niedziela, 11 września 2011

Ciasto z jeżynami



Ciasto z jeżynami Kasi. Niestety nie moje, ale tej Kasi, z którą Ci się upiecze. No i upiekło się bardzo smaczne, lekkie i owocowe ciasto. Letnia klasyka. Z braku jeżyn lub z miłości do innych owoców, można je oczywiście podmienić. 


znacie sposób na nie-zapadanie się owoców w ciastach? czy taka ich uroda? 


Składniki:
  • 160 g margaryny Kasi 
  • 2/3 szklanki mąki (120g)
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru (200 g)
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jeżyn
  • 100 g malin [nie miałam malin, dałam 400 g jeżyn]

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą i wiórkami kokosowymi. 
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. 
Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. 
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką. 
Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką [wyłożyłam papierem do pieczenia]. Ciasto przełóż do formy. Na ciasto wysyp owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180st.C około 45 minut.

Przepis ze strony MojeCiasto.pl



36 komentarze:

Justin&Dorothy pisze...

Również mamy czasem kłopoty z zapadaniem się ciasta, chyba taka ich uroda :).
Ciasto wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiamy :*

Asiek pisze...

Letnie i smaczne! Lubię takie ciasta:)
Pozdrawiam:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Piękne ciasto! Na drugim zdjęciu wygląda zjawiskowo!
Pozdrawiam i pędzą do ogrody pozrywać jeżyny;)

Sue pisze...

Oj, chyba taka ich uroda. ;))
Wygląda BOSKO. ;D

Aurora pisze...

Soczyste! Jak prezent wyłania się z tego papieru :)

Amber pisze...

Lato zamknęłaś w tym cieście.
Cudne!

Arvén pisze...

Ja zawsze dodaję do owoców czubatą łyżkę - dwie pszennej mąki do owoców. Zwykle trzymają się pionu :P
Przymierzałam się do tego ciasta od łohoho czasu i widzę, że nie warto zwlekać - prezentuje się znakomicie!

Marianna Hall pisze...

Wygląda niesamowicie apetycznie! Aż się człowiek głodny robi! :)

judik1119 pisze...

Uwielbiam jeżyny!:) a to ciacho wygląda na bardzo mięciutkie i puszyste!:)

slyvvia pisze...

Wygląda doskonale. Świetnie musi smakować połączenie jeżyn i kokosa :D

asieja pisze...

super są te owocowe kropki w środku (((:

Anonimowy pisze...

Wspaniałe ciasto na spokojną niedzielę. :)

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Swietne, letnie ciasto :-)

Monika pisze...

Ciekawe ciacho z kaszą manną,jeszcze nie słyszałam o takim,wygląda smakowicie z jeżynkami,super się komponują;)

Nemi pisze...

Idealne:) Porywam kawałek do popołudniowej kawki:)

Grażyna pisze...

Trzeba owoce obtoczyć w mące i wtedy nie powinny opadać. Czekam Kasiu na e-mail od Ciebie bo nie wiem gdzie wysłać nagrodę. :)

Kamila pisze...

Pysznie tak żegnać lato :)

zielony koperek pisze...

No naprawdę, aż ślinka cieknie..mniammm :)

Pokochaj gotowanie pisze...

Nieskomplikowane a tak okazałe:)

Kaś pisze...

Arven, Grażyna, dziękuję za radę. następnym razem obtoczę owoce w mące

wszystkich ściskam i pozdrawiam :)

słodkosłona. pisze...

Spóźniłam się, żeby napisać, że faktycznie obtaczanie w mące pomaga ;) - robię tak i z owocami i z bakaliami.

fajne ciacho, te z kaszą manną są dla mnie tak delikatne. ;)

aga pisze...

pieknie wyglada z jezynami, maja cudny kolorek:)

Anonimowy pisze...

Kas, obiecalam sobie ze od wrzesnia w ciagu tygodnia nie bede jadla slodyczy..przez Ciebie te postanowienie zlamie..Ty niedobra:)

ps. A ciasto faktycznie ciasto klasyk. Klasyk nad Klasykami. Wysmienity:)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ja uważam, że to urocze, że owoce się tak zapadają! poza tym czasem się robią takie fajne zapadliska na powierzchni ;) ale podobny sposób znam jak Arven - dodać mąki do owoców, zapadają się mniej chętnie!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Justinek pisze...

Ślicznie urosło :)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Kasiu mówią, że niby trzeba oprószyć mąką ...ja oprószam, ale i tak opadają ...ale ja właśnie lubie te opadnięte owoce w cieście:) a z jeżynami ciasta jeszcze nie robiłam, ale przez Twoje cudeńko nabieram na nie wielkiej ochoty:) pozdrawiam ciepło

Ivka pisze...

Wygląda tak soczyście i apetycznie. Wspaniale pożegnanie lata!

Katka pisze...

Twoje czy nie upiekło Ci się pięknie:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Wszyscy mnie kusza jeżynami w tym roku, a ja ich jeszcze nie jadłam! Za karę poproszę ciasto, ale nie kawałek - od razu całe :)

Biedr_ona pisze...

Mhmh.. oj zjadłabym taki kawałeczek ciasta.. zjadłabym ;-D


www.przysmakiewy.pl

Monica pisze...

Po wszystkie owoce świata zazdroszczę ci tych jeżyn jak cholera ;) ! Bo w moich okolicach lasy nie obrodziły, a i na straganach próżno szukać moich ukochanych "ostrężnic" jak je nazywają w moich stronach :(

Bajeczne ciacho!

Pozdrawiam serdecznie!

pieczarka mySia pisze...

Kocham sie w takich ciastach! Wyglada przepysznie,
pozdrawiam ;)

Kaś pisze...

słodkosłona., dzięki :)
smacznydom, okrutne postanowienia przed sobą stawiasz :)
mnemnique, urocze to bardzo trafne słowo :D
Jolu, opadnięte czy nie - ważne, że ciacho dobre. polecam Ci ciasto z jeżynami, jakiekolwiek :)
burczymiwbrzuchu, chętnie zrobię dla Ciebie nowe, bo mam kolejną dostawę jeżyn :)
Monica, jakbym mogła chętnie bym się z Tobą nimi podzieliła, bo na działce miałam (i wciąż mam!) prawdziwe zatrzęsienie tych owoców

dziękuję za odwiedziny i wszystkie komentarze
pozdrawiam serdecznie

Anonimowy pisze...

Ciasto wyrosło pięknie, chociaż przyznam że zamiast mąki pszennej dałam mąkę krupczatkę. Ciasto smaczne ale jak jem to chrząszczy :) tak jakbym miała piasek w ustach, nie wiem czy to wina zamienionej mąki krupczatki czy kasza manna dała taki efekt

Kaś pisze...

Anonimowy, a może to wiórki kokosowe? one rzeczywiście lekko chrzęszczą między zębami :)
pozdrawiam

faberlic24.pl pisze...

Muszę potwierdzić, że niezbyt często natykam się w sieci na tak poprawnie zrobione wpisy. Nie dość, że treść spójna i merytoryczna, to jeszcze autor postarał się, aby nie było to zbyt zawikłane do zrozumienia.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add