czwartek, 28 kwietnia 2011

Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami i bazylią



Mięciutki, delikatny miąższ i chrupiąca skórka. Intensywny smak i aromat. Suszone pomidory to jeden z lepszych dodatków do pieczywa. Chleb piekę już czwarty tydzień z rzędu, serdecznie polecam.




Składniki:
  • 150-200 g zakwasu, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
  • 3-4 g suszonych drożdży (płaska łyżeczka)
  • ok. 240 g wody
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 6 połówki suszonych pomidorów
  • 4 duże, świeże liście bazylii + łyżeczka bazylii (suszonej, z torebki)

Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i wyrobić mikserem lub ręcznie. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (około godziny). Po wyrośnięciu, ciasto lekko zagnieść i przełożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wysmarować tłuszczem i oprószyć otrębami). Chleb ma wyrosnąć ponad brzegi foremki, 1-2 godziny. Piec ok. 45 minut w 190-200 stopniach.



49 komentarze:

Amber pisze...

Chlebek wygląda niesamowicie pysznie!
Piekłam z pomidorami i oliwkami,z dodatkiem oliwy.Jest wilgotny i wspaniały z samym masłem.
Twój wypróbuję na pewno!

Anonimowy pisze...

Mam nadmiar suszonych pomidorów i zakwas muszę dokarmić, więc jutro chyba wypróbuję przepis.

Trzcinowisko pisze...

Suszone pomidory w wypiekach to niewątpliwie mój numer jeden:)
Na pewno wypróbuję:)

Lekka pisze...

Kaś, a nie masz tam z bocheneczka na zbyciu?
Wsadziłabyś go do busa i za parę godzin już bym go kosztowała.:)
Bardzo lubię suszone pomidory...:)

Anonimowy pisze...

och, kaś, dopisuję go sobie do listy:)

bryssska pisze...

jak pięknie wygląda, jak ja lubię takie pieczywo

Anucha pisze...

I ja chętnie wypróbuję. Muszę tylko zaopatrzyć się w suszone pomidory. Już łykam ślinkę:)
Pozdrawiam:)

margot pisze...

Kaś, chleb nie tylko pewnie pyszny ,ale jaki urodziwy na dokładkę

p.s ten pasztet z soczewicy byłby do niego idealny :D

Nemi pisze...

Perfekcyjny chlebek;) Ach, marzy mi się kanapeczka z masełkiem;)

Anonimowy pisze...

ok, mialam nie robic chlebow przez jakis czas bo tyle roboty..ale Ty jednak mnie przekonalas:)
pysznie wyglada:D a do tego łatwy:)
super!!!

Pozdrawiam

Unknown pisze...

Ten chlebek musi smakować obłednie, bo wszelkie pieczywa z suszonymi pomidorkami jest przesmaczne. Spróbuję, na pewno!

Paula pisze...

w przekroju wygląda idealnie!

pieczarkamysia pisze...

Robilam kiedys bardzo podobny chlebus, ale nie mialam jeszcze bloga zeby go sfotografowac - wiem, ze boski i bosko wyglada u Ciebie! Piekne zdjecia - ale mi ochoty narobilas ;)
Pozdrawiam serdecznie!

kornik pisze...

O Pani! za taki chleb to ja bym się dała pokroić! jest w nim wszystkoco uwielbiam i obawiam się, że jak raz go upiekę to wszystkie inne pójdą w odstawkę:)

urtica1 pisze...

A ja podobnie jak kornik dałabym się pokroić za taki chlebek i na dodatek jeszcze krzywo pozszywać :) Uwielbiam takie aromatyczne chlebki, aż mi zapachniało.

katesz pisze...

gdzie nie spojrzę tam suszone pomidory, choć ja nie mam odwagi spróbować ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Taki chlebek to rarytas...muszę poszukać suszonych pomidorów wsklepie:) a dodawałaś takjei w oliwie czy takie suche całkowicie?:) pozdrawiam

ewe.kott pisze...

mniam! to tylko fety brakuje do kompletu :D

Kaś pisze...

Amber, takiego z oliwkami muszę koniecznie spróbować
Barbara, Trzcinowisko, basiaP, Anucha, smacznydom, Escapade Gourmande, zachęcam do wypróbowania
Lekka, daj znać, to upiekę dodatkowy bochenek dla Ciebie :)
bryssska, dziękuję
margot, kusisz mnie tym pasztetem, już jest zapisany :)
Nemi, Paula, dziękuję
pieczarkamysia te chleby uzależniają :)
kornik, urtica1, dziękuję :) ale nie krójcie się, tylko częstujcie się :)
katesz, przyznam, że pierwszy raz jadłam suszone pomidory właśnie w tym chlebie w ramach eksperymentu. efekt jest taki, że zrobiłam go już kilkakrotnie :)
Jolu, takie suche całkowicie. przyznam, że takich z oliwy nie jadłam, ale "na oko" wydawały mi się trochę za ciężkie do chleba
EVE, super pomysł. jutro będzie kanapka z fetą :) a może i chleb z fetą by się upiekło... :)

pozdrawiam serdecznie

Anonimowy pisze...

Wspaniale wyglądają te czerwone plamki pomidorów. Bez wątpienia też dodają świetnego smaku. :)

Pozdrawiam!

kabamaiga pisze...

Aż mam na niego ochotę. Może w weekend?

słodkosłona. pisze...

Ależ Ty te chleby przepyszne wypiekasz.
No po prostu... ; )

DominikaD pisze...

Chlebek z włoską nutą ;) Już się w nim zakochałam!

Magda Baran pisze...

Kaś, uwielbiam suszone pomidory i nie dziwię Ci się, że u Ciebie taki chlebowy replay :)

aga pisze...

a u Ciebie jak zawsze super chlebek:) i to z moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami... musi smakowac pysznie:)

Anonimowy pisze...

Kaś, chlebek wyszedł bardzo smaczny. Dzięki za pomysł :)

Kasia pisze...

I ja lubię z suszonymi pomidorami! :)) Wiesz, wygląda smakowicie :-)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

och, wygląda przesmacznie, wiele bym oddała za kromkę, tycią choćby!

Kaś pisze...

Zaytoon, suszone pomidorwy to świetny dodatek - wizualny i smakowy :)
kabamaiga, polecam :)
słodkosłona, aga, Kasia, mnemonique, dziękuję :)
Dominika D, :)
Magda, chyba się zacięłam, bo to już 4 replay :)
Basiu, cieszę się, że Ci posmakował :)

pozdrawiam ;*

judik1119 pisze...

Wspaniały pyszny i aromatyczny chleb:)

Anonimowy pisze...

Takie śniadania to ja uwielbiam. Cudny chleb.

flusso pisze...

Wygląda pysznie! ... a ja wciąż nie mam odwagi na zakwasowce :(

Biedr_ona pisze...

No widzisz.. ja też zamierzam upiec chlebek, niekoniecznie taki sam jak Twój, ale miejmy nadzieję, że będzie smakował ;-)

www.przysmakiewy.pl

Justinek pisze...

Ale cudny ten chlebek, nawet w niektórych piekarniach takiego nie ma :)

macierzanka pisze...

Smakowity pomysł! Koniecznie muszę wykorzystać!

Kaś pisze...

judik1119, Usagi, dziękuję bardzo
flusso, ja też na początku strasznie się ich bałam, teraz piekę na okrągło :)
Biedr_ona, na pewno będzie :)
Justinek, dziękuję!
macierzanka, zachęcam do wypróbowania

pozdrawiam serdecznie

Kasia pisze...

Kiedyś piekłam podobny chleb z suszonymi pomidorami - jednak ten dodatek ma w sobie coś takiego, że ciągle chce się do niego wracać - w większości piekarni nawet takiego nie widzieli :)

Little Black Girl pisze...

mmm pyszności! skorzystam z przepisu :)

Marianna Hall pisze...

Ale pyszny chlebek! Bardzo fajny przepis!

ewelajna Korniowska pisze...

Kaś, nawet nie wyobrażasz sobie jak wielką ochotę miałabym na taką kromeczkę, a nawet dwie...Ech...

Monica pisze...

Wspaniały :) Chodzi za mną podobny i nie mogę się zebrać żeby go upiec.

zjedz_mnie pisze...

Śliczny i bardzooooooo apetycznie wygląda ;]

Słodziutkie Okazje pisze...

Kaś, ten chleb wygląda jak z sklepu, pięknie!!!!!!!!!!!! Gratuluję!:)

paulina pisze...

Chleb wygląda obłędnie! strasznie mi się podoba, lubię połączenia z suszonymi pomidorami, bardzo!

http://www.kuchareczka81.bloog.pl/ pisze...

wspaniały chlebek!juz czuje ten zapach i smak...

Unknown pisze...

Super, te suszone pomidory sprawiają, że ten chlebek przywodzi pewnie na myśl wakacje :D

gosia pisze...

jaki tryb pieczenia preferuje ten chlebek? termoobieg czy np sama góra?

Kaś pisze...

gosiu, ja mam taki najprostszy piekarnik gazowy, który pali od dołu :)

gosia pisze...

no to będzie od dołu. :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add