Muffinki dla biegaczy
Ze względu na trzy składniki: banany, masło orzechowe i olej rzepakowy.
Banany to dobre źródło potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, dzięki czemu pomaga zapobiegać odwodnieniu, które w pierwszej kolejności będzie objawiać się uczuciem zmęczenia i osłabienia trakcie biegu. Ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (dobre samopoczucie), w tym przewodzenie impulsow nerwowych do mięśni, dzięki czemu przeciwdziała skurczom.
Masło orzechowe to dobre źródło białka, które pomoże w odbudowie i regeneracji mięśni po treningu. Wyczerpanemu organizmowi przydatna w tym wzlędzie okaże się szczególnie witamina E oraz witaminy z grupy B. Podobnie jak banany, masło orzechowe zawiera również cenny dla biegaczy magnez, którego niedobór skutkuje skurczami mięśni.
Olej rzepakowy zalicza się do tak zwanych zdrowych tłuszczów. Z poziomu biagacza szczególnie istotny jest wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega 3, które mają dobroczynny wpływ na nasze serduchom i stawy - obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają stany zapalne. Co więcej, dodatkową porcję tych zdrowych kwasów dostarczymy sobie razem z masłem orzechowym.
Dodatkowo banany i masło orzechowe, to dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które przed treningiem dadzą paliwo do ćwiczeń, zaś po, pomogą szybko zregenerować zapasy glikogenu, a więc odbudować utracone pokłady energii.
A tak poza tym, PYSZENE SĄ!
Najlepsze jest w nich "zachowanie" masła orzechowego, które choć w założeniu miało być wypełnieniem muffinek, wędruje w górną część i tam się osadza bądź... eksploduje na wierzch i tworzy na górze liczne pęknięcia, przez które wylewa się na muffinkę. Pycha :)
Składniki na 7 muffinek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości banan
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki mleka (bądź 1/3 - zależnie od wielkości banan, użytej mąki)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- masło orzechowe
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej rozgniesć widelcem banana, po czym dodać do niego jajko, mleko i olej. Całość przemieszać i lekko ubić widelcem (nie potrzeba miksera).
Płynne składniki wlać do suchych i połączyć. Do każdej z papilotek/silinowoych foremek nakładać kolejno: pełną łyżeczkę ciasta, pół łyżeczki masła orzechowego, kolejną łyżkę ciasta. W międzyczasie można lekko podgrzać dodatkową porcję masła orzechowego i lekko płynnym posmarować muffinki z wierzchu.
Piec 25-30 minut.
51 komentarze:
teraz do śniadania byłyby idealne!
No po prostu mnie zabiłaś tym przepisem i zdjęciami! Uwielbiam banana, uwielbiam muffiny i uwielbiam masło orzechowe :D
Nie no nie! Przecież to połączenie jest zabójcze! I choć nie jestem biegaczem, skusiłabym się na takie cudo :) I jeszcze posmarowałabym kleksem dżemu porzeczkowego!
No też już próbowałam podobnego przepisu. Akurat wczoraj też piekłam babeczki tyle, że tym razem z innymi składnikami :)
Dla tych co lubią słodkie tez sa idealne!:D
idealne klasyczne połączenie w muffinach - banan i masło orzechowe <3
Kasiu, to coś dla mnie, bo przed chwilą wróciłam z biegu:) idealnie!
na pewno by mi smakowały :) super ;)
Ślina cieknie! :) Muszą być przepyszne - banan i masło orzechowe to idealne połączenie! :)
pychota:)
Jadę po masło.
Idealna przekąska:)
Lubię takie małe cudeńka :)
pysznie wyglądają:) często robie różne wariaccje, ale z masłem orzechowym jeszcze nie miałam okazji.
Wyglądają prześlicznie ! :)
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Rewelacyjne! Dla nich mogę biegać :D
Nie biegam, ale pożarłabym je wszystkie :))
Uwielbiam banany. Mi smakują w każdym połączeniu, oczywiście z umiarem.
musze wypróbować ten przepis bo uwielbiam banany i masło orzechowe ;)
Jak to mówią niebo w gębie! :)
Niebo w gębie <3
Pysznie wyglądają :)
Jak się chce jeść takie pyszne babeczki, to niestety trzeba jednak wyciągnąć wreszcie te buty do biegania, lekko zakurzone ;-)
Uwielbiałam z masłem orzechowym a teraz mi się przejadło;)
Mój Leonek uzłocił by Cię za te muffiny i każde ciasto z bananem.
Swietne, długo wilgotne, pożywne.
Nawet dla tych co tylko biegaczom kibicują...
Spora dawka energii. I w jakiej pysznej formie :)
Świetne muffiny. Lubię takie wilgotne i pyszne.
Pozdrowienia :)
bananowe pyszności - lubię je za tą wilgoć !
Biegaczką nie jestem, ale ... Ale muffiną się częstuję! :D Bo uwielbiam bananowe wypieki!
Ale biegacze też mogą, prawda? Bo już ja lubię, az bieganiem u mnie słabo..
Smakowite babeczki!
Trafiasz tym połączeniem idealnie w moje gusta. Ostatnio mam manię chlebków bananowych i już podsunęłaś mi kolejny pomysł. ;)
porywam jedną :)
zawierają w sobie wszystko co uwielbiam :) zapisuję, bo muszę koniecznie je zjeść :)
robiłam podobne, pysznie są, a masło orzechowe uwielbiam! :)
Cudowne muffinki :-)
Ostatnio ciągle robie muffiny pod różną postacią z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają na pyszne! ;)
Banany, maslo orzechowe i muffiny w jednym? Kupilas mnie jak nic!
Podoba mi się takie przepyszne połączenie bananów i masła orzechowego!:)
I dla rowerzystów ...:)!
porywam babeczkę ;)
Cudne! Mam akurat w planach zakup masła orzechowego :D
Przepyszne muszą być te muffinki:) w domu mam akurat wszystkie składniki, więc moze przyszykuję je na wyjazd:) buźka
Swietny przepis :) Do wypróbowania koniecznie !
No nie, banany i masło orzechowe?:) uwielbiam!:) na pewno wypróbuję w przyszłym tygodniu. Połączenie idealne :)
pozdrawiam Julka z basjulowychpasji ;)
Pyszne :) Polecam, pięknie wyrosły!
A., bardzo się cieszę, że smakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz!
Dzięki za ten przepis! uwielbiam bananowe muffinki, jak i masło orzechowe, więc będzie to dla mnie prawdziwa uczta :) koniecznie muszę zrobić!:)
Waniliowa pistacja, to w takim razie tym bardziej polecam!!! :)
Robilam dzis :) PYCHOTA!!!!
Karolina, super, że posmakowały!!!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!