czwartek, 4 sierpnia 2011

Ryż w kurkumie z cukinią



Z cyklu szybko, smacznie i zdrowo. To błyskawiczne danie króluje ostatnio w mojej kuchni. Macie czasem tak, że jeśli coś Wam strasznie posmakuje, to jecie to kilka dni pod rząd? Ja, stety czy niestety, tak mam a to danie męczę już od paru dni :) Smak uzależnia, kolor przyciąga, zapach zachwyca a prostota wykonania zachęci do przygotowania. 
Przepisem Ameryki nie odkryłam, ale może, gdy najdzie Was odwieczne pytanie "co by tu zjeść na obiad?", przypomnicie sobie o nim.


Składniki (na jedną porcję; podatne na modyfikacje :)
  • woreczek ryżu basmati lub waszego ulubionego (ostatnio kupuję ryż pakowany po 62 g, co jak dla mnie jest idealną ilością na 1 porcję)
  • połowa średniej cukinii
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • ząbek czosnku lub pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Osobiście uwielbiam basmati, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i sypkość po ugotowaniu.
W woku (lub patelni) rozgrzać łyżkę oleju. Dodać posiekany ząbek czosnku a po zarumienieniu dość drobno posiekaną cukinię (w przypadku sproszkowanego czosnku - dodać do cukinii). Po chwili wlać łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Smażyć cukinię około 3 minut*. Po tym czasie dodać kurkumę oraz ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze około minuty na patelni. 
*dzięki krótkiemu smażeniu cukinia będzie chrupka




Coś z niczego


43 komentarze:

slyvvia pisze...

Uwielbiam ryż z kurkumą, a dodatek cukinii na pewno nie zaszkodził tylko jeszcze polepszył smak. Pyszne :D

Justin&Dorothy pisze...

Uwielbiam takie szybkie dania :). Ryż z cukinią pyszności :):)

mopswkuchni pisze...

Wygląda znakomicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

ewe.kott pisze...

jak dla mnie idealne! uwielbiam cukinię, a każdy przepis, który pozwala mi ją ekspresowo i pysznie przygotować biorę w ciemno!

judik1119 pisze...

Uwielbiam połączenie ryżu z kurkum!:) Wygląda pięknie taki żółto-zielony-mniam:)

judik1119 pisze...

*kurkumą oczywiście- literówka:)

mania179 pisze...

Super! Bardzo mi się podoba :)

Nemi pisze...

Fajnie się prezentuje;) Ja również mam swoje smaki, do których chętnie wracam i męczę je przez kilka dni:)

Maggie pisze...

Pieknie i kolorowo wyglada, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

och, no widzę że faktycznie i u Ciebie ryż w kurkumie, pięknie współgra z cukinią!!!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Blackdiamondin pisze...

uwielbiam ryż z kurkumą! Miałam go nawet dziś, jako risotto z kiełbaską, warzywami i w bulionie grzybowym- polecam:)

Anonimowy pisze...

ja czasami tez swoje ulubione jem kilka dni pod rząd;) piękny kolor!

Kass pisze...

Mniam! Lubie takie danka - smacznie, szybko i zdrowo! Z pewnością spróbuje! Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Hmm, coś dla mnie. :) Bardzo lubię takie proste zestawienia.

Panna Malwinna pisze...

to ja poproszę więcej takich przepisów- pysznie i szybko-jak ja to kocham;)

kabamaiga pisze...

Oj chyba sobie zrobię.

Panna L pisze...

Prosto, szybko i mogę sobie wyobrazić, jak smacznie..:) Ryż z kurkumą jest najlepszy do niesłodkich potraw. Pycha!

Monika pisze...

Lubię ryz,a dodatek kurkumy bardzo mi odpowiada;)

Aurora pisze...

Nie zawsze w przepisie chodzi o owe odkrywanie Ameryki, czasem trzeba odkryć to, co jest za miedzą albo w ogródku, np. cukinia właśnie :D

DominikaD pisze...

Bardzo lubię przepisy na tak przyrządzany ryż ;) A czasem też mam tak, że jak mi coś zasmakuje to mogę to jeść i przez 7 dni pod rząd ;P Pozdrawiam!

Amber pisze...

Dla mnie super!Uwielbiam ten kolor.
Czasami zdarza mi się jeść pod rząd dwa dni to samo,jeżeli bardzo mi smakuje.A potem znowu...

magda k. pisze...

Powiem CI, że mam wszystkie składniki w domu, a nie miałam pomysłu na obiad :) więc chyba już mam. Pozdrawiam gorąco

Monica pisze...

Super sprawa z takimi szybkimi obiadami :)
Pięknie wygląda ten żółty ryż :)

Ivka pisze...

Szybciutkie i smacznie danie, muszę wypróbować. I jeszcze te kolor!

Katka pisze...

Bardzo smacznie wygląda ten ryż ,i jeszcze ta cukinia,no musi być pyszne:)

Patrycja pisze...

Uuu! Świetne! Zapisuję :)

Dominika & Wika pisze...

(odpowiedz do pytania o jako z perfectmelt )
Kaś- jajko jest w cieście. Dodajesz je przed wyrastaniem : ) Ale jeśli chcesz możesz też posmarować drugim żeby miałay taką glazurkę : ) Polecam rozbełtać je z mlekiem : )

A ryż w kurkumie- pychota, uwielbiam takie danie, to taki orient express : )

Monika pisze...

Dzięki;)

Kaś pisze...

dziękuję wszystkim za odwiedziny i jeszcze raz polecam to proste, ale bardzo smaczne danie

Weronika, bardzo dziękuję za odpowiedź :)

pozdrawiam serdecznie

margot pisze...

uwielbiam takie dania ,a twoje Kaś to pełne słońca jest

burczymiwbrzuchu pisze...

Nie dziwie się, że danie ostatnio króluje u Ciebie często, bo bardzo smakowite i też uwielbiam taki ryż z kurkumą :)

Konstancja pisze...

Nigdy nie jadłam kurkumy. Musze spróbować. :)
Poza tym musze przyznać, że strasznie spodobały mi się Twoje przepisy na placuszki (wszystkie!). Obserwuję, pozdrawiam i zapraszam do siebie. :)

agnieszka pisze...

Jeśli tak zachwalasz, to i ja spróbuję ;) Pozdrawiam!

Jedyna singielka w mieście pisze...

Ciao=)
Kolejny pyszny przepis do mojej kolekcji (na razie na przyszłość=))Wygląda nieziemsko, a jeśli tak smakuje jak wygląda ...chyba juz dziś sie przekonam ;))))

Anonimowy pisze...

Bardzo ciekawy przepis! Muszę spróbować
Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

Biedr_ona pisze...

Pyszne te Twoje kolory potraw ;-)) Od razu zwiększa się apetyt ;-))


www.przysmakiewy.pl

Soul and Pepper pisze...

Uwielbiam różnego rodzaju dania z ryżu, moja lepsza połówka uwielbia różnego rodzaju potrawy z cukinii.. więc na pewno wypróbuję ! :)

Kasieńka pisze...

Właśnie wypróbowany przepis na obiadek :) Do tego marynowane piersi kurczaka :) Pycha!!!!
Polecam i pozdrawiam :)

Kaś pisze...

Kasieńka, miło mi, że wypróbowałaś przepis, a tym bardziej, że smakował :)
pozdrawiam!

Capacitier pisze...

Pojawi się na blogu i na dzisiejszym stole obiadowym :D

Kaś pisze...

Capacitier, pozostaje mi tylko życzyć smacznego :)

Unknown pisze...

Zrobiłam wczoraj na obiad i jest zadziwiajace dobre. Sama sie zdziwiłam, że z kilku, prostych składników mozna wyczarować tak pyszne danie.

Kaś pisze...

Agata, bardzo się cieszę, że jestes pozytywnie zaskoczona smakiem :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za polzostawienie komentarza

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add