niedziela, 22 kwietnia 2012

Kremowy sernik na zimno



Klasyczny. Idealny w swojej prostocie.
Babcia zrobiła go na Wielkanoc. Wnuczka zjadła niemal cały.

Już się nie mogę doczekać wersji truskawkowej :)





Składniki:
  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka) / sprawdzą się też serki waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 250 g herbatników
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • brzoskwinie z puszki

Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) szczelnie wyłożyć folią spożywczą. Na spód wysypać pokruszone herbatniki (wystarczy je rozkruszyć dłońmi).
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy, ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku. Do jednolitej masy dodawać porcjami ser, nie przerywając miksowania.
Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody i po lekkim przestudzeniu powoli wlewać do masy serowej - ciągle mieszając mikserem.
Gotową masę wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
Formę wsadzić do lodówki na ok. 1/2 godziny do lekkiego stężenia masy serowej. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić aby trochę przestygła. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyjąć tortownicę, na masie serowej ułożyć brzoskwinie po czym wylać na całość galaretkę. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przechowywać również w lodówce.





77 komentarze:

Aurora pisze...

Pożyczysz mi babcię? :P

Kaś pisze...

Aurora, hehe za żadne skarby :D

Anonimowy pisze...

wygląda niezwykle apetycznie ..:)
hymm...ale powiem szczerze, że mam lekkie obawy-aby dodawać surowe żółtka..

Kaś pisze...

Anonimowy, żadnych problemów zdrowotnych po zjedzeniu takiego sernika nie stwierdzono :) jedyne efekty - wahania wagi po zbyt dużych porcjach :D

pollyzeczki pisze...

wlasnie te surowe żóltka :( moze po prostu trzeba dobrze wyparzyc jajka:)
a serniczek wyglada wspaniale!

kocie-smaki pisze...

cudowny!

pasjonatka pisze...

moja mama tez taki robi :)

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Pysznie wygląda Twój sernik, ja również niedawno przygotowałam śliczny kolorowy sernik na zimno

Unknown pisze...

Ale cudeńko!

Kaś pisze...

pollyzeczki, jeśli ktoś nie ma alergii itp. surowe żółtka nie zaszkodzą. a wyparzania jajek nie polecam - podczas gorąca skorupka może się uszkodzić a bakterie przeniknąć do środka

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Jedno z najbardziej apetycznie wygladajacych ciast jakie ostatnio widziałam :) mniam mniam

Majana pisze...

Ach,świetny Kasiu! Truskawkowy tez na pewno będzie boski! Może i ja zrobię jakiś na zimno w końcu?:)
Pozdrowienia :)

Justin&Dorothy pisze...

o ja!! Chcę taki sernik !! Wygląda cudnie :)

Anonimowy pisze...

Nigdy nic mi nie było po surowych jajkach. Całe dzieciństwo jadłam kogel mogel i mam się całkiem zdrowo :) Super ten serniczek!

pees pisze...

uwielbiam serniki na zimno:)

fiolka pisze...

Uwielbiam sernik na zimno! Kocham! Zwykły pieczony zjem ale bez rewelacji a taki na zimno? mrrrr

Dominika pisze...

oj oj rzeczywiście idealny!

Brenia pisze...

Wygląda pięknie, musi być pyszny

Elexis pisze...

Wygląda bajecznie:))

Angelika Szostak pisze...

Wygląda wyśmienicie i kremowo jak sama nazwa mówi ;) Pycha;)

zauberi pisze...

ale smakowity ten serniczek :) częstuję się

Shyfull pisze...

idealny! wspaniale Ci wyszedł ;]

Biedr_ona pisze...

Na szczęście tutaj nie ma strachu, że wyjdzie zakalec ;-D Podoba mi się i zapisuję własnie w swoim notatniku ;-)


www.przysmakiewy.pl

mojetworyprzetwory pisze...

Wspaniały! Cudny i to od Babci, to już smakuje męga wyjątkowo! Pychota!

Siaśka pisze...

kocham serniki :D

Unknown pisze...

ojjj ja też czekam już na truskawki. Taki serniczek będzie boski z nimi.

Kamila pisze...

Przepięknie wygląda!

Sue pisze...

Nie dziwię się! Sama bym z chęcią wtrząchneła. :D

cooking Marta pisze...

Mniam, piękny sernik :) bardzo fajny przepis do wypróbowania w lecie :)

agnieszka pisze...

Kaś piękne zdjecia :) Pozdrowienia dla Babci :)!

Kaś pisze...

Agnieszka, dziękuję, przekażę :)

Ala pisze...

Najlepszy - najprostszy! Kocham!

kornik pisze...

fajne to brzoskwiniowe oczko na wierzchu;)

Unknown pisze...

kocham sernik! wygląda genialnie ;)

niebochce pisze...

ładniusi i na pewno pyszny :D.

emigr pisze...

Ale Kasienko dalas czadu! Piekny jest no...:)

Daria Anna pisze...

Uwielbiam takie klimaty. Aż chce się go zrobić, pysznie.

Lena pisze...

Bardzo fajnie wyglądają te brzoskwinki!:):)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

....znaczy się, ze wnuczka ma bardzo dobry gust i wie co dobre:)

Emcia Pichci! pisze...

Genialny! *.*

akanak pisze...

Przepysznie wygląda! w bardzo modnym kolorze pomarańczowym :D

Ola pisze...

pięknie wygląda, taki domowy serniczek, podobny robiła moja Mama:)
życie & podróże
gotowanie

Ivka pisze...

Wygląda obłędnie! Nie przepadam za brzoskwiniami, więc poczekam na truskawki i zrobię na pewno!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudo! Kasiu jestem gotowa wiele zrobić, by go teraz zjeść;)
Pozdrawiam!

Agnieszka Rucińska pisze...

Babciowe pomysły są najwspanialsze!

aga pisze...

tez bym sie nim chetnie zajadala:) a w wersji truskawkowej na pewno bedzie pyyyszny:)

Dusia pisze...

smakowite połączenie

Aga w kuchni pisze...

zapraszam do mnie na konkurs:
http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2012/04/konkurs-z-premium-rosa.html

lutka40 pisze...

Wiadomo już po kim odziedziczyłaś talent .Serniczek boski

Anna pisze...

Ciągle piekę serniki, muszę końcu wypróbować jakiś na zimno:-). Smakowicie wygląda:)

judik pisze...

Wspaniały serniczek! Taki równiutki i aksamitny!:)

moje pasje pisze...

:) super :) Takie najprostsze przepisy są najczęściej najlepsze :)

Mary pisze...

Znakomicie wygląda:)

skoraq cooks pisze...

Oj tak, z truskawkami będzie jeszcze bardziej boski. Też bym zjadła prawie cały lub cały ;-)

Barbarella pisze...

Jeej, jak pięknie kusząco wygląda. Dobrze masz z babcią, takie dobroci piecze :-) Z truskawkami będzie równie bajeczny.

Marta @ Śniadania pisze...

Kochana wnuczka :) Moja babcia zawsze sie rozpływa jak jem jej smakołyki i uważa, że ma taką fantastyczną wnuczkę, za to ja wcinam jak szalona i cieszę się, że mam taką fantastyczną babcię, hahaha. Sernik super!

burczymiwbrzuchu pisze...

Wspaniały wakacyjny sernik. Piękny i apetyczny :)

najsmaczniejsze.pl pisze...

Piękny, a zapach brzoskwiń czuję u siebie :) pycha

Triple Mint pisze...

Kasiu ja mam wielką prośbę do Ciebie...chce zrobic swojemu synusiowi torta na 2 urodzinki i nie wiem jaki zrobic biszkopt żeby nie okazał się klapą...Ty z pewnościa masz jakiś sprawdzony przepis na fajny biszkopt mogłabys mi jakoś pomóc...byłabym baaaaardzo wdzieczna....

Serniczek wygląda obłędnie aż ślinka cieknie :))
Pozdrawiam :))

Triple Mint pisze...

p.s. moze znasz jeszcze jakis przepis na smaczny krem do tortu bo też nie mogę znaleźć jakiegoś fanego poza tym wolałabym cos z "pewnej ręki"
mam nadzieję ze nie sprawiam kłopotu....

Kaś pisze...

Mimi_26, to żaden kłopot! bardzo mi miło, że pytasz akurat mnie o przepis :)
na biszkopt ma dwa sprawdzone przepisy (oba ciasta były robione po 3, 4 razy) - http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/02/chawowiec.html i http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/12/ciasto-ala-ambasador.html. ten pierwszy jest moim zdaniem delikatniejszy, ale zapewniam, że oba są wyśmienite. pamiętam, że tylko raz mi lekko opadł ten z chałwowca, ale to dlatego, że temperatura w piekarniku skakała jak szalona (mam gazowy). jednak nawet mimo małego opadnięcia i tak okazał się mega puszysty. poza tym, z przepisu korzystało kilka osób i również sobie chwaliło :)

co do kremu, także polecam te przepisy - szczególnie ten z chałwowca (ostatnio robiłam na chałwie kawowej - pycha!). a jeśli lubicie czekoladowe smaki, myślę, że zachwyciłaby Was ta masa - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/01/ciasto-czekoladowe.html. i jeszcze jeden krem, o bardziej neutralnym smaku (jeśli pominie się kawę) - http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/04/tort-bezowo-kawowy.html

pozdrawiam!
i w razie pytań pisz, chętnie odpowiem :)

Aga pisze...

Piękny serniczek!

Monica pisze...

Sto lat sernika na zimno nie jadłam! Piękny!

Triple Mint pisze...

Kasiu bardzo dziękuję Ci za pomoc,myślę że skorzystam z przepisu chałwowca.Ja robię torta w kształcie samochodu (dokładniej zygzaka z bajki)i zastanawiam się czy nie zrobić podwójnej porcji masy tak zeby mi starczyło na całego torta o srednicy mniej więcej 30 na 22 cm....chcę go pokryć masą marschmallow mam nadzieję ze mi wyjdzie hihi :)))

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)))

Kaś pisze...

Mimi_26, nie ma za co :)
u mnie masa starczyła na podwójne przełożenie blachy ok. 35 na 25 cm, więc jest jej całkiem sporo. Choć zawsze można zrobić z podwójnej - myślę, że się nie zmarnuje :)
masa marschmallow brzmi bosko! a czy będzie można gdzieś torcik zobaczyć? bo jestem bardzo ciekawa efektu :)

Patrycja pisze...

Moja babcia też zrobiła na Wielkanoc serniczek na zimno, ahhh te babcie, fajnie, że tak nas rozpieszczają :)

CherryPlum pisze...

Jakie piękne! :)

Triple Mint pisze...

Kasiu na pewno pokaże Ci zdjęcia tortu,choć nie wiem czy uda mi się z ta masą marschmallow bo mam dwójkę dzieci (Młodszy ma 4 miesiace)i nie wiem czy czasu starczy ale postaram się :)
Chyba dla spokojności zrobię więcej masy i masz rację w razie czego na pewno sie nie zmarnuje hihi :)))
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)

Anonimowy pisze...

Mniam, aż ślinka cieknie ^^ dreamsweet.blox.pl

Magda Baran pisze...

o, weekend zapowiada się gorący, więc ten sernik to bingo :)) bardzo ponętne zdjęcia :)

Eff pisze...

Cudowne zdjęcia. Rozmarzyłam się :)
Smaki lata wkraczają!

Anonimowy pisze...

Właśnie go robię w wersji z truskawkami. Wierzę, że będzie pyszny i mam nadzieję, że nie zabraknie do kawy gdy zasiądzie moja rodzinka i dwoje gości

Kaś pisze...

mam nadzieję, że Tobie i Rodzince posmakuje! czekam na opinię :)

Anonimowy pisze...

Mmmm... Pychotka. Zjedzony w jeden dzień

Kaś pisze...

to bardzo się cieszę!!! u nas znika w podobnym tempie :)

Swojskie jedzonko - Katarzyna Michoń pisze...

sernik robiłam i był naprawdę pyszny i kremowy-szczerze polecam i dziękuję za przepisik

Kaś pisze...

Kasiu, super, że sernik tak smakował!
serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza - szczególnie cennego, bo od osoby, która wypróbowała przepis
pozdrawiam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add