czwartek, 10 lutego 2011

Ricotta hotcakes



... czyli placki z ricottą. Delikatne, puszyste i mocno serowe. Dla miłośników ricotty i nie tylko. 
Same w sobie są niezbyt słodkie, co pozwala na szeroki wybór słodkich dodatków. U mnie z ulubionym dżemem porzeczkowym i lekko kwaskowym jogurtem - bardzo dobre połączenie. 


Składniki na około 20 placuszków
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, oddzielić żółtka od białek
  • 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
Ricottę, mleko oraz żółtka zmiksować. Dalej miksując, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Na patelnię wykładać nieduże porcje ciasta (na przykład łyżką). Smażyć przez około minutę z każdej strony, na złotobrązowo (jeśli nałożyliśmy większą ilość ciasta - 2-3 minuty). Smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. 
Nigella poleca podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami. Jak dla mnie, na zimno też były pyszne. Smacznego!

Przepis Nigelli Lawson, klik.



33 komentarze:

Izka pisze...

Świetne placuszki i fajny pomysł na ricottę:)

Paulina J. pisze...

Uwielbiam tego typu placuszki, choć z ricottą jeszcze nie robiłam - Najwyższy czas! zwłaszcza, że zbliża się sobota.

Edyta pisze...

uwielbiam takie placuszki :)

Aciri pisze...

Bardzo apetyczne:)

asieja pisze...

jakie one są ładne na tle tych gwiazdek!

aga pisze...

jakie smakowite placzki:) oj, dawno u mnie zadnych nie bylo, wiec czas to nadrobic:)

Nemi pisze...

Chętnie bym się skusiła na kilka:)

majka pisze...

Wlasnie zrobilam sie glodna... Chaby nie powinnam ogladac wieczorem takich pysznosci :)

zjedz_mnie pisze...

Fajnie wyglądają, a ten jogurt z kleksem dżemowym dopełnia całości ;]

Lekka pisze...

Twoje, to są placki dopiero!
Ach, wyglądają, jakby się rozpływały w ustach...

Anonimowy pisze...

Przepięknie rumiane placuszki. Gdybym tylko miała ricottę, bez wątpienia zaserwowałabym je sobie z dodatkiem lemon curdu, który dzisiaj nareszcie udało mi się przygotować. :)

Pozdrawiam!

Agata pisze...

robiłam placuszki z ricotta. Sa pyszne. Z checia podkradłabym ci kilka sztuk ;)

Arvén pisze...

Ostatnio polubiliśmy w domu bardzo ricottę, więc takie placuszki na pewno bardzo by nam posmakowały ;-) Piękne, apetyczne zdjęcia!

Aleksandra Rybinska pisze...

Pyszne :), właśnie przeglądamy przepis z mamą i ślinka nam cieknie!

Amber pisze...

Placuszki z ricottą,bardzo lubię.Pysznie wyglądają!

Paula pisze...

wspaniale puchate się wydają!

ana pisze...

Jestem wielkim amatorem placuszków i racuszków.
Twoje wyglądają na bardzo puszyste i leciutkie - pycha.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu! Ja uwielbiam te placuszki! Robię zawsze latem z truskawkami, ale czemu nie zrobić ich np. jutro?! Mam dobrą konfiturę, więc będzie słodko i pysznie:)

Anucha pisze...

Jakie puszyste placuszki. I ta kusząca piramidka... mniamm palce lizać:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Kasia pisze...

Też zawsze wybieram kwaskowy dżem :-) Lubię takie placuszki na śniadanie. Uścisk!

Ewam pisze...

no i zaczelo mi burczec w brzuchu...ale pycha...

mollisia pisze...

Wyglądają na bardzo delikatne i lekkie... Zapewne jeszcze rozpływają się w ustach, co? ;)

Wiśniowa pisze...

Mmmmm wyglądają obłędnie, szybkie, na pewno pyszne, muszę spróbować :)

slyvvia pisze...

Jeszcze nigdy nie próbowałam ricotty, ale jeśli chodzi o placuszki to pisze się na każde ;)

Kaś pisze...

Lekka, tak wyglądają i tak smakują :)
Anna-Maria, latem, ze świeżymi owocami zagoszczą u mnie nie raz
mollisia, tak, dokładnie :)
slyvvia, przyznam, że sama ricotta jest tak średnio mi smakuje, ale w różnych wypiekach naprawdę świetnie się sprawdza

pozdrawiam wszystkich odwiedzających, szczególnie komentujących :)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

jak ja bym miała taki śniadanie lub kolację.... :)mniam!

Monica pisze...

Wyobrażam sobie jak muszą smakować! Ricotta jest pycha!

Pozdrawiam Serdecznie!

mniamusne.blox.pl pisze...

Ślicznie podane :) Ja jeszcze nic nigdy nie robiłam z ricottą, muszę to nadrobić :)

zosiasamosia pisze...

Te placki są super. Miałam kilka przepisów na takie z ricottą, ale zdecydowałam się na Twój, bo był bez żadnego cukru. Jak dla mnie w smaku idealne i wyszły takie fajne puchate. Na pewno powtórzę. Jak już zapewne się domyślasz obowiąkowo do placków musiał się pojawić koktajl owocowo-warzywny na bazie maślanki:)))

Kaś pisze...

Zosiasamosia, dziękuję! mega mi miło, że wypróbowałaś właśnie ten! no i super, że zasmakowały i się na nich nie zawiodłaś :)
ps a wiesz, że tak czytając o Twoich koktajlach też zaczęłam regularnie pić - jeszcze nie codziennie, ale kilka razy w tygodniu :)

zosiasamosia pisze...

To super. Fajne, że "ściągamy" od siebie dobre i zdrowe rzeczy:)) I to jest magia internetu:))

sportstotozonecom pisze...


Informative article, exactly what I wanted to find

slotplayground pisze...


Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add