poniedziałek, 29 listopada 2010

Pszenny razowiec z oscypkiem i chili



Niedziela stała się u mnie dniem wypieku chleba. Co tydzień był do wypróbowania inny przepis. Dumna z wyhodowania zakwasu mogłam trochę poeksperymentować :) W końcu przyszła pora na chleb z parmezanem i chili. Parmezanu nie miałam, ale pod ręką był oscypek. 
To już moje drugie podejście do tego przepisu i przez kilka tygodni przy nim zostanę. Dla mnie ideał, warty nawet zaprzestania cotygodniowych, piekarniczych eksperymentów. 


 


Chleb jest po prostu genialny. Nie za wilgotny, nie za suchy. Miękki, delikatny i podziurawiony. Oscypka (tudzież parmezanu) i chilli można dodać według własnych upodobań. W podanych niżej proporcjach nadają ciekawy posmak, choć nie można powiedzieć, że są jakoś specjalnie wyczuwalne. Osobiście daję więcej chilli, wtedy chleb nabiera ostrego charakteru.





  • 160 g zakwasu pszennego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej-razowej
  • szczypta soli
  • 20-25 g świeżo startego parmezanu 
  • 3 szczypty chili 

Wziąć dużą miskę. Wlać wodę, dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników.
Zagniatać ręcznie lub mikserem - kilka minut - aż ciasto stanie się elastyczne, będzie nieco klejące. Miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 2 1/2 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić ciasto w misce. Przełożyć do silikonowej foremki lub naoliwionej i wysypanej otrębami. Zatrzeć trochę sera.
Foremkę umieścić w ciepłym miejscu na ok. 2-2 1/2 godziny, lub do momentu aż ciasto wypełni blaszkę około 2 cm ponad jej poziom.
Po wyrośnięciu piec około 45 minut w 190 stopniach.
Studzić na kratce.

Przepis znaleziony u Patrycji. U mnie oscypkowa i lekko uproszczona wersja.


16 komentarze:

Kasia pisze...

O tak, z masłem najlepszy! :-)

flusso pisze...

Piękna kromeczka, cudny bochenek! a jaki musi być aromatyczny :)

piegusek1976 pisze...

a ja sie nie moge zdecydować żeby samej zrobic zakwas, boję się, że mi nie wyjdzie a Wy tak kusicie swoimi wypiekami :)

Arvén pisze...

Mmm, wygląda fantastycznie.
Tylko ja mam jakąś taką dziwną zdolność do zjadania świeżo wypieczonego chleba solo i zwykle nie może on doczekać następnego poranka :P

aga pisze...

ale sliczny chlebek upieklas:)
a ta kromke z maslem to porywam:)

Paula pisze...

jak pysznie wygląda z tym masełkiem :)

Patrycja pisze...

Piękny bochenek, dziurki jak marzenie i bardzo się cieszę, że chleb smakuje:-)

Pozdrawiam serdecznie!

Amber pisze...

Z dodatkiem parmezanu piekłam trochę inny.Był ciekawy.Z masłem wygląda i smakuje najlepiej.
Ja jednak nie mogę poprzestać na jednym wypieku,bo ciągle pociągają mnie nowe przepisy.

asieja pisze...

piękny. domowe ciepło.

Anucha pisze...

Piękny chlebek, pychotka:)
Chyba w końcu muszę i ja spróbować zrobić ten zakwas i wziąć się za pieczenie tak pysznego chleba. Chociaż jestem świadoma, że może nie wyjść za pierwszym razem.
Pozdrawiam:)

chantel pisze...

oo jak fajnie :) mój pierwszy zakwas jeszcze cały czas przede mną ;)

Ojciec Dyrektor pisze...

A zakwas jak dokarmiasz? Tzn. ile wody a ile mąki?
A parmezan dodajesz do ciasta?
W weekend sobie taki upiekę.

Kaś pisze...

dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze, jeszcze raz polecam :)

Ojciec Dyraktor, dodaję mąki i wody w stosunku 2:1; zwykle szklankę mąki i pół szklanki wody (to zależy ile mam zakwasu w lodówce i ile potrzeba do przepisu). czasem jednak, kiedy widzę, że zakwas jest za gęsty, dodaję odrobinę więcej wody niż w podanej proporcji.
starty ser dodaję razem z mąką, solą i chilli (do miski, w której wymieszałam zakwas i wodę).
ser można też zetrzeć na wierzch ciasta (przed wyrastaniem)

pozdrawiam

anytsujx pisze...

Twój chlebek wygląda wybornie, chętnie się poczęstuję !:)

Paulina J. pisze...

Wspaniale, że wyhodowałaś zakwas. Chleb wygląda zawodowo!

viridianka pisze...

z oscypkiem? uwielbiam ten ser i staram się jak najczęściej mieć go w lodówce :) śliczny chleb Ci się upiekł, ma cudowny miąższ.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add