niedziela, 23 czerwca 2013

Crêpes z kremem łososiowym podane na cytrusach



To przepis, który rozpoczął moją przygodę z konkursem Super Chef organizowanym przez firmę Electrolux. Podaję go z sentymentem, bo w dużej mierze to dzięki niemu, wczoraj miałam okazję gotować w wielkim finale. W konkursie mającym trzy etapy, spośród wielu blogerów udało mi się przejść do finałowej trójki... mega zaskoczenie mieszane było z nie mniejszym przerażeniem, bo zadaniem finałowym było przygotowanie dania głównego. 

Zajęłam trzecie miejsce, ale i tak jestem z siebie ogromnie dumna i nie mogłabym liczyć na więcej jako osoba nie-gotująca. Tak, nie jest żadną tajemnicą, że ograniczam się do wypieków słodkich i wytrawnych, a w domu gotują lepsi (dla dobra dania staram się ograniczać swoją "pomoc" do minimum :)

W tym miejscu raz jeszcze gratuluję Kindze z Yummy Lifestyle (I miejsce) oraz Ani z Czosnek w Pomidorach (II miejsce). Dziewczyny, wielkie brawa!

Finał był dla mnie niezapomnianą przygodą, która upłynęła w niezwykle miłym i sympatycznym towarzystwie. Choć stres był ogromny, a ja ogólnie sparaliżowana, ale adrenalina utrzymała mnie na nogach. Emocje zaczęły opadać w pociągu, a do domu wróciłam już z wysoką gorączką i w totalnej rozsypce fizycznej. Wykończowna byłam tylko fizycznie, bo psychicznie byłam przeszczęśliwa z biegu wydarzeń całego dnia! Było cudownie!

I pięknie dziekuję wszystkim trzymającym kciuki! 


ja, Kinga i Ania


Składniki na ciasto naleśnikowe (na 12 sztuk)
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 3 jajka
- 3 łyżki stopionego masła + łyżka masła do smażenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować około minuty. Następnie odstawić ciasto na około 2 godziny. Po tym czasie zabrać się za smażenie naleśników.

Na patelni rozgrzać trochę masła (ok. 1/4 łyżki) i smażyć naleśniki: wylewać nieduże porcje ciasta, gdyż naleśniki mają wyjść cieniutkie. Smażyć około 2 minut do zarumienienia spodu i ścięcia wierzchu, po czym przewrócić i smażyć jeszcze około minuty. Po usmażeniu kilku naleśników ponownie rozpuścić część masła aby nie wyszły zbyt suche - czynność powtarzać przy co trzecim bądź czwartym naleśniku. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na dużym talerzu.

Składniki na krem łososiowy:
- 100 g wędzonego łososia
- 400 g kremowego, gęstego serka śmietanowego
- łyżka soku z limonki
- łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie łyżeczka cukru pudru do smaku
Wszystkie składniki z wyjątkiem skórki z pomarańczy umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do powstałego kremu dodać skórkę z pomarańczy i wmieszać łyżką.

Na każdy naleśnik wyłożyć pełną wyżkę kremu, a następnie zwinąć w rulonik i pokroić na kawałki. Mini naleśniki układać na plasterku limonki i pomarańczy.



PS Jeśli zdobędę od organizatorów zdjęcie finałowego dania to też wrzucę - nie ogarniałam na tyle, by robić zdjęcia :) Był to łosoś gotowany na mleku, ze skórką i sokiem z cytryny, podany na rzodkiewkach (gotowanych na parze, a później podsmażanych na maśle z solą i sokiem z cytryny - ech małe gadziny nie wyszły chrupiące), z puree z kalafiora i koziego sera, podane z sosem z truskawek z dodatkiem octu balsamicznego

I ogromne podziękowania dla ChilliBite - za dobre słowo w trakcie finału, jak i wymyślenie fantastycznej nazwy dla mojego dania - "Kryminalny łosoś Larssona" :) 

Edit: Kilka zdjęć udostępnionych przez firmę Electrolux


Motywem przewodnim dania był Scandinavian Design,
więc poszłam w prostotę, harmonię oraz biało-czerwoną kolorystykę ;)

47 komentarze:

Pola A pisze...

ogromne gratulacje Kasiu! brawo :) Twój przepis na crepes jest bardzo intrygujący, sprawdzę go ;) pozdrawiam serdecznie.

Anula pisze...

Gratuluję Kasiu, bardzo wykwintne dania zrobiłaś:)

Salvador Dali pisze...

gratulacjeee! Podium jest to się liczy ;)
A te naleśniczki meega, zjadłabym takie, jednak zapewne moje wykonanie nie było twoim..:D

AnnaA-G pisze...

Takie naleśniczki chętnie bym teraz zjadła:)

Trilli Urszula pisze...

Ojej!Twoje danie wygląda ob obłędnie!A ponieważ jestem fanką naleśników z łososiem i białym serkiem-to wiem że to nie tylko pięknie wygląda,ale i smakuje!

Jey pisze...

Podziel się ze mną tymi crepes!!! Przecież to najlepsze smaki w świecie skomponowane razem! Kaś mistrzyni :) i bardzo chciałabym przepis na danie, które robiłaś w finale! :)
I oczywiście bardzo gratuluję! Może to znak by jednak częściej i więcej pomagać w kuchni przy daniach głównych?

Klauudik ; ) pisze...

Mniam ; * Też bym takie zjadła ; ) Gratuluję ; * Fajny Blog ♥ zapraszam do mnie : http://vizualny-swiat.blogspot.com/ Pozdrawiam : )

Marzena pisze...

GRATULACJE - JESTEŚ WIELKA :-))

Katka. O pisze...

Gratuluję Kasiu,trzymałam kciuki za całą trójkę.

Cookie pisze...

Oooo jestem zauroczona :) Gratulacje :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

OGROMNE GRATULACJE !!!! Przepis jest bardzo ciekawy, z chęcią wypróbuje bo uwielbiam łososia!
Pozdrawiam serdecznie,

nashelly pisze...

Eleganckie i lekkie danie... Brzmi pysznie! Crepes na wytrawnie i do tego łosoś, super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Justyna Bąk pisze...

pysznie wyglądają:)

Smakowe Kubki pisze...

Wspaniała i smaczna inauguracja, trzymam kciuki za powodzenie i czekam na inne pomysły,życzę efektownej kreatywności.Pozdrawiam

What's Baking?? pisze...

congratulations, Kas. May this be the beginning for you. )

pollyzeczki pisze...

jakie eleganckie !!

Gary Michy pisze...

Gratulacje dla Ciebie i pozostałych laureatek! Jak dla mnie ten przepis ma pierwsze miejsce :)

Pan Deserek :) pisze...

Moje gratulacje !!!!
Jedzonko wygląda rewelacyjnie !
Sam muszę coś takiego zrobić :)!

Capacitier pisze...

Gratuluję 3 miejsca!
A po naleśnikach wcale nie widać, że dania główne wcale nie są twoją mocną stroną!

lutka40 pisze...

Gratuluję !!!!!!!!!! U mnie masz I miejsce bez dwóch zdań

Rafał pisze...

Gratuluje kochana - jeszcze nie jedno zwycięstwo przed Tobą!
Pozdrawiam Gorąco !!!

Droczilka pisze...

Gratulacje, Kasiu! W oczekiwaniu na zdjęcia dania finałowego, podziwiam crepes... Pyszności!

pieczarka mySia pisze...

Wielkie gratulacje!

Crepes sa pyszne :)

Kamila pisze...

Gratulacje!!!!

Spoongirl pisze...

Gratuluję! Naleśniki wyglądają pysznie! Z takim nadzieniem nie miałam okazji jeszcze spróbować i czekam na zdj dania głównego :)

myibali pisze...

Gratuluje

Evitaa pisze...

Bardzo takie lubię, cytrusowe dodatki są świetne :)

Ola pisze...

serdeczne gratulacje!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

judik pisze...

wykwintne i piekne! A jakie połączenie z tymi cytrusami!:)

http://cynamon.net.pl pisze...

Kurczę prześlicznie to wygląda. Myślę że jak podam to u siebie w domu to na pewno wszyscy będą zachwyceni ;)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Gratulacje, wniosek "nie święci garnki lepią":)
a naleśniczki smacznie wyglądają, a jak pięknie podane!

JoannaD pisze...

Pięknie podane, śliczne zdjęcia i na pewno pyszna potrawa:)

ugotujmyto.pl pisze...

Gratuluję:)!Pyszne te naleśniki:)!

Kiedy Zjemy pisze...

wygląda CUDOWNIE!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Serdecznie gratuluję! :) A danie zachwycające!

mnemonique pisze...

Kochana, trzymałam kciuki, bo mało wprawdzie, ale jednak Cię znam osobiście :) no a te naleśniczki cudowne i pod względem kolorystycznym i smakowym obłędne
Pozdrawiam i mocno gratuluję
Monika

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Serdeczne gratulacje Kasiu:) ...a naleśniki cudne .... buziaki

Una pisze...

Mniam, jakie zdjęcie!!!

Una pisze...

Za szybko kliknęłam, zamiast przejśc do nowej linijki.

Gratulacje!!!

Ivka pisze...

Wielkie gratki! Danie zarówno piękne jak smaczne (jak się domyślam:)

włodek pisze...

Pięknie wygląda. Gratuluje i pomysłu i wykonania

Anulla pisze...

gratuluję!:) przepis na naleśniki boski:D

zufik pisze...

Gratuluję finału i smakowitego dania!

galantyna.pl pisze...

Gratulacje a naleśniczki wyglądają genialnie.

Nemi pisze...

Słońce gratuluję!!!!! Muszę spróbować Twoich naleśników:)

Karmel-itka. pisze...

podoba mi się połączenie łososiowego kremu z cytrusami.
Miło było znów się spotkać na BlogerChef'ie!
Pozdrawiam.

Timemimi 當代迷你倉 pisze...

當代迷你倉

商務中心荃灣

文件

儲存文件

虛擬寫字樓

信箱出租服務

香港自存倉

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add