czwartek, 17 maja 2012

Ciasto z czekoladą. Na rabarbarze.



Chodziła za mną czekolada. Niespotykane, prawda? :)
Konkretnie ciacho z czekoladą. Z dużą ilością czekolady...

Jeśli ciasto z czekoladą, to koniecznie wilgotne.
Tym razem odeszłam od moich etatowych dodatków typu banany, daktyle czy dynia.
Korzystając z sezonu padło na rabarbar, który okazał się równie dobrym rozwiązaniem (jak nie lepszym!) 
Mus z rabarbaru w pełni spełnił swoje zadanie - nadał ciastu wilgotności i delikatności.

Mimo że ciacho wyszło wilgotne, jest bardzo puszyste.
Nie za słodkie, ale tak MOCNO czekoladowe.
Kawałki czekolady wprost rozpływają się w ustach... nie, nie przesadzam :)

Przepyszne ciasto, polecam!
Pokuszę się nawet o nadanie mu tytułu "ciacha miesiąca" ;)

Dodam, że żaden z "testerów" nie zorientował się, że ciasto jest na mące pełnoziarnistej.




Składniki
  • 250 g mąki psznnej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie demerara)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 g rabarbaru (400 g po obraniu)
  • 1/2 szklanki wody


Przygotować mus:
Z rabarbaru odkroić końce, pokroić go w kostkę i przepłukać. Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą i dusić pod przykryciem  na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i mieszając doprowadzić do odparowania wody - aż mus zgęstnieje (zajmie to ok. 10 minut). Odstawić do przestygnięcia.

Mus, olej i jajka połączyć przy użyciu miksera. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Sypkie składniki wsypać do mokrych i wymieszać łyżką. Dodać posiekaną czekoladę i wmieszać do ciasta.

Ciasto przełożyć do niedużej keksówki (moja to ok. 24x11 cm) i piec ok. godziny w 180 stopniach - do suchego patyczka.  Najlepiej sprawdzić już po 45 minutach - a nóż upiecze się szybciej niż w moim szalonym piekarniku ;)
Dodatkowo, z podanej porcji zrobiłam dwie muffiny.

Przed pieczeniem wysypałam na wierzch ciasta trochę kropelek czekoladowych. Nie polecam jednak ich dodawać do środka - zdecydowanie lepiej pasuje czekolada, która się lekko rozpuśuci, niż takie kropelki, które z zasady mają pozostać twardawe.





 Czas na piknik 2012 
 Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

61 komentarze:

Unknown pisze...

Cudowne. Bardzo apetycznie wygląda, chętnie bym teraz zjadła jeden kawałeczek no i może jeszcze jedną muffinkę :)

Fuchsia pisze...

Bardzo fajny pomysł - mam rabarbaru pod dostatkiem, więc chętnie wypróbuję!

Ivka pisze...

Kochana, kusisz niemiłosiernie i to za samego rana:)

Panna Malwinna pisze...

Te groszki wyglądają tak uroczo;)

Dota Szymborska pisze...

oj ten rabarbar:)

Madleine pisze...

nie jadlam nigdy czekoladowego ciasta z rabarbarem...mmm wyglada cudnie :)

mojetworyprzetwory pisze...

Musi być pyszne... zjadłabym sobie kawałek;)

Ola pisze...

fajnie się prezentuje!


życie & podróże
gotowanie

ANNA pisze...

Rewelacyjnie wyglądają! No i rabarbarem! :)

kulinarne-smaki pisze...

Bardzo oryginalny przepis :)

Maggie pisze...

Bezblednie wyglada. A mus rabarbarowy moglabym jesc lyzkami :)

Patrycja pisze...

Zahipnotyzowały mnie te czekoladowe groszki. Pycha! :)

Aciri pisze...

Podwójnie piegowate! Śliczne!

KucharkaZen pisze...

Ale ładne!!!

justka2712 pisze...

To ciasto woła do mnie z ekranu: "Zrób mnie i zjedz mnie!":)

Sandy pisze...

A nie wygląda za bardzo czekoladowo :P Może dam więcej czekolady? :>
Zapisuję :)

Samantha pisze...

Doskonały pomysł na ciasto rabarbarowe z czekoladą, przepysznie wyglada ! Pozdrawiam :)

Katarzyna Jankowska pisze...

Bardzo ciekawe, piegowate ciacho i pewnie smakuje jak mówisz, zapisane do wypróbowania:)

Fun&Taste pisze...

Zakochałam się w tym wypieku, wygląda cudnie!

kornik pisze...

fajowy pomysł z tym rabarbarowym musem:)

Kaś pisze...

Sandy, ranisz moje uczucia :) ale zapewniam Cię, że pozory mylą ;p
ciasto może nie wygląda na mocno czekoladowe, bo w końcu samo ciasto czekoladowe nie jest. cały smak pochodzi od grubo pokrojonych kawałków czekolady, które po upieczeniu lekko się rozpuszczają i cudownie komponują z wilgotnym miąższem ciasta
i nawet ciężko jest odgryźć kawałek, w którym nie byłoby czekolady :)

Unknown pisze...

mmm musi być wspaniale czekoladowe!
urocze muffinki ;>

Koralina1987 pisze...

Jutro mam wolne więc od rana jadę rowerkiem po rabarbar i piekę! Musi być przepyszne!

Angelika Szostak pisze...

Na taki pomysł to bym nie wpadła, jestem ciekawa smaku, bo wygląda bardzo apetycznie;)

Majana pisze...

Świetne ciasto! Wygląda pysznie. Lubię rabarbarowe, a jak z czekoladą to w ogóle niebo w gębie :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Za mną też często chodzi.. czekolada :)
Fajnie połączyłaś czekoladową ochotę z rabarbarem, trzeba się z niego cieszyć, póki jest :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

u mnie też dziś ciasto z rabarbarem, wykorzystuję sezon na maksa:) ....a co :) takie czekoladowe ciasto to i za mną chodzi, podobnie jak czekolada:) i to niezależnie od pory roku:)

Aurora pisze...

No to mnie masz!! :*

Przepiśnik kuchenny pisze...

Zapisuję do zrobienia :)

pasjonatka pisze...

pyszne nawet i bez czekolady ;p

pees pisze...

Osz Ty babo!:)
ale genialne:)

Moja Kariera pisze...

Wypróbuje na pewno nie długo;)

Lovelykate pisze...

Jakie nietypowe wykorzystanie rabarbaru. Musi smakować ciekawie w połączeniu z czekoladą :)

Grande pisze...

ach ten rabarbar :) rozgościł się na dobre :) bardzo interesujący przepis - a muffinki wyglądają cudnie :)

pieczarka mySia pisze...

Wspaniale ciacho Kochana i bardzo ciekawy przepis!

Buziaki ;*

Unknown pisze...

Przepiekne ciasto:)

Kamila pisze...

Doskonałe ciacho, a groszki dodają uroku :)

Biedr_ona pisze...

Skoro mowa o czekoladzie i rabarbarze.. to już to lubię ;-D


www.przysmakiewy.pl

Eff pisze...

Jest w nim wszystko to, co lubię i ma piękny kolor :)

Kaś pisze...

Koralina1987, no to pieczemy obie, bo ja dziś po raz kolejny zabieram się za to ciasto :)

Lovelykate, tak naprawdę smak rabarbaru nie jest wyczuwalny - no chyba, że to moje kubki smakowe są tak nieczułe :) dominuje smak czekolady, której kawałki są mocno wyczuwalne w każdym kęsie ;)

pompka pisze...

Skąd ty bierzesz takie pomysły :) Fajne

Rocksanka pisze...

a jakie smaczne te mannę naleśniczki! <3

oo, to się cieszę, że się zainspirowałaś do poczynienia tarty, daj znać, jak Ci poszło (jak dla mnie - jest rewelacyjna, a mama nawet przyznała jej jedno z pierwszych miejsc wśród moich wypieków)!! :)

a to ciasto na rabarbarze, z czekoladą coś mnie kusi... ;>

lutka40 pisze...

To ciacho musi być pyszne !!!!!!!!!!!!!!!

Giancarlo pisze...

Ne mangerei qualcuno in questo momento! buona serata...ciao

oldkicz pisze...

niedlugo wyprobuje Twoje przepisy! Twoje dania wyglądają cudownie

Nieśka pisze...

Z taką mąką i rabarbarem to biorę w ciemno:P!

Amber pisze...

Rabarbar i czekolada!
Z pewnością pyszne połączenie.
A wilgotne ciasto to moje ulubione.
Pozdrowienia!

judik pisze...

Wspaniałe ciasto! A te groszki czekoladowe - mmm!:-)

Domi pisze...

mmm... < 3
wygląda smakowicie ;)

fiolka pisze...

Przecudnie wyglądają te Twoje czekoladowe groszki! ♥
Och i rabarbar i czekolada o mamoo zgłodniałam

Paulaska122 pisze...

Jej, jakie to ładne. Przyznam, że nigdy jeszcze nie jadłam rabarbaru i chyba nareszcie się skuszę.

Koralina1987 pisze...

Jest rewelacyjne!!!!!! Mi wyszła mała keksówka i 9 muffinek, nieziemsko smaczne, wilgotne, pachnące UWIELBIAM, powiedz mi na bazie jakich owoców można jeszcze zrobić takie ciacho?

slyvvia pisze...

Aaaa, chcę! ;)

aga pisze...

wyglada fenomenalnie pysznie z ta czekolada:)

Anonimowy pisze...

Właśnie zalegał mi rabarbar w lodówce i nie wiedziałam co z niego zrobić, a tu ten przepis:-)Zrobiłam ciasto i jest dokładnie takie jak w opisie. Wilgotne, nie za słodkie, czekoladowe! Super!

Kaś pisze...

Koralina1987, bardzo się cieszę, że ciasto tak posmakowało :) podobne ciasto może być na bananach, daktylach czy dyni - http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/04/ciasto-bananowe-daktylami-sodzone.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/10/ciasto-dyniowe-z-daktylami-bez-jajek-i.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/01/bananowe-ciasto-penoziarniste-z.html - oczywiście można dodać do nich czekoladę
ps od tego dyniowego jestem wprost uzależniona w sezonie! piekę niemal co kilka dni :)
na innych owocach jeszcze nie próbowałam... ale myślę, że na musie z jabłek też może się udać (na pewno spróbuję, kiedy tylko taki mus stworzę :))

Kaś pisze...

Anonimowy, miło mi, że zużytkowałaś rabarbar właśnie na ten przepis :) a jeszcze bardziej cieszy, że smakowało!

KucharkaZen pisze...

Też upiekłam! Wyszło idealne w konsystencji - mięciutkie i wilgotniutkie. No i ta czekolada... Super sprawa (sprzadałam połowę rodzicom jako chlebek śniadaniowy, co spotkało się z dużym entuzjazmem)!

Kaś pisze...

KucharkaZen, wow cieszę się niesamowicie, że i Ty wypróbowałaś przepis, no i że przypadł do gustu! :D moje kulinarne morale urosło do nieba ;)

paauliska pisze...

świetne zjęcia :) i super przepisy :) trafiłam do Ciebie przez przypadek , ale zostaje na dluzej :) dokładnie do zdjecia łabedzia z iławy a to dlatego ,że jestem z okolic iławy i szukałam czegos :) pozdrawiam i zapraszam

Kaś pisze...

paauliska, dziękuję bardzo! witam i zapraszam jak najczęściej :)
ja w okolicach Iławy mam domek - hehe może nawet mieszkamy niedaleko :)
pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add