze! Tej od Doroty jeszcze nie piekłam. A Twoja śliczna, równiutka - świetny pomysł z tym odbitym zdjęciem.
Pozdrawiasm ciepło:)

kornik pisze...

Ja się wpraszam na takie ciacho bez dwóch zdań!:)

ana pisze...

Chociaż nie przepadam za smakiem cytryny w ciastach, na Twoją tartę na pewno bym się skusiła. Wygląda tak lekko i słonecznie.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudowna! Ogromnie mi się podoba, zdjęcia także:)
Pozdrawiam serdecznie!

chanya13 pisze...

Wygląda bardzo smakowicie w towarzystwie tej cytryny.

Sugar Plum Fairy pisze...

Taka sernikowa, lodówkowa wersja musi być cudna. :)

Amber pisze...

Śliczna i pyszna. I pięknie sfotografowana.
Ale bym zjadła!

gingerhoney pisze...

idealna, jak od linijki:) na pewno była pyszna

dorota20w pisze...

alez pieknie sie prezentuje !

Asia pisze...

o jakie fajne drugie zdjecie, takie inne :) no i jaka fajna tarta!! :)

Kaś pisze...

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

Waniliowa Chmurka pisze...

Ładnie wygląda;)

anytsujx pisze...

Tarta wyszła Ci wspaniale, zjadłoby się kawałeczek ;)

Justinek pisze...

O rany! Jak ja uwielbiam cytrynowe ciasta! A ta tarta wygląda na bardzo wilgotną i bardzo cytrynową :)

flusso pisze...

Piękna, taka równiutka!!!

mania179 pisze...

Lubię cytrynowe, nie jakoś bardzo bardzo, ale lubię. Puszysta!

aga pisze...

tarta wyglada rewelacyjnie!!! poprostu jest cudna:) cytrynowa... kwaskowa... pyszna... :)

Magda pisze...

Śliczna. Po swojej pierwszej tarcie cytrynowej wiem, że wypróbuję nie jeden przepis. Cytrynowa tarta mnie urzekła. Dopisuje przepis do listy do wypróbowania.

majka pisze...

Cudowna! Kolejna tarta do zrobienia :)

Hania-Kasia pisze...

Bardzo lubię tartę cytrynową. Ciekawe, czy Twoja by mi smakowała.

Unknown pisze...

Piękności :) !

Anonimowy pisze...

Sylwester
Przeglądając przepisy na tartę ,zwróciłem uwagę jeszcze raz na tartę cytrynowa ,która zrobiłem po świętach wielkanocnych.Tarta nie udała sie, masa po upieczeniu przy zachowaniu temperatury i
czasu wygladała jak delikatny zakalec.Teraz dopiero doszedłem do tego dlaczego tak sie stało.Tarta została zjedzenia ,ale dlaczego tak sie stało teraz wiem.Otoz w przepisie jest napisane ; trzy łyzeczki skrobi ; a ja dodalem TRZY łyżki skrobi ziemniaczanej i to była napewno przyczyna bardzo zwartej masy ,która wygladała jak zakalec,Na pewno jeszcze raz zrobię ,tylko trzeba dokładniej czytać przepis.
Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

A śmietanka ma być schłodzona czy w temp pokojowej?

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add