Składniki:
- 4 jaja
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 450 g przesianej mąki (najlepiej Szymanowska)
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Jajka, cukier i sól ubijać przez 5 minut (nie krócej). Wlać mieszaninę do formy do pieczenia. Dodać miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z cytryny.
Umieścić formę do pieczenia w urządzeniu. Wybrać program do pieczenia ciast (u mnie nr 10*), wagę ciasta i oczekiwany kolor skórki (u mnie średni, ale radzę najsłabszy, bo jednak skórka przyrumieniła się trochę za bardzo).
Pod koniec programu należy wyłączyć urządzenia i wyjąć formę do pieczenia. Ciasto studzić na kratce.
* mój model maszyny to Moulinex Home Bread Baguette OW 5003
A przy okazji wskrzeszam moją mini akcję "Film", czyli co moim zdaniem warto obejrzeć.
Dziś polecam The Social Network. Reżyser, scenarzysta i montażysta się wyjątkowo postarali. Niektóre sekwencje są genialne wizualnie. Aktorów też nieźle dobrali, a swoją grą szczególnie zaskoczył mnie Justin Timberlake. No i muzyka, kolejna mocna strona filmu. Film opisany ogólnikowo, ale bardzo polecam!
ps. "like it" ;)
48 komentarze:
Niby takie zwyczajne, a tak jakoś mi się zachciało kawałeczka :)))
Ciasto z maszyny...Mhmmm. Ale jak cytrynowe, to biorę kromeczkę!
Film koniecznie trzeba obejrzeć.
Świetnie wygląda, jak piaskowe ciasto mojej babci, którego smaku nigdy nie udało mi się odtworzyć. Przesyłam linka siostrze, która ma maszynę, a nie ma piekarnika, chociaż to ja bardziej boleję nad faktem, że ona nie może piec ;) Ale może skorzysta.
wyglada rewelacyjnie:) przydalby mi sie kawaleczek tego pysznego ciacha do herbatki:)
Jakbym miała maszynę do chleba to też bym sobie machnęła takie ciasto z lenistwa ;) I przy okazji jak szybko...
Lubie takie zwyczajne ciasta ;;) Bardzo mi sie podoba;)
Ja maszyny do chleba nie mam; uwielbiam się 'paplać' w drożdżowym cieście. Niesamowicie mnie to odpręża. ;)
Ciasto smakowite. Lubię cytrynowe aromaty!
Pozdrawiam!
Ja też czasami robię sobie dokładnie takie samo ciasto z maszyny :-) czasami nawet łasuch nie ma ochoty na coś wyszukanego i jest w stanie tylko odmierzyć składniki i nacisnąć guzik w maszynie ;-) a film o facebooku też polecam. :-)
świetnie ciasto :) lubię takie z maszyny
Wygląda pysznie!
Uwielbiam takie mocno cytrynowe ciasta, aż naleciała mnie chęć na kawałeczek :)
mniam
to musi być pyszne !
A do tego bardzo apetyczne:)
ciasta cytrynowe to coś, co kocham!
świetny pomysł. szkoda, że moja maszyna do chleba ma kwadratowy kształt. bardzo fajne robisz zdjęcia :)
Fajnie by było jakby komentujący ludzie rzeczywiście upiekli to ciasto, a nie zachwycali się tylko na podstawie zdjęcia. Niestety podana ilość mąki jest zdecydowanie za duża. Ciasto wychodzi zbyt zbite i SUCHE. Proponuję zmniejszyć ilość mąki przynajmniej do 400 albo dodać więcej soku z cytryny. Można dodać też jogurtu naturalnego. Generalnie czegoś trzeba dodać albo odjąć, bo inaczej ciasto jest średnio jadalne.
A., zgadzam się, byłoby bardzo fajnie. niestety większość ludzi, którzy korzystają z przepisów nie pozostawia po sobie śladu, chyba że mają jakieś pytania lub coś nie wyszło - wiem to choćby po znajomych czy nawet, gdy ktoś publikuje przepis na innym blogu, a ja przez przypadek go znajduję
bardzo dziękuję za uwagi, jednak będę nadal "forsować" podane w przepisie proporcje - to najczęściej robione przeze mnie ciasto z maszyny i zawsze wychodzi (ani nie zbite, a tym bardziej nie jest suche). być może to kwestia mąki czy rozmiaru jajek, które w zasadzie stanowią główny element płynów w cieście
Ciasto upiekłam, jest smaczne , wilgotne, więc ilość mąki jak najbardziej prawidłowa. Dziękuję i pozdrawiam.
A., Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Ciasto właśnie weszło do maszyny. A jak wyjdzie to napiszę :)
Upiekłam ciasto wg przepisu urosło super. moja maszyna ma dość krótki program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia, więc musiałam włączyć program dopiekanie na końcu i chyba dlatego ciasto wyszło trochę suche. Mi to zupełnie nie przeszkadzało, ale niektórzy wolą "lekko mokre" ciasto. :) Pomyślałam, czy można byłoby zastąpić masło olejem?? może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii.
A., a po programowym pieczeniu sprawdziłaś patyczkiem czy ciasto było upieczone? być może dodatkowe dopiekanie nie było potrzebne i, tak jak piszesz, tylko wysuszyło ciasto
jeśli chodzi o podmianę masła na olej, to zwykle daję po prostu tę samą wagę składników
pozdrawiam :)
Czy może być sok cytrynowy z butelki?
a zamiast masła margaryna?
Burbon, tak, może być sok z butelki
na margarynie też wyjdzie, choć ze względu na maślany posmak pozostałabym przy tym pierwszym
Czy 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest zbyt dużo? Obawiam się o zapach takiego ciasta :)
Burbon, jak na niemal pół kilo mąki, nie jest to tak dużo :) choć możesz oczywiście spróbować dać 2,5 -3
Dzięki za informacje. Nowy nabytek od 3 dni, wypieki w fazie eksperymentów. 2 udane chleby i raz ciasto drożdżowe.
Burbon, mam nadzieję, że i ten wypiek będzie udany :)
pozdrawiam
Przepis sprawdzony z pozytywnym skutkiem ;) aczkolwiek musiałam dopiekać - po zakończeniu programu ciasto było jeszcze surowe.
Jarogniewa, cieszę się, że pomimo modyfikacji z czasem pieczenia, ciasto przypadło do gustu :)
pozdrawiam noworocznie i serdecznie dziękuje za pozostawienie komentarza
właśnie wsadziłam do maszyny . Moj program do ciasta to 2 h 55 m (program 5) zastanawiam się czy to nie za długo mam automat Alaskę bm2600
Dorota, ale do ciasta słodkiego??? na pewno? u mnie program do ciasta słodkiego (zawierającego proszek do pieczenia, a nie drożdże) to około 1 h 30 m. 3 godziny na ciasto z proszku wydaje się bardzo długo
No własnie tez wydawało mi sie długo . mój program to program do słodkiego chleba program do ciastek z proszkiem do pieczenia to 10 i jest krótszy o 5 minut :). wsadziłam na ten do słodkiego chleba na 3 h na razie widzę że to co ubiłam mikserem opadło i masa nie jest już taka puszysta, jeśli tym razem nie wyjdzie poszukam innego program. mam krótsze ale do chlebów ... zobaczymy co z tego bedzie.
Dorota, jestem bardzo ciekawa, jak to wyjdzie - koniecznie daj znać :)
No niestety ciasto opadło... obawiam się że za duże urosło i wyszedł prostokątny basen pływacki :) ale smak był dobry :)
Dorota, rozumiem :) te 3 godziny to jednak przedobrzenie :) a masz może program do samego wypiekania? może w ten sposób by wyszło. wcześniej przygotowałabyś ciasto, a później w maszynie jedynie upiekła
Kasiu i ja z lenistwa właśnie wkładam ciasto do maszyny. Jak tylko się upiecze i uda mi się go skosztować- napiszę jakie wyszło. Nie byłabym też sobą, gdybym nie dodała odrobiny potartej czekolady ;-)
Ciasto wyszło rewelacyjne! Myślałam, że może zrobię jeszcze polewę- niestety nie zdążyłam... bo ciasto w mgnieniu oka znikło ze stołu. Z kawą smakuje przepysznie. Dziękuję i pozdrawiam
HeteroSapiens, suuuper! cieszy mnie ogromnie, że wypróbowałaś przepis, no i oczywiście, że efekt tak przypadł do gusty :))) już sobie wyobrażam jaki fajny aromat i smaczek musiała dodać ta starta czekolada - mniam! może z polewą uda się następnym razem :)
pozdrawiam ciepło i serdecznie dziękuję za komentarze
Marta: Czemu masło do biszkoptu? Bo w maszynie? Jak robię w piekarniku to bez masła? A Ty w piekarniku jak pieczesz też dodajesz masło?
Mam bardzo sprawdzony przepis mojej mamy do piekarnika i są inne proporcje, chyba wypróbuje swój bo jeszcze nie piekłam go w maszynie a zawsze wychodzi super puszysty
Marto, a gdzie przeczytałaś, że to biszkopt, że chcesz dodać masła? nie jest nim przecież, więc masło jak najbardziej się sprawdza :)
Dziś nabyłam maszynę :) chlebek udany, teraz próbuję twojego ciasta. Masło dałam pół na pół z olejem.Program 10 ( 1,5 godz
) /na wypiekaczu SilverCrest :)
Monika, i jak? :)
Witajcie kochani za opóźnienie :)dopiekałam ciasto jecze 15 minut bo na programie do ciast ,po upływie 1.5 godz.bylo jeszcze jakby surowe. Po 15 bylo supet ale kolezanka gdzies wyzej wspomniala, rzeczywiscie wyszlo troszke suche, ale podlałam syropem gotowanym i jest ok. Zaraz robie nastepne, tym razem bez oleju, zobacze jak wyjdzie. O mnie cukru jak dla mnie , bo za słodkie wyszlo ;)
Dzisiaj w koncu było pomarańczowe a nie cytrynowe. Rewelacja !!! Przepis na zawsze w moim domciu. Dziekuje :)
Dzisiaj w koncu było pomarańczowe a nie cytrynowe. Rewelacja !!! Przepis na zawsze w moim domciu. Dziekuje :)
Monika, cieszę się, że koniec końców ciacho przypadło do gustu :)))
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz z opinią
Ciasto które rozpływa się w ustach. Spróbowałem i muszę powiedzieć że to coś wspaniałego!
Witam! Te ciasto jest znakonite, Polecam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!