Trochę zdrowsza wersja tradycyjnych ciastek.
Kruche i przyjemnie maślane. Nie za słodkie. Do schrupania.
Pyszne zarówno wyjadane prosto z puszki, jak i jako dodatek do deserów i ciast.
Składniki na 20 - 25 ciastek
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, cytuję za Dorotus; pochodzi z 'The classic 1000 cake & bake recipes' Wendy Hobson
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania)
- 60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.
* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć
50 komentarze:
Smaczniutkie, zdrowe ciasteczka!
Muszą być pyszne! Poproszę kilka! :)))
rewelacja!
CIASTECZKA JAK MALOWANE! Świetne! :)
ooo, swego czasu pochłaniałam ciastka digestive hurtowo. ale wiem, że w składzie nie mają wcale samych zdrowych składników.
Twój przepis jest genialną alternatywą.
Pozdrawiam
Monika
oo świetnie!
ja powinnam zrobić z potrójnej porcji, żeby mieć na spody do serników :)
Uwielbiam je, więc tym bardziej łakomie patrzę na domowe :)
wyglądają bardzo profesjonalnie!
życie & podróże
gotowanie
Wyglądają nieziemsko!!! Patrzę i czuję te chrupiące słodkości!
Super wyglądają!!! Takie zdrowe pyszności:)
Uwielbiam te ciasteczka :)
super! wyglądają idealnie
mmmniam uwielbiam ciastka Digestive:)tylko ze kucharka ze mnie marna, ale moze kiedys sie skusze , bo naprawde wygladaja rewelacyjnie:)
Takie ciasteczka lubię. Bez zbędnych dodatków - pyszne same w sobie!
Cudne!
I maślane.
U mnie chrupanie ich nie miałoby końca...
Robiłam je już kilka razy, są przepyszne.
Pięknie je sfotografowałaś!
Też robiłam kiedyś domową wersję tych ciasteczek i jak dla mnie nie są one wcale gorsze niż te sklepowe! Wiadomo, zupełnie takiego samego smaku nie da się odtworzyć, ale i tak są smaczne :)
pysznie wyglądają! są urocze :)
mmm... pewnie pyszne. Masz cuuudownego bloga. Obserwuję. Nie mogę oderwać się od czytania :)
kurcze wygladaja tak doskonale jakby byly "kupne":))
Pięknie Ci wyszły Kasiu!:) ja osobiście nabrałabym się, ze to kupne :)
Dota, Justka, dziękuję! skrupulatne dziurkowanie widelcem jednak nie poszło na marne :)
Wyglądają extra! Lepsze niż te ze sklepu. Super!:)
Wyglądają dużo lepiej niż kupione w sklepie i na pewno dużo lepiej smakują!
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Do kawy idealne :)
To takie ciastka, które zawsze wygodniej kupić, ale ich pieczenie kusi, oj kusi...;)
Zawsze zapominam kupić mąkę pełnoziarnistą, muszę się w końcu zmobilizować, a wtedy będę mogła upiec takie fajne ciasteczka :)
Lubię takie ciasteczka! Kasiu, czy brązowy cukier można zastąpić zwykłym?
uwielbiam je
a ja je robiłam wieki temu..przydałoby się na nowo, bo ciągle z paczkowanych korzystam. :c
czuje ze beda moimi ulubionymi ;)
Gosiu, oczywiście, że tak. na przykład mój "brązowy" cukier, był połączeniem zwykłego cukru i karmelu :)
Śliczne te ciasteczka:)
uwielbiam digestive i ich sernikowe zastosowanie! :) taki domowy sernik, z domowymi ciasteczkami musi być przepyszny ^^
muszę w końcu upiec sobie te ciasteczka... :)
Wyglądają jak kupne:) tylko pewnie smakują o niebo lepiej:)
Świetna alternatywa sklepowych ciastek, chociaż muszę przyznać, że wyglądają jak z fabryki. Napracowałaś się:) A przepis zapisuję, upiekę jak skończy się sezon na świeże owoce, bo teraz prawie wyłącznie ciasta owocowe piekę piekę:)
Bardzo dziękuję Wam za miłe słowa!
Smacznie Zdrowo Tanio, hehe w sumie produkcja była jak w fabryce :) na moje nieszczęście zawsze czepiam się szczegółów, co ostatecznie poskutkowało, że każde ciasteczka mam identyczny wzór z tą samą ilością dziurek :)
porywam jedno takie pyszne ciasteczko :-)
rewelacyjne Kasiu:)
Apetyczne, szkoda, że nie ma teraz czasu aby upiec takie cudo;)
Ale super ciasteczka zrobiłaś! Musiały być pycha:)
owsiane, kruche, maślane..piękne!
Mniam... Uwielbiam...Dzięki za przepis:)
Ależ bym schrupała! :D Ciasteczka to takie praktyczne słodkości, można wszędzie ze sobą zabrać. A w zdrowszej wersji nie wywołują wyrzutów sumienia ;-)
Bardzo fajnie że podałaś ten przepis, na pewno się przyda. Zawsze mam problem z ich kupieniem, a nawet nie pomyślałam że przecież mogłabym je zrobić sama :) Dzięki Kasiu. Przepis oczywiście wrzucam do zakładek z ulubionymi. Pozdrawiam ciepło :)
Mmmmm, uwielbiam je, ciekawe jak będą smakowały takie nie ze sklepu :)
Doskonałe do chrupania.. z dodatkiem kakao ;-)
www.przysmakiewy.pl
Też piekę z tego przepisu, są idealne. Ulubione mojej 3-latki;)
Ciastka wyglądają smakowicie! Zdjęcia to profeska, są super! Przepis mi się spodobał, wykorzystam go! Pozdrawiam! :)
Jeszcze chwila na Twoim blogu i będę miała kulinarnie zaplanowane wszystkie weekendy :) Pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!