Dzisiaj naszła mnie niepohamowana ochota na orzechy, orzechy w jakimś cieście. A co było najprostsze do przygotowania? Te wdzięczne smakołyki, które można dowolnie modyfikować :)
Muffiny są bardzo puszyste, miękkie i delikatne. Proporcje składników zawsze stosuję te same, jedynie dodatki się zmieniają: dziś moje kochane orzechy oraz serek wiejski. Polecam dodać taki z dużymi "granulkami".
W muffinach jest mało cukru (fruktozy), więc jeśli ktoś lubi słodsze smaki, polecam dodać pół szklanki cukru. Prezentowania wersja (pomijając orzechy) jest zgodna z metodą odżywiania Montignaca, której na co dzień jestem wierna. Muffinki poniżej to raczej pełnowartościowe śniadanie niż deser :)
Składniki:
suche
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżki fruktozy (można dać więcej, jeśli lubi się bardziej słodkie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu/przyprawy do szarlotki
- garść lub dwie pokrojonych orzechów
mokre
- 1 szklanka maślanki
- 2 białka (lekko ubite trzepaczką, ze szczyptą soli)
- serek wiejski (150 g)
W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki (najpierw lekko ubić białka, później dodać do nich maślankę i serek). Mokre wlać do suchych i wymieszać, dość niechlujnie :) Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych, z papilotkami może być problem podczas wyjmowania muffinów). Wierzch posypać orzechami.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy są upieczone (choć kawałki serka mogą to trochę utrudniać).
47 komentarze:
śliczne, uwielbiam takie muffiny :)
Babeczki bardzo efektowne.Serek na pewno nadaje im miękkości i są wilgotne.
Pyszne na podwieczorek!
Intrygująca wersja muffinek. W związku z tym, że kocham serki wiejskie wszelkiej maści i muffiny też, to pewnie by mi smakowały :)
Zdrowe smakowitości! Choć ja zapewne dodałabym więcej cukru, bo w domu mam prawdziwie wielkich wielbicieli słodkich smaków. ;)
Pozdrawiam!
o jak nietypowo i apetycznie;)
kaś, ostatnio piekłam chleb z serkiem wiejskim (nie wystawiłam, bo zdjęcie nie wyszło) i był pyszny. Wyobrażam sobie te muffiny w smaku:)
Super muffinki z pysznymi dodatkami... mniam... :)
Bardzo fajny pomysł na muffinki :)
wow!! wyglądają genialnie!! zrobię je na pewno!dziękuję Kaś!:)*
u mnie właśnie się dopiekają żytnie razowe bułeczki i pizza z rucolą i pieczarkami:)mniam!
uściski!!
J.
Muszę wypróbować, przepysznie to wygląda!
smakowicie wyglądają:)
Jaka ładna ta muffinka w kubeczku :)
Wyglądają wspaniale! Przepis oczywiście już sobie pozwoliłam zapisać i będę testować :) Pzdr Aniado
cudne są! porywam dwie! :)
Pierwszy raz widze muffinki z serkiem wiejskim, ciekawe...muffinki to taki wdzięczny wypiek-można wrzucić do nich dosłownie wszystko :)
Serek wiejski zawsze gości w mojej lodówce.. ale takiego zastosowania jeszcze nie było u mnie w kuchni ;-) Chętnie wypróbuje/!
www.przysmakiewy.pl
i że niby jak schowany w kubku to nikt go nie znajdzie?Ha, na pewno ;-)
Muffiny zawsze...wyglądają cudownie:)
Kaś, zapisuję do ulubionych - bardzo silnie do mnie przemówiły.;)
Mam pytanie o fruktozę - czy używasz jej z jakiegoś specjalnego powodu?
Próbowałaś, możesz jeść jakieś inne cukry?
Na przykład ksylitol?
Ciekawe połączenie smaków. Wygląda Wspaniałe muffiny. Zapisuję przepis, bo przyda się nie tylko mnie :)
slyvvia, dziękuję
Amber, dokładnie :)
Monica, na pewno :)
Zaytoon, jeśli lubią słodkości, to zdecydowanie więcej cukru :)
Panna Malwinna, dziękuję :)
basiaP, chleb z serkiem - ciekawie :)
kryszyna, dziękuję
utricia1, dziękuję
dotblogg, na pizzę bym wpadła :)
almaa, próbuj :)
Duś, dziękuję
flusso, dziękuję
pozdrawiam serdecznie
Aniado, testuj :)
Paula, częstuj się :)
Justnek, za te przeróżne kombinacje je uwielbiam
Biedr_ona, polecam
wykrywacza smaku, niestety się nie uchowała :)
Mary, zawsze :)
Lekka, używam jej, bo fruktoza (niski ig, cukier naturalny) jako substancja słodząca jest dozwolona na diecie MM (w bardzo małych ilościach, bo generalnie słodzenia się nie zaleca, dzięki czemu mój próg słodkości bardzo się obniżył). jako że MM to dla mnie pewna baza, wprowadzam czasem małe zmiany: niekiedy podmienię fruktozę na cukier trzcinowy, wykorzystuję miód i syrop klonowy. o ile wiem ksylitol pochodzi z brzozy, więc też jest naturalny i może byłabym skłonna go stosować, ale po pierwsze nie jest powszechnie dostępny, a po drugie jego cena... czasem do serników dodaję jakieś słodziki, ale rzadko, bo to przeważnie chemia. tak wygląda moje słodzenie :)
Grażyna, polecam :)
pozdrawiam serdecznie
Z serkiem wiejskim? jestem jego wielką fanką!!! Bardzo mi się podobają te muffiny:)
Zdrowe i pyszne muffinki:) Super:)
Mniam. Wyglądają pysznie. Muszę wypróbować Twój przepis.
Też ostatnio piekłam muffiny :) z wiórkami kokosowymi i kuleczkami czekolady.
chętnie bym się skusiła na jedną muffinkę, wyglądają kusząco
Bosko wyglądają te granulki serka <3 Ostatnio codziennie jem go na śniadanie. Z cynamonem :)
Uściski!
Mniam! Bardzo ciekawy przepis, ktory zapisuje i napewno muffinki do wyprobowania i w mojej kuchni! Pozdrawiam serdecznie ; )
żenia, polecam tym bardziej jeśli lubisz serek wiejski
judik1119, dzięki!
ADALIRA, Twoje też brzmią pysznie :)
bryssska, częstuj się :)
Kasia, dziękuję i polecam
pieczarkamysia, zachęcam do wypróbowania :)
pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam serek wiejski- więc chyba spróbuję:)
U mnie także do wygrania książka w konkursie, weź udział i zwiększ swoje szanse! :)
pyszności ;) zapraszam do mnie :)
Hm...długo się upierałam by muffinków nie robić..a może jednak? :) tymbardziej, że pełnoziarniste?
muffinki wyglądają przepysznie!
anies, dzięki za zaproszenie ;)
Little Black Girl, :)
smacznydom, zdecydowanie zrobić :)
nathalia8, dziękuję
pozdrawiam serdecznie
Mmmm uwielbiam muffiny... i podobnie jak Ty lubię eksperymentować z ich bazową receptą... pododawać coś, pozmieniać :) Pozdrawiam :)
czadowe!
Kasiu muffinki są zachwycające;) Przepis zachowam do wypróbowania;)
Czemu używasz fruktozy? Ona mniej tuczy, czy o co chodzi z nią? A nie ukrywam, że ciekawi mnie ten temat :)
bo fruktoza ma niższy ig niż cukier, no i jest bardziej słodka, więc dodaje jej się mniej :)
Tego jeszcze nie widziałam: muffiny z serkiem wiejskim, tak tu dużo osób się zachwyca, więc czuję się kuszona ;) Pozdrawiam!
A ile trzeba dać normalnego cukru? jaki jest przelicznik?
Ile sztuk mniej więcej wychodzi?
Zosiasamosia, możesz dać 1/4 lub 1/3 szkalnki cukru. nie ma chyba zadnego przelicznika, wszystko zalezy od tego, czy chcesz słodsze czy nie. wychodzi około 12 sztuk
Czy można zamiast 2 białek dać jedno całe jajko? Nie lubię jak mi potem coś zostaje.
Zosiasamosia, tak, możesz dać całe jajko. tylko wybierz jakieś duże
Piszę już ten komentarz po raz trzeci, bo cały czas znika:(. Muffiny bardzo dobre. Zjadłam na śniadanie popijając maślanką i zagryzając granatem. Do ciasta i na wierzch dodałam trochę gorzkiej czekolady. Zostało mi 4 sztuki więc śniadanie na dwa kolejne dni mam zapewnione:)
Zosiasamosia, dobrze, że mimo problemów udało się opublikować komentarz, mam nadzieję, że to tylko przejściowe drobne problemy ze stroną. cieszę się, że smakowały! i jak zawsze proponujesz świetne dodatki, smakowicie brzmi ta czekolada
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!