Ciasto z jeżynami Kasi. Niestety nie moje, ale tej Kasi, z którą Ci się upiecze. No i upiekło się bardzo smaczne, lekkie i owocowe ciasto. Letnia klasyka. Z braku jeżyn lub z miłości do innych owoców, można je oczywiście podmienić.
znacie sposób na nie-zapadanie się owoców w ciastach? czy taka ich uroda? |
Składniki:
- 160 g margaryny Kasi
- 2/3 szklanki mąki (120g)
- 2/3 szklanki kaszy manny
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru (200 g)
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jeżyn
- 100 g malin [nie miałam malin, dałam 400 g jeżyn]
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą i wiórkami kokosowymi.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką [wyłożyłam papierem do pieczenia]. Ciasto przełóż do formy. Na ciasto wysyp owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180st.C około 45 minut.
Przepis ze strony MojeCiasto.pl
36 komentarze:
Również mamy czasem kłopoty z zapadaniem się ciasta, chyba taka ich uroda :).
Ciasto wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiamy :*
Letnie i smaczne! Lubię takie ciasta:)
Pozdrawiam:)
Piękne ciasto! Na drugim zdjęciu wygląda zjawiskowo!
Pozdrawiam i pędzą do ogrody pozrywać jeżyny;)
Oj, chyba taka ich uroda. ;))
Wygląda BOSKO. ;D
Soczyste! Jak prezent wyłania się z tego papieru :)
Lato zamknęłaś w tym cieście.
Cudne!
Ja zawsze dodaję do owoców czubatą łyżkę - dwie pszennej mąki do owoców. Zwykle trzymają się pionu :P
Przymierzałam się do tego ciasta od łohoho czasu i widzę, że nie warto zwlekać - prezentuje się znakomicie!
Wygląda niesamowicie apetycznie! Aż się człowiek głodny robi! :)
Uwielbiam jeżyny!:) a to ciacho wygląda na bardzo mięciutkie i puszyste!:)
Wygląda doskonale. Świetnie musi smakować połączenie jeżyn i kokosa :D
super są te owocowe kropki w środku (((:
Wspaniałe ciasto na spokojną niedzielę. :)
Swietne, letnie ciasto :-)
Ciekawe ciacho z kaszą manną,jeszcze nie słyszałam o takim,wygląda smakowicie z jeżynkami,super się komponują;)
Idealne:) Porywam kawałek do popołudniowej kawki:)
Trzeba owoce obtoczyć w mące i wtedy nie powinny opadać. Czekam Kasiu na e-mail od Ciebie bo nie wiem gdzie wysłać nagrodę. :)
Pysznie tak żegnać lato :)
No naprawdę, aż ślinka cieknie..mniammm :)
Nieskomplikowane a tak okazałe:)
Arven, Grażyna, dziękuję za radę. następnym razem obtoczę owoce w mące
wszystkich ściskam i pozdrawiam :)
Spóźniłam się, żeby napisać, że faktycznie obtaczanie w mące pomaga ;) - robię tak i z owocami i z bakaliami.
fajne ciacho, te z kaszą manną są dla mnie tak delikatne. ;)
pieknie wyglada z jezynami, maja cudny kolorek:)
Kas, obiecalam sobie ze od wrzesnia w ciagu tygodnia nie bede jadla slodyczy..przez Ciebie te postanowienie zlamie..Ty niedobra:)
ps. A ciasto faktycznie ciasto klasyk. Klasyk nad Klasykami. Wysmienity:)
ja uważam, że to urocze, że owoce się tak zapadają! poza tym czasem się robią takie fajne zapadliska na powierzchni ;) ale podobny sposób znam jak Arven - dodać mąki do owoców, zapadają się mniej chętnie!
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Ślicznie urosło :)
Kasiu mówią, że niby trzeba oprószyć mąką ...ja oprószam, ale i tak opadają ...ale ja właśnie lubie te opadnięte owoce w cieście:) a z jeżynami ciasta jeszcze nie robiłam, ale przez Twoje cudeńko nabieram na nie wielkiej ochoty:) pozdrawiam ciepło
Wygląda tak soczyście i apetycznie. Wspaniale pożegnanie lata!
Twoje czy nie upiekło Ci się pięknie:)
Wszyscy mnie kusza jeżynami w tym roku, a ja ich jeszcze nie jadłam! Za karę poproszę ciasto, ale nie kawałek - od razu całe :)
Mhmh.. oj zjadłabym taki kawałeczek ciasta.. zjadłabym ;-D
www.przysmakiewy.pl
Po wszystkie owoce świata zazdroszczę ci tych jeżyn jak cholera ;) ! Bo w moich okolicach lasy nie obrodziły, a i na straganach próżno szukać moich ukochanych "ostrężnic" jak je nazywają w moich stronach :(
Bajeczne ciacho!
Pozdrawiam serdecznie!
Kocham sie w takich ciastach! Wyglada przepysznie,
pozdrawiam ;)
słodkosłona., dzięki :)
smacznydom, okrutne postanowienia przed sobą stawiasz :)
mnemnique, urocze to bardzo trafne słowo :D
Jolu, opadnięte czy nie - ważne, że ciacho dobre. polecam Ci ciasto z jeżynami, jakiekolwiek :)
burczymiwbrzuchu, chętnie zrobię dla Ciebie nowe, bo mam kolejną dostawę jeżyn :)
Monica, jakbym mogła chętnie bym się z Tobą nimi podzieliła, bo na działce miałam (i wciąż mam!) prawdziwe zatrzęsienie tych owoców
dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyrosło pięknie, chociaż przyznam że zamiast mąki pszennej dałam mąkę krupczatkę. Ciasto smaczne ale jak jem to chrząszczy :) tak jakbym miała piasek w ustach, nie wiem czy to wina zamienionej mąki krupczatki czy kasza manna dała taki efekt
Anonimowy, a może to wiórki kokosowe? one rzeczywiście lekko chrzęszczą między zębami :)
pozdrawiam
Muszę potwierdzić, że niezbyt często natykam się w sieci na tak poprawnie zrobione wpisy. Nie dość, że treść spójna i merytoryczna, to jeszcze autor postarał się, aby nie było to zbyt zawikłane do zrozumienia.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!