Klasyczna babka - prosta i pyszna.
Lekko wilgotna, bardzo aromatyczna.
Do kawy, do herbaty, do kubka mleka.
Przepis od Babci, który dostała od drugiej wnuczki, która znalazła go sieci :)
Pochodzi ze strony Wielkie Żarcie (ach ta nazwa!),
ale dla mnie i tak już na zawsze pozostanie Babciną babką :)
Składniki:
(przepis na ciasto ze strony Wielkie Żarcie)
- kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- soku z połowy cytryny
- skórka z jednej cytryny
Polewa (u mnie tylko cukier puder, ale u Babci babka była kompletna :)
- 2-3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć na puszystą masę. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz roztopiony, niezbyt gorący tłuszcz. Piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Aby przygotować polewę w małym rondelku lub patelni roztopić masło. Dodać cukier i rozpuścić go całym czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Po połączeniu składników dodać śmietanę/jogurt i jeszcze raz porządnie wymieszać.
letni, Babciny oryginał :) |
53 komentarze:
zasmakuje mojej polowie,bo uwielbia cytrynowe ciasta:)
Sama bym sobie z taka poradziła w mig (oczywiście mówię o jedzeniu!)
Acha, jak dla mnie z kubkiem kakao! :D
Babka cytrynowa pojawiala sie w moim rodzinnym domu regularnie. Bardzo lubie jej smak!
Bardzo chętnie zjadłabym teraz takie ciastko. Do tego gorąca herbata z cytryną i cukrem, kocyk i książka...
Ale można sobie w pracy pomarzyć ;)
To jest jedna z moich ulubionych babek. I ten kolor :-) Pozdrawiam
Taka babka musi być pyszna, mocno cytrynowa i wilgotna! Pozdrawiam
Śliczna babka!
Kolor akurat na dzisiejszy szary dzień.
Nie wiem dlaczego, ale ostatnio lubuję się w cytrusowych smakach, szczególnie w cytrynowym.
Babka fantastyczna, akurat do popołudniowej herbatki :)
Oj nie ma to jak babka cytrynowa, prawda?
cytrynowa... mniam jedna z moich ulubionych
Fajna, taka puszysta ;)
Babka ślicznotka! Ja też ostatnio zrobiłam babkę cytrynową, ale wyszedł mi zakalec ;(
Ostatnio miałam z mamą na tą babkę niezły apetyt! Chciałyśmy kupić, ale stwierdziłam, że sama upiekę, jak tylko znajdę przepis. I proszę :)
Jejku, chyba ze sto lat nie jadłam babki:). Dzięki za przypomnienie:). Świetne zdjęcia.
Taką mogę się zajadać bez opamiętania ;)
Niby prosta... a mi zawsze nie wyjdzie... Przepis wrzucam do zakładki wypróbować :) Mam nadzieję,że tym razem będzie pyszna :) Mój mąż zawsze się śmieje, że uparta jestem bo ciągle próbuję mimo zakalców ;) Pyta: a to znowu nowy przepis? ;)
oooo :) jak ja dawno nie jadłam :) Moja ciocia robi taką babkę uwielbiam ją :) Dzięki za przepis :)
Babki lubię tylko wilgotne i aromatyczne, Twoja jest właśnie taka jak lubię
apetycznie żółciutka :D zapraszam do akcji "tecza smakow"
o kurcze! taka babke to bym zjadla! :)
toż to moja ulubiona ;).
Uwielbiam smak cytryny, w babce... Musi być świetny. Dawno nie jadłam tego typu wypieków. ;)
kubek mleka ciepłego do tego i raj dla podniebienia
lubie takie puchate, wilgotne babeczki:)
wyglada tak puszyscie i leciutko, po prostu cudnie:)
co babci to babci, nic tego nie zastąpi ;)
wygląda baardzo puszyście ;D
Bardzo lubię babki, ta ma w sobie takie letnie orzeźwienie... zapisuję do wypróbowania:)
Pozdrawiam!
simply wonderful.
Uwielbiam cytrynową:)
Bardzo lubię babki, ale jakoś nigdy cytrynowej nie jadłam :) Musze koniecznie wypróbować :)
Oj tak babciowe przepisy są niezastąpione:-)
Pyszne ciacho:-)
Świetny przepis. Zrobiłam dwa razy. Polecam gorąco, nie tylko na Wielkanoc.
Joanka, cieszę się, że smakowała!
super moja własnie w piecu siedzi;)
daj znać jak wyszła :)
Kasiu, Jakiej wielkości formy uzyłas i czy wypełniła sie do pełna ? zamierzam zrobić na święta :)
:))), mam taką foremkę - http://www.magicznewypieki.pl/product.aspx?productid=111&sename=forma-silikonowa-na-babke&
jest naprawdę spora. podana w tym przepisie ilość ciasta wypełniła ją może w połowie, a po wyrośnięciu do 3/4
mam nadzieję, że posmakuje tak jak nam :)
o to mam identyczna i nawet z tego zródła które podpiełas :)
zreszta mam tez z magicznych wypieków:
http://www.magicznewypieki.pl/produkty/99-forma-silikonowa-na-8-muffinek-w-ksztalcie-serduszek.aspx
http://www.magicznewypieki.pl/produkty/107-forma-silikonowa-na-15-czekoladek-w-ksztalcie-serduszek.aspx
i cale mnóstwo wszechkolorów tych
http://www.magicznewypieki.pl/produkty/104-forma-silikonowa-na-muffinkibabeczki-10-sztuk.aspx
http://www.magicznewypieki.pl/produkty/125-foremka-na-muffinki-w-ksztalcie-jajek.aspx
http://www.magicznewypieki.pl/produkty/120-forma-silikonowa-na-muffinki-sloneczniki.aspx
dam znac po swietach jak wyszła
PS chciałam do Ciebie wysłać maila z tym pytaniem ale nigdzie na stronce nie znałazłam :)
pozdrawiam
dominika
Dominika, to świetnie:)
ja co prawda swoją kupiłam w selgrosie, ale udało mi się ją wyguglować i trafiłam właśnie do magicznych wypieków. swoją drogą mam niezłą kolekcję! :)
koniecznie daj znać!
PS mój mail jest podany w moim profilu. na górze, kiedy wyświetlisz "pełny profil" jest opcja wysłania wiadomości - ale jak teraz tak na to patrzę z boku, to rzeczywiście dostęp do maila jest lekko zawiły. zaraz go gdzieś wcisnę w widocznym miejscu :) dzięki!
pozdrawiam i życzę Wesołych, no i smacznych! Świąt :)
Przypomniało mi się dzieciństwo,zapach i smak babcinej cytrynowej babki,koniecznie z kubkiem mleka :-)Właśnie babka z Twojego przepisu znika z talerzyków męża i synka,jest rewelacyjna-aromatyczna i wilgotna.Pozdrawiam cieplutko-Kate.
Kate, niezmiernie mi miło, że babka przywołała takie wspomnienia :)
no i że Twojej rodzinie smakuje :)
pozdrawiam!
Babka rewelacyjna, latwa i baaardzo smaczna!
A., bardzo się cieszę, że posmakowała
pozdrawiam!
Babka najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam od kiedy spróbowałam przepisu innej już nie piekę - po prostu super tylko ja robię do tego lukier cytrynowy jest wtedy jeszcze bardziej cytrynowa.
A., niezmiernie mi miło, że przepis tak podpasował. wersja z cytrynowym lukrem brzmi rewelacyjnie, chętnie wykorzystam pomysł przy najbliższej okazji, bo również wracam do tej babki bardzo często
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Chce upiec taka babkę, ale powiedz mi proszę czy mozna mąkę pszenna zastąpić jakas bezglutenowa. Jeśli tak to jaka?
Kamila, ponieważ nie przyrządzam wypieków bezglutenowych i jedyne co mi się obiło o uszy, to że kwalifikują się tu wypieki na skrobi ziemniaczanej. nie wiem co wyjdzie jeśli w tym przepisie zastąpi się całkowicie mąkę pszenną skrobią, ale np. przy majonezowej, gdzie pszenna występuję ze skrobią pół na pół, myślę, że nie zaszkodziłoby dodanie tylko skrobi http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/03/babka-majonezowa.html
Babka przepyszna! Rodzina przy świątecznym stole zachwycona. :)
A., super, że babka się sprawdziła i Wam posmakowała :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza
A co z zakalcem? właśnie wyjęłam z piekarnika bardzo dorodny zakalec zamiast babki cytrynowej. Ale po przeczytaniu kilku postów doszłam do wniosku, że to jest trudne do zrobienia ciasto, a ja niestety ucierałam go w termomixie i było za dużo bąbelków powietrza w moim cieście.
A., gdzie przeczytałaś, że ciasto jest trudne do zrobienia? powyżej są wpisy osób, którym babka wyszła idealne. jest to przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. niestety nie wiem, na jakiej zasadzie pracuje wspomniane przez Ciebie urządzenie i trudno mi stwierdzić, co zawiniło, ale jeśli tylko użyłaś identycznych proporcji, to zawinić mógł albo sposób przygotowania albo ewentualnie proces pieczenia. sprawdzałaś patyczkiem, czy środek jest upieczony?
Babka wyszła niesamowita! Znikła z blatu w ciągu 5h :D
A., super!!! bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził a babka tak przypadła do gustu :)
pozdrawiam serdecznie!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!