Klasyka wśród chlebów pełnoziarnistych.
Robiony na zakwasie, ale jest on w w zasadzie niewyczuwalny.
Łagodny smak chleba idealnie pasuje do słodkich dodatków, jak na przykład dżemów.
Polecam też tą najprostszą wersję - z masłem :)
p.s. ma bardzo chrupiącą skórkę
Składniki:
- 150 g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12godz. wcześniej)
- 270 g wody
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 10g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
- 1 czubata łyżeczka miękkiego masła
- 500g mąki graham (typ 1850)
- 20g grubych otrąb pszennych (nieoczyszczonych)
Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól. Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste.
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2cm ponad jej poziom.
Piec rozgrzać do 220st. C.
Chleb posmarować olejem (nie posmarowałam, bo zapomniałam). Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220st.C i ok 25-30 min. w 190st. C. Studzić na kratce.
Przepis znaleziony u Joli na blogu Nasze życie od kuchni, pochodzi z blogu Patrycji (Trufla).
i na koniec słoneczna kanapka :)
27 komentarze:
Wygląda wspaniale!
Wyrazy podziwu dla piekarki.:)
Kasiu my się chyba dobrałyśmy co do chlebków, bo widzę, że nam bardzo podobne smakują:) piękny graham Ci wyszedł, a kanapki aż zazdroszczę:). My jutro jedziemy do przyjaciół, a że ja lubię dzielić się chlebem, wiec dziś 5 bochnów upiekłam, 2 ostatnie w piekarniku siedzą:) Pozdrawiam Kochana:)
Lekka, piekarka bardzo dziękuje :)
Jolu, 5 bochnów! wow! zazdroszczę osobom obdarowanym :) oj dobrałyśmy się do chlebów, z czego się bardzo cieszę :)
pozdrawiam cieplutko
Kasiu jaki ładny ten chlebek.Pewnie w smaku też wspaniały.
Ja swoją przygodę z blogowaniem dopiero zaczęłam, a już widzę że znajdę tu niejedną bratnią duszyczkę :) Uwielbiam piec chleb i uwielbiam jak nim pachnie w całym domu.
Jolu, podziwiam, 5 chlebów piekłam ostatnio na Święta Bożego Narodzenia. Tak na codzień to przeważnie dwa i ten drugi zawsze idzie sobie w świat :)
utrica1, dziękuję. chlebek jest pyszny
na pewno znajdziesz niejedną bratnią duszyczkę. jedną już we mnie masz :) ja również uwielbiam piec chleb. jego zapach jest bezcenny
pozdrawiam serdecznie
Kochana, ale Ty masz piękny chleb! I wygląda tak, że nic, tylko zjeść na raz. I najlepiej z samym masłem, by smakować ten chleb! ;)
Kaś, chrupiąca skórka bardzo mnie przekonuje! ciplutko pozdrawiam:)
100% pyszności
Uwielbiam taki chleb, ale nigdy sama nie używałam zakwasu. Od jakiego chleba polecasz zacząć przygodę z zakwasem?
mollisia, dziękuję bardzo :)
basiaP, skórka była wyśmienita :)
kulinarne-smaki, dzięki!
slyvvia, polecam chleb pszenno-żytni http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/10/krotka-historia-o-zakwaszaniu-oraz.html na początek jest idealny (to był mój pierwszy wypiek przy użyciu zakwasu i był rewelacyjny!). użyte w nim mąki (pszenna i żytnia 720) są idealne dla młodego zakwasu. ponadto dodaje się do niego odrobinę drożdży, więc nie ma obaw, że nie wyjdzie
pozdrawiam
Chlebek wygląda pysznie! :) muszę kiedyś spróbować taki upiec!
Mam ochotę upiec sama chleb i wciąż szukam odpowiadającego mi przepisu :) Może to będzie ten właśnie?
ostatnio rozmawiałam z babcią o tym całym pieczeniu chleba i powiedziała mi że zauważyła,że coraz więcej osób piecze:)słyszałam zadowolenie w jej głosie:) ja sama też jestem zadowolona-dobrze że idea slow food wróciła:)
uściski!!
Doctor, DominikaD, polecam domowy wypiek chleba :) co do przepisu, zależy, co lubisz. jeśli lubisz chleby na zakwasie, ale raczej o neutralnym smaku, raczej kruszące się niż wilgotne, bez żadnych dodatków, to przepis jest dla Ciebie. no i należy on raczej do tych bardziej zbitych niż wypełnionych dziurami
jakbym miała wskazać na mój ulubiony chleb z blogu to jest nim razowiec z orzechami. piekę go przynajmniej raz na tydzień :)
dotblogg, uwielbiam piec chleb :) wiem, co jem, no i ten zapach podczas pieczenia :) i fajnie, że coraz więcej osób prowadzi domową piekarnię :)
pozdrawiam
Kromka o chrupiącej skórce zajadana z grubą warstwą masła BARDZO przemawia do mojej wyobraźni... ;)
Wygląda wspaniale. :)
Powiem Ci szczerze Kasiu, że nie przepadam za chlebami pełnoziarnistymi a powinnam :)
Jest wspaniały!
Zatęskniłam do własnego chleba.Muszę obudzić swój zakwas.
Pozdrowienia!
Zawsze twoje chlebki robią na mnie wrazenie:) Cudny
Podziwiam, wszelkie chleby i bułki to dla mnie na razie ląd niezdobyty, ale się przymierzam.
Prawdziwym graham...
mmm, już czuję ten zapach przy pieczeniu.: )
domowy, swiezutki chlebek... pycha:)
Wspaniały chleb :) Podziwiam i gratuluję :)
Ta chrupiąca skórka mnie powaliła. Jak zwykle piękne zdjęcia :) Udanego weekendu!!
Drugie zdjęcie mi się bardzo skojarzyło z wakacjami na wsi :) Zawsze jak wyjeżdżałam poza Kraków, na sniadanie był ciemny chleb i - oprócz oczywiscie innych rzeczy - dżem. Co dzieci lubia najbardziej? Chleb z dżemem! :)
Ta słoneczna kanapka wywołała uśmiech na mej twarzy:D pozytywnie i smakowicie:)
Pozdrawiam
Zaytoon, :)
Grażyna,dziękuję. ja początkowo też nie przepadałam. ale kiedy zaczęłam sama je piec, dodawać ulubione dodatki, bardzo mi posmakowały
Amber, dziękuję. koniecznie obudź zakwas
Emma, dziękuję bardzo :)
słodkosłona, jak już upieczesz pierwszy chleb, będzie chciała zrobić kolejny i kolejny :)
aga, dokładnie :)
Magda, dziękuję
agnieszka, bardzo dziękuję :)
Kuchareczka, to prawda, że dzieci uwielbiają chleb z dżemem :) zawsze dostawałam taki u Babci :)
żenia, miło mi, zawsze do usług jeśli chodzi o wywołanie uśmiechu :)
pozdrawiam cieplutko
Wygląda na dość prosty. O, jak bym taki zjadła...!
Zamówię u Ciebie chlebek, zamiast kupować w piekarni ;-)))
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!