piątek, 13 maja 2011

Muffiny z budyniem i rabarbarem



Połączenie słodkiego budyniu i kwaskowatego rabarbaru jest naprawdę ciekawym doświadczeniem smakowo-poznawczym :) Zasmakowało mi na tyle, że w weekend do niego wrócę. Ciasto budyniowo-rabarbarowe zapowiada się równie smacznie...
P.S. blogger ostatnio zwariował i pokasował wpisy... publikuję ten post jeszcze raz, a nuż komuś się przyda :) i dziękuję za poprzednie komentarze!


Składniki:

suche
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżki cukru demerara
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 2 garście rabarbaru pokrojonego w kostkę
mokre
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 2 białka (lekko ubite trzepaczką, ze szczyptą soli)
  • 1 budyń waniliowy (u mnie z wapniem Winiary)

Najpierw przygotujcie budyń według instrukcji na opakowaniu. Jeśli to budyń na 0,5 litra mleka, użyjcie go mniej - około 400 ml, żeby budyń był gęstszy. Przestudzić.
W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy, dość niechlujnie. Wsypujemy pokrojony rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek (silikonowych lub papilotek) - łyżka ciasta na spód, łyżka budyniu do środka, i łyżka ciasta na wierzch.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.






40 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Kasiu ale one mają cudowne wnętrze;)

goh. pisze...

wyglądają cudnie:) zjadłoby się... kilka takich:)

Marianna Hall pisze...

Kwaskowaty rabarbar i słodki budyń- połączenie idealne :)

słodkosłona. pisze...

ojej, jaki fantastyczny środek! ( zwyczajnie oszalałam na jego widok! ; ) )

Magda Baran pisze...

Podoba mi sę taki eksperyment :) Dokładnie, piękne wnętrze ;)

Martyna pisze...

Ale mi ochoty narobilaś na takie pyszne muffinki:)

Waniliowa Chmurka pisze...

ooo! pyszności

margot pisze...

Kaś ,ale apetyczne to zdjęcie :)))
A babeczka można się poczęstować?

DaisyDukes pisze...

Z zewnątrz takie niepozorne...a w środku. Obłędne! :)

Anonimowy pisze...

Czyli ten budyń wsadzić pomiędzy połowę porcji ciasta w foremce, tak? :)

Wyglądają bardzo apetycznie!

Kaś pisze...

margot11, częstuj się :)
Oliwia, zapomniałam o sposobie wypełniania, dzięki :) dokładnie, budyń jest pomiędzy porcjami ciasta

islanzadi pisze...

o, nigdy nie myślałam, żeby do muffinek wsadzić budyń! świetny pomysł, na pewno w najbliższym czasie zrobię :)

katesz pisze...

Przepis w sam raz dla mnie, chyba trzeba znowu się wybrać na poszukiwania rabarbaru :)

pieczarkamysia pisze...

Wcziraj upieklam ciasto budyniowe z rabarbarem, dlatego domyslam sie, ze Twoje muffinki musza smakowac rewelacyjnie ; )az mi slinka leci!

żenia pisze...

Pysznie je wymyśliłaś! Podoba mi się to połączenie smaków:)

Anucha pisze...

Fantastyczny pomysł z tymi muffinami. Warto zapamiętać:)
Pozdrawiam:)

Arvén pisze...

A za mną ostatnio tak chodzi budyń...ciekawa propozycja, żeby go zamknąć w cieście ;)

aga pisze...

robilam juz z rabarbarem, ale ten dodatek budyniu zapowiada super pysznosci:)

agnieszka pisze...

Świetny pomysł z tym połączeniem! Już mam na nie ochotę ;

Amber pisze...

Ciekawa kombinacja smaków - rabarbar i budyń.Brzmi intrygująco i chciałabym od razu spróbować.

Justinek pisze...

Ale super pomysł! Robiłam keidyś muffinki z budyniem w środku, ale nie wpadłabym na dodatek rabarbaru :)

wykrywacz smaku pisze...

piękne się prezentują!

kabamaiga pisze...

Raz robiłam muffiny z budyniem i pamiętam, że były cudne. Jak dodamy do tego rabarbar to już rewelacja.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudne! Kaś rabarbar i budyń to coś o lubię bardzo!!!! Pozdrawiam:)

urtica1 pisze...

Muszą być pyszne takie pełnoziarniste muffinki. I jeszcze z budyniem i rabarbarem. Mmmm pycha :)

Anonimowy pisze...

Kaś widzę, że u Ciebie ostatnio króluje budyń. tez za nim przepadam, pozdrawiam :)

Kubełek Smakowy pisze...

Niezła para ;)

slyvvia pisze...

Świetnie wyglądają, muszą być pyszne :D

NaStole.pl pisze...

Muszę je zrobić! :D

rafasia pisze...

Super! Zapisuję do wypróbowania. Podoba mi się połączenie budyniu i pełnoziarnistej mąki :)

Aurora pisze...

Rabarbar opanował blogowy świat :D super!

Lekka pisze...

Czy to z tego niechluja wychodzi ta budyniowa warstwa w środku?
Ależ przecież to jest genialne!
No i ten rabarbar w tym wszystkim - po prostu ekstraklasa!:)

andzia-35 pisze...

Śliczne babeczki! Takie pełnoziarniste wyglądają o wiele fajniej od tych z maki pszennej:)

aga pisze...

a u mnie sa tylko z rabarbarem, ale chetnie wykorzystam tez takie polaczenie, gdyz zapowiada sie smakowicie:)

Biedr_ona pisze...

Budyń? Kupuję to!


www.przysmakiewy.pl

bryssska pisze...

fajne muffinki, połączenie rabarbaru z budyniem super

Anonimowy pisze...

Muffiny wyglądają wspaniale Ela

Studnia Miodu pisze...

zapisuję do wypróbowania :)

Koralina1987 pisze...

wygladaja oblednie, choc nie ma jeszcze rabarbaru to chciałabym zrobić z samym budyniem, powiedz mi prosze czy do ciasta nie potrzeba tłuszczu? Odchodzi od papilotek bez problemu? Byloby super, zawsze to kilka kalorii zaoszczędzonych :)

Kaś pisze...

Koralina1987, do ciasta naprawdę nie potrzeba tłuszczu - jak widać :) mam jeszcze kilka podobnych przepisów beztłuszczowych
choć jeśli chcesz możesz zamiast tych 2 białek dodać 1 duże, całe jajko
co do odchodzenia od papilotek nie mam pojęcia, bo one były robione w foremkach silikonowych. odchodziły bardzo ładnie

zaoszczędzonych kilka kalorii, plus są dość pożywne. polecam na śniadanie - bardzo fajny początek dnia :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add