piątek, 14 października 2011

Szarlotka tatrzańska



Mocno jabłkowa.
Nie za słodka. 

Ciasto występuje tu na zasadzie dodatku do jabłek.
Z wierzchu niesamowicie kruche.
Efektowna. 
Bardzo smaczna, ale... 
"najlepszej na świecie" nie przebiła :)
 Najsmaczniejsza na drugi, trzeci dzień.
Jak najbardziej polecam, 
bo satysfakcja z jej przyrządzenia jest ogromna!





Składniki
(przepis z blogu ChilliBite)
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg szarej renety
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22x30 cm  papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą  do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokrój jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki.* Do miski, w której są jabłka, dodaj puder , cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, postaraj się nie połamać plasterków. 
Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem.
 *używałam tarki plasterkującej. trochę roboty było...






59 komentarze:

slyvvia pisze...

Niesamowicie efektywna :D

Kamila pisze...

Piękna!!!!

Aldi pisze...

Przepiękna :)

Agnieszka L. pisze...

Uwielbiam szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek, ale takiej jeszcze nie piekłam, trzeba będzie to koniecznie nadrobić. :)

Sue pisze...

Wygląda cudownie, piętrowa, warstwowa szarlotka!
Nic tylko podziwiać! No.. i delektować się smakiem :)

Smaczna Pyza pisze...

bardzo mi się podobają te listki owoców, dekoracyjne i zapowiada się niezwykle smacznie

asieja pisze...

te kawałeczki jabłek wyglądają niesamowicie.

Nieśka pisze...

Marzenie - w szarlotce wiadomo, co najważniejsze! Jak najwięcej jabłek! :)

ANNA pisze...

KUSISZ!!! Wygląda przepieknie...ja do tego jeszcze lody poproszę :)

Patrycja pisze...

Wow, te warstwy jabłek wyglądają fenomenalnie! Ciacho idealne na każdą okazję :)

kucharenka pisze...

perfekcyjna :-)

Amber pisze...

Kasiu,wspaniała jabłkowa piramida!
Cudnie wyglądają te warstwy jabłek.
Szkoda,że nie mogę spróbować...
Miłego weekendu!

Asiek pisze...

Cudownie się prezentuje!!

Aciri pisze...

Piękna. Nigdy jeszcze nie jadłam szarlotki na trzeci dzień:) Czasem którejś się uda dotrwać do drugiego...:)

margot pisze...

oj robi wrażenie

kuchennefascynacje pisze...

Niesamowita, pięknie wyglądają te warstwy :)

manoria pisze...

Wygląda bardzo efektownie, cieniutko, równo pokrojone, jabłuszka. Jak dla mnie fatastic :-)

Monika pisze...

Matko;) jaka cudna!dużo krojenia było...,ale efekt rekompensuje wszystko!

Aurora pisze...

Misterna robota! ! ! Od samego podziwiania ślinka leci :))

Agnieszka Rucińska pisze...

coś niesamowitego! Cudo!

pieczarka mySia pisze...

Wyszla Ci totalnie bosko! :)

słodkosłona. pisze...

będę pewnie milionową osobą, która to powie ale..


wygląda GENIALNIE!

Mountains again pisze...

a ja milionową pierwszą - wygląda super!:)i przypuszczam, że równie dobrze smakuje:) szarlotka to (obok sernika) moje ulubione ciasto:) tak klasycznie:)

Salvador Dali pisze...

Ciasto prezentuje sie pięknie, te warstwy jabłek:) ale nie wiem czy podjelaby sie jednak tego krojenia, wydaje sie to praca bez końca! ;)

Justin&Dorothy pisze...

Oooo ale jabłek w tej szarlotce :) Wygląda fantastycznie... :)

Daria Anna pisze...

Te plastry jabłek wyglądają obłędnie.

islanzadi pisze...

szarlotkę uwielbiam, ta zdecydowanie do mnie przemawia. dzięki grubej warstwie jabłek mniejsze wyrzuty sumienia, bo to "przecież prawie same owoce" :) zapisuję do wypróbowania.

Hania-Kasia pisze...

Świetnie się prezentuje.

Katka pisze...

Kocham szarlotki a ta wygląda pięknie ,ale się naukładałaś:)

Ivka pisze...

ależ efektownie wygląda! pierwsze wrażenie jest najważniejsze a ta szarlotka powala swoim wyglądem:)

Karolina pisze...

Wygląda rzeczywiście efektownie ale chyba żeby pokroić te jabłka tak starannie musiałaś się napracować!

alemanka pisze...

Dobra robota :)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

ładnie Ci to plasterkowanie wyszło:) ja na tę szarlotke zasadzam sie juz od dawna ..ale malaksera nie posiadam, a co do tarki to mam zawsze takie szczęście, ze paluchy porozwalam:)ale i tak ją upiekę, bo tak p[ięnie u ciebie wygląda:)

cukrowa wróżka pisze...

jejku jejku, ile jabłek! *.*

amaranthrose pisze...

Uwielbiam wszystko, co tatrzańskie:)
Szarlotka wygląda bajecznie:)

joanna pisze...

Cudownie poukładane te warstwy jabłek. Sliczna szarlotka!

Angelika Szostak pisze...

Jak równo poukładane:)

Kaś pisze...

Salvador Dali, samemu byłoby naprawdę ciężko wszystko obrobić. u mnie było tak, że Tata obierał i kroił jabłka a ja plasterkowałam :)
islazandi, bardzo dobre podejście! :D
Jolu, no przyznam się, że kiedy używałam tej tarki, to krew się polała... dlatego też ja i ostre sprzęty kuchenne widujemy się od święta :)

Bardzo bardzo dziękuję Wszystkim za komentarze!

burczymiwbrzuchu pisze...

Wow, Jestem pod ogromnym wrażeniem, wygląda nieziemsko!

tu-tusia pisze...

Wygląda naprawdę niesamowicie efektownie!

mania179 pisze...

Jaka szlachetna! Mmmm! :)

kulinarne-smaki pisze...

wspaniałe, aż ślinka cieknie

andzia-35 pisze...

Kasiu, pięknie Ci się upiekła ta szarlotka:) i zdjęcia też bardzo ładne:))
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Anonimowy pisze...

pierwszy raz cos takiego widze ale to musi byc genialne :D tak jak mowisz ciasto to dodatek do jablek :D MNIAM PEWNIE MAMALO KCAL :P

What's Baking?? pisze...

What a beautiful pie.

Agnieszka Wójtowicz pisze...

super wygląda;)

Kaś pisze...

Olcia, na pewno mniej kcal niż inne szarlotki :)

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i miłe komentarze! Zaczęcam do pieczenia :)

*sweet dreadi* pisze...

A ja zastanawiam się czy nie miałaś problemu z krojeniem i przekładaniem jej na talerzyki? Nie rozwalała się?

Kaś pisze...

sweet dreadi, kroi się idealnie, oczywiście ostrym nożem. nic się nie rozwala - ani spód ani warstwa jabłek. szarlotka jest zwarta, więc nie ma obaw przy przekładaniu na talerzyk. co więcej, była ona też transportowana w pudełeczku i w pełni zachowała swój kształt

zauberi pisze...

jestem ciekawa jak taka szarlotka smakuje, nie dziwi mnie wcale nazwa :)

anahitka pisze...

Ale bomba! Niesamowita! Koniecznie musze zrobic!

Dramatka pisze...

Ooooo wygląda pysznie!!! Jadłam taką niedawno w pewnej knajpce nie wyglądała tak wspaniale jak ta! Na pewno spróbuje w najbliższym czasie zrobić takie cudo!

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Prawdziwy majstersztyk...gratulacje:-)

peggykombinera pisze...

szarlotkę uwielbiam. mogę ją jeść codziennie. wydawało mi się, że robiłam już wszelkie możliwe szarlotkowe kombinacje, ale Twoja mnie zaskoczyła. nawet bardzo :)
wygląda bardzo interesująco :)

Biedr_ona pisze...

Ojej! Jak dla mnie rewelacja! Wygląda tak pięknie.. że aż szkoda zjadać taki kawałek ;-)))


www.przysmakiewy.pl

Nemi pisze...

Wow! Idealna!

Unknown pisze...

wlasnie wyszla z piekarnika:)musialam sprobowac od razu i jest przepyszna:)nie wiem czy dotrwa do dnia 3ego;)

Kaś pisze...

Sylwia, bardzo się cieszę, że tak smakuje :) serdecznie dziękuję za komentarz!
hehe no tak, czasem się zdarza, że pół blachy zniknie zanim jeszcze się ciasto poda na stół :D

My Polish Chef pisze...

Help! I totally need this recipe in English! Please! Thankyou

Chef DavidLee
mypolishchef@gmail.com

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add