sobota, 29 czerwca 2013

Bananowe muffiny z masłem orzechowym



Muffinki dla biegaczy


Ze względu na trzy składniki: banany, masło orzechowe i olej rzepakowy.

Banany to dobre źródło potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, dzięki czemu pomaga zapobiegać odwodnieniu, które w pierwszej kolejności będzie objawiać się uczuciem zmęczenia i osłabienia trakcie biegu. Ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (dobre samopoczucie), w tym przewodzenie impulsow nerwowych do mięśni, dzięki czemu przeciwdziała skurczom.

Masło orzechowe to dobre źródło białka, które pomoże w odbudowie i regeneracji mięśni po treningu. Wyczerpanemu organizmowi przydatna w tym wzlędzie okaże się szczególnie witamina E oraz witaminy z grupy B. Podobnie jak banany, masło orzechowe zawiera również cenny dla biegaczy magnez, którego niedobór skutkuje skurczami mięśni.

Olej rzepakowy zalicza się do tak zwanych zdrowych tłuszczów. Z poziomu biagacza szczególnie istotny jest wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega 3, które mają dobroczynny wpływ na nasze serduchom i stawy - obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają stany zapalne. Co więcej, dodatkową porcję tych zdrowych kwasów dostarczymy sobie razem z masłem orzechowym.

Dodatkowo banany i masło orzechowe, to dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które przed treningiem dadzą paliwo do ćwiczeń, zaś po, pomogą szybko zregenerować zapasy glikogenu, a więc odbudować utracone pokłady energii.


A tak poza tym, PYSZENE SĄ!
Najlepsze jest w nich "zachowanie" masła orzechowego, które choć w założeniu miało być wypełnieniem muffinek, wędruje w górną część i tam się osadza bądź... eksploduje na wierzch i tworzy na górze liczne pęknięcia, przez które wylewa się na muffinkę. Pycha :)





Składniki na 7 muffinek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka (bądź 1/3 - zależnie od wielkości banan, użytej mąki)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • masło orzechowe
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
W drugiej rozgniesć widelcem banana, po czym dodać do niego jajko, mleko i olej. Całość przemieszać i lekko ubić widelcem (nie potrzeba miksera).
Płynne składniki wlać do suchych i połączyć. Do każdej z papilotek/silinowoych foremek nakładać kolejno: pełną łyżeczkę ciasta, pół łyżeczki masła orzechowego, kolejną łyżkę ciasta. W międzyczasie można lekko podgrzać dodatkową porcję masła orzechowego i lekko płynnym posmarować muffinki z wierzchu.
Piec 25-30 minut.



51 komentarze:

Bazyliowy Mus pisze...

teraz do śniadania byłyby idealne!

martanovacka pisze...

No po prostu mnie zabiłaś tym przepisem i zdjęciami! Uwielbiam banana, uwielbiam muffiny i uwielbiam masło orzechowe :D

Mayamee pisze...

Nie no nie! Przecież to połączenie jest zabójcze! I choć nie jestem biegaczem, skusiłabym się na takie cudo :) I jeszcze posmarowałabym kleksem dżemu porzeczkowego!

Aniczka pisze...

No też już próbowałam podobnego przepisu. Akurat wczoraj też piekłam babeczki tyle, że tym razem z innymi składnikami :)

Salvador Dali pisze...

Dla tych co lubią słodkie tez sa idealne!:D

teenager ;) pisze...

idealne klasyczne połączenie w muffinach - banan i masło orzechowe <3

Karola pisze...

Kasiu, to coś dla mnie, bo przed chwilą wróciłam z biegu:) idealnie!

Unknown pisze...

na pewno by mi smakowały :) super ;)

Corculinari pisze...

Ślina cieknie! :) Muszą być przepyszne - banan i masło orzechowe to idealne połączenie! :)

Unknown pisze...

pychota:)

Konrad pisze...

Jadę po masło.

Anula pisze...

Idealna przekąska:)

cook and look pisze...

Lubię takie małe cudeńka :)

Anulla pisze...

pysznie wyglądają:) często robie różne wariaccje, ale z masłem orzechowym jeszcze nie miałam okazji.

Agnieszka pisze...

Wyglądają prześlicznie ! :)

Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com

Nemi pisze...

Rewelacyjne! Dla nich mogę biegać :D

Kasia pisze...

Nie biegam, ale pożarłabym je wszystkie :))

Arcoiris pisze...

Uwielbiam banany. Mi smakują w każdym połączeniu, oczywiście z umiarem.

Waniliowa pistacja pisze...

musze wypróbować ten przepis bo uwielbiam banany i masło orzechowe ;)

zufik pisze...

Jak to mówią niebo w gębie! :)

Jewels pisze...

Niebo w gębie <3

Kamciss pisze...

Pysznie wyglądają :)

skoraq cooks pisze...

Jak się chce jeść takie pyszne babeczki, to niestety trzeba jednak wyciągnąć wreszcie te buty do biegania, lekko zakurzone ;-)

Magdalens. pisze...

Uwielbiałam z masłem orzechowym a teraz mi się przejadło;)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Mój Leonek uzłocił by Cię za te muffiny i każde ciasto z bananem.
Swietne, długo wilgotne, pożywne.
Nawet dla tych co tylko biegaczom kibicują...

Evi pisze...

Spora dawka energii. I w jakiej pysznej formie :)

Majana pisze...

Świetne muffiny. Lubię takie wilgotne i pyszne.
Pozdrowienia :)

kolorowo-torcikowo pisze...

bananowe pyszności - lubię je za tą wilgoć !

Magda pisze...

Biegaczką nie jestem, ale ... Ale muffiną się częstuję! :D Bo uwielbiam bananowe wypieki!

Unknown pisze...

Ale biegacze też mogą, prawda? Bo już ja lubię, az bieganiem u mnie słabo..

Kamila pisze...

Smakowite babeczki!

Inspirowane Smakiem pisze...

Trafiasz tym połączeniem idealnie w moje gusta. Ostatnio mam manię chlebków bananowych i już podsunęłaś mi kolejny pomysł. ;)

pollyzeczki pisze...

porywam jedną :)

Łucja pisze...

zawierają w sobie wszystko co uwielbiam :) zapisuję, bo muszę koniecznie je zjeść :)

Marcelina pisze...

robiłam podobne, pysznie są, a masło orzechowe uwielbiam! :)

judik pisze...

Cudowne muffinki :-)

http://cynamon.net.pl pisze...

Ostatnio ciągle robie muffiny pod różną postacią z różnymi dodatkami. Twoje wyglądają na pyszne! ;)

JustInka pisze...

Banany, maslo orzechowe i muffiny w jednym? Kupilas mnie jak nic!

Luka Li pisze...

Podoba mi się takie przepyszne połączenie bananów i masła orzechowego!:)

ugotujmyto.pl pisze...

I dla rowerzystów ...:)!

Smakiem Pisany pisze...

porywam babeczkę ;)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Cudne! Mam akurat w planach zakup masła orzechowego :D

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Przepyszne muszą być te muffinki:) w domu mam akurat wszystkie składniki, więc moze przyszykuję je na wyjazd:) buźka

Agnieszka pisze...

Swietny przepis :) Do wypróbowania koniecznie !

BasJula pisze...

No nie, banany i masło orzechowe?:) uwielbiam!:) na pewno wypróbuję w przyszłym tygodniu. Połączenie idealne :)
pozdrawiam Julka z basjulowychpasji ;)

Anonimowy pisze...

Pyszne :) Polecam, pięknie wyrosły!

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że smakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz!

Waniliowa pistacja pisze...

Dzięki za ten przepis! uwielbiam bananowe muffinki, jak i masło orzechowe, więc będzie to dla mnie prawdziwa uczta :) koniecznie muszę zrobić!:)

Kaś pisze...

Waniliowa pistacja, to w takim razie tym bardziej polecam!!! :)

Unknown pisze...

Robilam dzis :) PYCHOTA!!!!

Kaś pisze...

Karolina, super, że posmakowały!!!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add