piątek, 8 marca 2013

Gofery z dżemorem



To teraz poprawnie :) Chrupiące gofry serwowane z konfiturą


Na leniwe śniadanie czy podwieczorek. 
Z dżemem, syropem klonowym, czekoladą, nutellą, masłem orzechowym, owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem na bazie mascarpone... kombinacji jest bez liku, a jedna smaczniejsza od drugiej. Jaka jest Wasza ulubiona?

PS Wszystkim Paniom, najlepszego! :)



Składniki na 10 gofrów
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. Dodać żółtka, mleko i olej, po czym zmiksować na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubić białka, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie połączyć całość. 
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry 4-5 minut (w zależności od ulubionego stopnia zarumienienia).
Studzić na kratce, nie układając jeden na drugim.


chrupiąc z zewnątrz, puszyste i delikatne w środku

63 komentarze:

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam gofry :)

Wszystkiego naj Kobietko! :)

Anulla pisze...

mniam!:) ja najbardziej lubię z bitą śmietaną i mixem owoców:)

Wszystkiego Najlepszego!:D

Evi pisze...

I najlepszego nawzajem! Gofery idealne są do naszego świętowania :).

pasjonatka pisze...

boskie ;) jak je przechowujesz zeby nie miekly?

agateq pisze...

Takie gofry to zdecydowanie gofery z dżemorem :D Pyszota^^

Antenka pisze...

u nas nazywamy gofyry z dżemyrem:D:D:D
uwielbiam!:D

Kasia pisze...

Gofry my love! :))
Najbardziej lubię same albo z bitą śmietaną lub budyniem czekoladowym :)

Kamila pisze...

Smakowite gofery! Najlepszego!

Marzena pisze...

Właśnie mi przypomniałaś, że obiecałam gofry córce;-)Tobie również wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet, kobieto:-)

Kaś pisze...

pasjonatka, jeszcze nie uskuteczniałam przechowywania gofrów... zawsze są zjadane od razu :)

Dziękuję Wam :*

Ervisha pisze...

Bardzo lubię takie chrupiace gofry :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ja najbardziej lubię posypane cukrem pudrem ...tak po prostu:) Te z bitą śmietaną nie dla mnie:) .... wszystkiego najlepszego w Dniu Kobiet Kasiu:)

whiness pisze...

Wyglądają na mega chrupiące! Jeśli tak jest, to biorę od razu dwa :D

akanak pisze...

zdjęcia to dla mnie tortury :p dobrze, że nie mam gofrownicy bo bym już wcieliła w życie Twój przepis! wyglądają pysznie!

teenager ;) pisze...

znakomite chrupiące gofry ,tylko o tym teraz marzę ;D

Unknown pisze...

najlepsza wersja goferów:D:D

What's Baking?? pisze...

Oh yes, Kate.. serve me this anytime of the day and I'm your best friend!!

Lola pisze...

One są idealne! ;) nie ma opcji, gofrownica jest na pierwszym miejscu na liście zakupów,muszę ją mieć ;)

Unknown pisze...

Wspaniale wyglądają, uwielbiam :) Szczególnie na śniadanie :) Z dżemem, twarożkiem, serkiem, mmm :)

Daria pisze...

wyglądają obłędnie!:)

Cooking??Cooking!! pisze...

Hahaha gofery!! Bardzo medialna nazwa posta :))

http://cynamon.net.pl pisze...

hehe z dżemorem najlepsze ;)

Unknown pisze...

Kasiu i Tobie najlepszego :) a goferki uwielbiam :) dałabym jeszcze bitą śmietanę :)

Capacitier pisze...

Jak ja dawbo gofrów nie jadłam! A tym bardziej takich z dżemem ;p

skibi pisze...

ahh, uwielbiam gofry!! <3

lutka40 pisze...

Mój słaby punkt .Mogłabym jeśc i jeśc .Same ,z cukrem pudrem ,dżemem ,owocami ,bitą śmietaną .Obojętnie .Kocham gofry !!!!!!

Anula pisze...

Gofry chodzą za mną już od dłuższego czasu, takie z dżemem i bita śmietaną:) Wszystkiego najsłodszego Kaś!

Unknown pisze...

Kończy się już to nasze święto, ale jeszcze trwa, więc wszystkiego najlepszego Kasiu:))
Pięknie wypieczone te Twoje gofry. Moja gofrownica tak nie umie:( A najbardziej to lubimy goferki z dżemikiem własnej roboty.
Pozdrawiam:))

Amber pisze...

Ale piękne gofery!
Najbardziej lubiłam z bitą śmietaną i jagodami lub z dżemem właśnie.
Wiśniowym domowej roboty.

Ola pisze...

widzę cudny kubek z leniwym kotem ;D

Łucja pisze...

Wspaniałe Ci wyszły :) aż bym zjadła!!

Smakiem Pisany pisze...

oj zjadłabym takiego gofera! ;) najlepiej z bitą śmietaną i kiwi ;)

Olimpia Davies pisze...

Wspaniałe:-), ja uwielbiam z bita śmietana i cukrem pudrem tudzież z owocami sezonowymi jak truskawki czy jagody:-)

Paulina pisze...

oooj, jak ja lubię gofry:) z bitą śmietaną i owocami najlepiej:D:D:D

Patrycja pisze...

Zjadłoby się goferka, albo ze dwa... Z cukierem albo z bitą śmietaną, pychota :D

Maja Skorupska pisze...

doskonałe gofry Kasiu! faktycznie, puszyste i leciutkie, już czuję zapach:)

Majana pisze...

Nieziemski smak! Uwielbiam :)

Kamciss pisze...

Mmm pychotka :)

Nemi pisze...

Gofry!Gofry! Z bitą śmietaną i jagodami - jak szaleć to szaleć;)

cook and look pisze...

i do tego jeszcze bita śmietana... pycha!

naleśniki pisze...

delicje!!!! moje dzieciństwo:D

Agata pisze...

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem... I moją babcią, która robiła gofry, kiedy tylko byłam u niej na wakacjach...

qualietta pisze...

Ależ smakowicie wyglądają!

dżags pisze...

ulubione gofry to takie jak nad morzem - z bitą śmietaną, świeżymi owocami i polewą czekoladową *.*

asiathinksthings.com pisze...

haha :) gofery z dżemorem są najlepsze :)

skoraq cooks pisze...

Jeeeeeju, ja wieki temu nie jadłam gofrów. Ale mi Kaś narobiłaś smaka :-D

kulinarne-smaki pisze...

oj tak gofery najlepszeeeeeee

Barbarella pisze...

Wszystkie kombinacje do schrupania z goframi są przepyszne! Ciężko wybrać tylko jedną ;-) Ach, kiedy ja się dorobię gofrownicy...

Magdalens. pisze...

Uwielbiam gofry!

Moni pisze...

Jak ja dawno gofrów nie jadłam... wyglądają apetycznie

Salvador Dali pisze...

ale ci piękne wyszły, o ja.. Aż ślinka mi pociekła;)

Grażyna pisze...

Uwielbiam gofry :-)
Spróbuj Kasińko też z dodatkim rumu, polecam naprawdę są pyszne :-)

Ivka pisze...

mmm....goferki pycha! Może na następny dzień kobiet zażyczę sobie gofrownicę? :)

Kaś pisze...

Ivka, zdecydowanie warto się w nią zaopatrzyć :)

JustInka pisze...

Ja uwielbiam gofry! Właśnie planuję zakup gofrownicy. Może mi coś doradzisz w tej dziedzinie. Czy taka co ma moc 1000W wystarczy?

Lili pisze...

Kasiu, jaką masz gofrownice?
Taka drobna krateczka jest u Ciebie :)

Kaś pisze...

JustInka, Lili, ja mam gofrownicę firmy Dezal, model 301.4 i ją szczerze polecam. mam moc 1300 W (takie porządne to tak od 1000-1200 W w górę, poniżej raczej nie warto kupować), gofry wychodzą chrupiące z wierzchu, ładnie przyrumienione, a sam sprzęt jest naprawdę solidny
często w nadmorskich budkach widzę jak smażą gofry właśnie na tych gofrownicach :)
Lili, model 301.4 jest właśnie z drobną kratką, a 301.5 z grubą

Neon pisze...

a ja dodam jeszcze tylko bitą śmietanę:-)))

Lili pisze...

Dzięki Kasia za odpowiedź :)
Rozglądam się właśnie za jakąś gofrownicą, bo kocham gofry i chcę kupić porządną :)

zosiasamosia pisze...

A ten drobny cukier to chodzi o cukier puder?

Kaś pisze...

Zosiasamosia, nie, to po prostu drobny cukier - o mniejszych kryształkach, polecany szczególnie do wypieków. Choć oczywiście z normalnym też wyjdzie, trzeba tylko ciut dłużej miksować, by się rozpuścił

Anonimowy pisze...

Gofry z tego przepisu wyszły przepyszne :)

Kaś pisze...

A., super, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził!
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add