piątek, 1 kwietnia 2011

100% Graham



Klasyka wśród chlebów pełnoziarnistych.  
Robiony na zakwasie, ale jest on w w zasadzie niewyczuwalny. 
Łagodny smak chleba idealnie pasuje do słodkich dodatków, jak na przykład dżemów. 
Polecam też tą najprostszą wersję - z masłem :)
p.s. ma bardzo chrupiącą skórkę



Składniki:
  • 150 g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12godz. wcześniej) 
  • 270 g wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 10g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
  • 1 czubata łyżeczka miękkiego masła
  • 500g mąki graham (typ 1850)
  • 20g grubych otrąb pszennych (nieoczyszczonych)

Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól. Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste. 
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. (powinno podwoić objętość). 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2cm ponad jej poziom. 
Piec rozgrzać do 220st. C. 
Chleb posmarować olejem (nie posmarowałam, bo zapomniałam). Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220st.C i ok 25-30 min. w 190st. C. Studzić na kratce.


Przepis znaleziony u Joli na blogu Nasze życie od kuchni, pochodzi z blogu Patrycji (Trufla).


i na koniec słoneczna kanapka :)

27 komentarze:

Lekka pisze...

Wygląda wspaniale!
Wyrazy podziwu dla piekarki.:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu my się chyba dobrałyśmy co do chlebków, bo widzę, że nam bardzo podobne smakują:) piękny graham Ci wyszedł, a kanapki aż zazdroszczę:). My jutro jedziemy do przyjaciół, a że ja lubię dzielić się chlebem, wiec dziś 5 bochnów upiekłam, 2 ostatnie w piekarniku siedzą:) Pozdrawiam Kochana:)

Kaś pisze...

Lekka, piekarka bardzo dziękuje :)
Jolu, 5 bochnów! wow! zazdroszczę osobom obdarowanym :) oj dobrałyśmy się do chlebów, z czego się bardzo cieszę :)

pozdrawiam cieplutko

urtica1 pisze...

Kasiu jaki ładny ten chlebek.Pewnie w smaku też wspaniały.
Ja swoją przygodę z blogowaniem dopiero zaczęłam, a już widzę że znajdę tu niejedną bratnią duszyczkę :) Uwielbiam piec chleb i uwielbiam jak nim pachnie w całym domu.
Jolu, podziwiam, 5 chlebów piekłam ostatnio na Święta Bożego Narodzenia. Tak na codzień to przeważnie dwa i ten drugi zawsze idzie sobie w świat :)

Kaś pisze...

utrica1, dziękuję. chlebek jest pyszny
na pewno znajdziesz niejedną bratnią duszyczkę. jedną już we mnie masz :) ja również uwielbiam piec chleb. jego zapach jest bezcenny
pozdrawiam serdecznie

mollisia pisze...

Kochana, ale Ty masz piękny chleb! I wygląda tak, że nic, tylko zjeść na raz. I najlepiej z samym masłem, by smakować ten chleb! ;)

basiaP pisze...

Kaś, chrupiąca skórka bardzo mnie przekonuje! ciplutko pozdrawiam:)

kulinarne-smaki pisze...

100% pyszności

slyvvia pisze...

Uwielbiam taki chleb, ale nigdy sama nie używałam zakwasu. Od jakiego chleba polecasz zacząć przygodę z zakwasem?

Kaś pisze...

mollisia, dziękuję bardzo :)
basiaP, skórka była wyśmienita :)
kulinarne-smaki, dzięki!
slyvvia, polecam chleb pszenno-żytni http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/10/krotka-historia-o-zakwaszaniu-oraz.html na początek jest idealny (to był mój pierwszy wypiek przy użyciu zakwasu i był rewelacyjny!). użyte w nim mąki (pszenna i żytnia 720) są idealne dla młodego zakwasu. ponadto dodaje się do niego odrobinę drożdży, więc nie ma obaw, że nie wyjdzie

pozdrawiam

Doctor pisze...

Chlebek wygląda pysznie! :) muszę kiedyś spróbować taki upiec!

DominikaD pisze...

Mam ochotę upiec sama chleb i wciąż szukam odpowiadającego mi przepisu :) Może to będzie ten właśnie?

dotblogg pisze...

ostatnio rozmawiałam z babcią o tym całym pieczeniu chleba i powiedziała mi że zauważyła,że coraz więcej osób piecze:)słyszałam zadowolenie w jej głosie:) ja sama też jestem zadowolona-dobrze że idea slow food wróciła:)
uściski!!

Kaś pisze...

Doctor, DominikaD, polecam domowy wypiek chleba :) co do przepisu, zależy, co lubisz. jeśli lubisz chleby na zakwasie, ale raczej o neutralnym smaku, raczej kruszące się niż wilgotne, bez żadnych dodatków, to przepis jest dla Ciebie. no i należy on raczej do tych bardziej zbitych niż wypełnionych dziurami
jakbym miała wskazać na mój ulubiony chleb z blogu to jest nim razowiec z orzechami. piekę go przynajmniej raz na tydzień :)
dotblogg, uwielbiam piec chleb :) wiem, co jem, no i ten zapach podczas pieczenia :) i fajnie, że coraz więcej osób prowadzi domową piekarnię :)

pozdrawiam

Zaytoon pisze...

Kromka o chrupiącej skórce zajadana z grubą warstwą masła BARDZO przemawia do mojej wyobraźni... ;)

Grażyna pisze...

Wygląda wspaniale. :)
Powiem Ci szczerze Kasiu, że nie przepadam za chlebami pełnoziarnistymi a powinnam :)

Amber pisze...

Jest wspaniały!
Zatęskniłam do własnego chleba.Muszę obudzić swój zakwas.
Pozdrowienia!

Emma pisze...

Zawsze twoje chlebki robią na mnie wrazenie:) Cudny

słodkosłona. pisze...

Podziwiam, wszelkie chleby i bułki to dla mnie na razie ląd niezdobyty, ale się przymierzam.
Prawdziwym graham...
mmm, już czuję ten zapach przy pieczeniu.: )

aga pisze...

domowy, swiezutki chlebek... pycha:)

Magda pisze...

Wspaniały chleb :) Podziwiam i gratuluję :)

agnieszka pisze...

Ta chrupiąca skórka mnie powaliła. Jak zwykle piękne zdjęcia :) Udanego weekendu!!

Kuchareczka pisze...

Drugie zdjęcie mi się bardzo skojarzyło z wakacjami na wsi :) Zawsze jak wyjeżdżałam poza Kraków, na sniadanie był ciemny chleb i - oprócz oczywiscie innych rzeczy - dżem. Co dzieci lubia najbardziej? Chleb z dżemem! :)

żenia pisze...

Ta słoneczna kanapka wywołała uśmiech na mej twarzy:D pozytywnie i smakowicie:)
Pozdrawiam

Kaś pisze...

Zaytoon, :)
Grażyna,dziękuję. ja początkowo też nie przepadałam. ale kiedy zaczęłam sama je piec, dodawać ulubione dodatki, bardzo mi posmakowały
Amber, dziękuję. koniecznie obudź zakwas
Emma, dziękuję bardzo :)
słodkosłona, jak już upieczesz pierwszy chleb, będzie chciała zrobić kolejny i kolejny :)
aga, dokładnie :)
Magda, dziękuję
agnieszka, bardzo dziękuję :)
Kuchareczka, to prawda, że dzieci uwielbiają chleb z dżemem :) zawsze dostawałam taki u Babci :)
żenia, miło mi, zawsze do usług jeśli chodzi o wywołanie uśmiechu :)

pozdrawiam cieplutko

Kubełek Smakowy pisze...

Wygląda na dość prosty. O, jak bym taki zjadła...!

Biedr_ona pisze...

Zamówię u Ciebie chlebek, zamiast kupować w piekarni ;-)))


www.przysmakiewy.pl

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add