sobota, 6 lipca 2013

FANTAstyczne ciasto z owocami i kruszonką



Ciasto z Fantą, brzoskwiniami i kruszonką


Ciasto szybkie, proste i tanie - tak w skrócie można opisać jego przygotowanie.

Poza tym miękkie i sprężyste, lekko wilgotne - jak klasyczne ucierane. O pomarańczowym posmaku, nie za słodkie. Zdecydowanie najlepszy jest w nim wierzch - soczyste owoce w towarzystwie pysznej kruszonki. Tutaj to brzoskwinie, ale myślę, że można użyć dowolnych owoców.

No i pięknie wyrosło! Gdybym wiedziała, że aż tak pójdzie w górę, zamiast tortownicy wybrałabym większą blachę - byłaby większa powierzchnia owoców z kruszonką :)

Ciasto na słodkim napoju gazowanym chodziło już za mną od dłuższego czasu i mogę tylko żałować, że tak późno zdecydowałam się na jego upieczenie, bo jako ekspresowe i bezproblemowe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Polecam, szczególnie teraz, gdy jest tak duży wybór świeżych owoców.




Składniki na ciasto:
inspiracja przepisem z Gotuj.Skutecznie.TV; podaję wersję już po moich zmianach
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (450 lub 500)
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki gazowanego napoju pomarańczowego (Fanta lub jej podobny)
  • kilka kropli pomarańczowego aromatu 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 


Kruszonka:
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła (u mnie olej)


Dodatkowo:
  • 4 małe brzoskwinie / 3 duże (średniej miękkości)  


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (u mnie 160 przy termoobiegu). Formę do tortownicy (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można też spokojnie użyć większej blachy).

Brzoskwinie umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w niedużą kostkę.

Kruszonka: w miseczce połączyć mąkę, cukier i olej (najszybciej i najwygodniej palcami).

Przygotowanie ciasta:
W misce umieścić jajka i cukier, a następnie zmiksować - około 2-3 minut aż masa wyraźnie pojaśnienie i będzie puszysta. Dodać pozostałe składniki na ciasto i raz jeszcze miksować ok. 2 minuty - aż ciasto będzie idealnie gładkie, bez grudek.

Pieczenie:
Ciasto przelać do blachy, ułożyć na nim owoce, a na koniec posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut.
WAŻNE: piekarniki różnie pieką i tak jak w przepisie jest podane 40 minut, u mnie ciasto piekło się 70 minut. Ciasto jest upieczone, gdy środek ładnie wyrośnie (podczas pieczenia najpierw rosną boki), zarumienione, a patyczek włożony w środek po wyjęciu jest suchy. 
Po upieczeniu trzymać ciasto ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku. Po tym czasie studzić na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




48 komentarze:

Nemi pisze...

Faktycznie fantastyczne ciacho:) Jestem zaskoczona dodatkiem Fanty, ale chętnie skuszę się na kawałek:)

navynut pisze...

Również Fanta mnie zaskoczyła, ale to m.in dzięki niej ciasto tak fantastycznie wyrosło :)

Jey pisze...

wow, czego to Ty nie wymyślisz :D fantastiko!

Daktyle w czekoladzie pisze...

Piękne! To ciasto nie tylko jest FANTAstyczne, ale również fantastyczne :)

Anulla pisze...

jakie wysokie!:) kiedys widziałam przepis na muffinki z colą i też przepis lezy. Teraz ty z fantą. Fajne to ciacho:)

Moni pisze...

Ależ pięknie Ci to ciasto wyrosło :)
Pysznie wyglada

Łucja pisze...

rzeczywiście fantastyczne :) bo i fanta jest :) i fanta... wygląda... i fanta... szybko się robi :)

Magda C. pisze...

O rany! Jakie fajne ciacho i bez masła, super!
A Fantę można zastąpić np. oranżadą?

Agata pisze...

Ale narobiłaś mi smaka ;)

Kaś pisze...

Magda C., powinien się sprawdzić jakikolwiek pomarańczowy (czy nawet cytrynowy) słodki napój gazowany

Unknown pisze...

Wyrosło pięknie. I wcale nie żałuję, że użyłaś tortownicy :D

Unknown pisze...

wygląda bardzo zachęcająco:)

Kamciss pisze...

Ciekawe :) A takie ucierane są najlepsze bo najszybsze właśnie :D

Ola pisze...

jak tu przejść obojętnie obok takiego ciasta... o godzinie prawie 00:00 :(

Danuta pisze...

Wygląda BAJKOWO, a smakuje pewnie znakomicie.
Pozdrawiam

Salvador Dali pisze...

ale zaskoczenie! Słyszałam o Coli, ale Fanta?
Podoba mi się;D

Droczilka pisze...

naprawdę fantastyczne, Kasiu!:-)

Anula pisze...

Ale pyszne ciacho i jak wyrosło. Brzoskwinie i kruszonka o rany ale pyszności:)

Marcelina pisze...

Z Fantą, pysznie wyrosło! Nie słyszałam (aż do dziś), że można takie wypieki z napojem robić, wymiary ciasta jak i brzoskwinia kuszą niemiłosiernie! :)

Daria Anna pisze...

Soczystość tego ciata- tak, to do mnie przemawia ;)

SMAKOWE KUBKI pisze...

No własnie, zamiast mleka,ktore zawsze dodawałam trzeba dać fantę! Smakowo super, dzięki Kaś.Pyszne zdjecie.
Pozdrawiam

zufik pisze...

Wygląda bardzo puszyście:)

pieczarka mySia pisze...

Mniam, uwielbiam takie ciasta :)

Marzena pisze...

Kiedyś robiło się babkę z oranżadą, ale wyglądała zupełnie inaczej. Chętnie spróbuje fantowego wypieku:-)

Majana pisze...

Zaskakujące i wspaniałe ciasto Kasiu. Mogłabym skosztować?

Klaudia pisze...

Super ciasto z chęcią skusiłabym się na kawałek :)

Kamila pisze...

Fantastyczny przepis! Ciekawa jestem smaku! Pozdrawiam

Antenka pisze...

wygląda bajecznie:) z cała pewnością było prze smaczne:)

Ola pisze...

fajna konsystencja!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wygląda bosko, świetny przepis, chętnie wypróbuję :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Takie ciasta to ja ubóstwiam ! Do tego kawka, leżaczek i zielona trawka :)

Unknown pisze...

jest wspaniale, faktycznie duze wyroslo ;)

Evi pisze...

Pięknie wyrośnięte, ten gazowany napój to dobry pomysł. Porwałabym kawałek :))

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ale puchate!Bardzo ładnie Ci wyrosło;) Twój wypiek jak zawsze udany!

ugotujmyto.pl pisze...

Rzeczywiście wygląda Fanta...stycznie:)

Elficzna pisze...

ahh tak pięknie wyrosło <3

Magdalens. pisze...

Jak cudownie wygląda!
Takie puchate, podziel się;)

skoraq cooks pisze...

Świetne to ciasto Kaś, z moją ulubioną Fantą :-D

JustInka pisze...

Kocham Fante! I kocham ciasta :) Musze kiedys przetestowac to polaczenie :)

Daria pisze...

ogólnie za tego typu napojami nie przepadam, ale czuję, że ciasto jest obłędnie pyszne:D

Arcoiris pisze...

Zwykłe ciasta z kruszonką to te, które mogą jeść przez cały rok i nigdy mi nie zbrzydną. W lecie oczywiście musi być z owocami zebranymi z ogrodu:)

oliwek pisze...

Ciasto smaczne ale w ogóle mi nie urosło. Co mogłam sknocić że mi nie wyrosło? Trzymałam się stricte przepisu.

Kaś pisze...

oliwek, a jak długo piekłaś ciasto? u mnie np. po zalecanych 40 minutach ciasto ledwo co drgnęło - dopiero po około godziny zaczęło się ładnie "wybrzuszać" od środka, a ostatecznie trzymałam je ponad godzinę. może za krótko było trzymane w piekarniku?
biorąc pod uwagę aż 3 łyżeczki proszku do pieczenia, ciasto musi wyrosnąć

ewentualnie przychodzi mi jeszcze do głowy niedokładne wymieszanie składników - najpierw masa jajeczna (2-3 minuty aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość i będzie puszyste), no i później podobny czas na miksowanie z pozostałymi składnikami

Magda C. pisze...

Od razu, kiedy u Pani zobaczyłam przepis na takie Upiekłam i... Mnie ciasto także wyszło nie takie wyrośnięte, ale specjalnie odjęłam jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszło niższe, wolę takie - jest dla mnie smaczniejsze:) Zrobiłam też ciasto ze spritem i wyszło równie dobre jak to z Fantą :) Ogólnie ciacho pyszota! Szybkie, proste i przyjemne!

Dziękuję p. Kasiu za cudowny przepis!!!

Pozdrawiam

Kaś pisze...

Magdo, bardzo się cieszę, że smakowało! niższe też są pyszne :) i dziękuję za informacje, że ze spritem też wychodzi - chyba najważniejsze jest to, by napój był mocno gazowany (nie zawsze musimy mieć pod ręką akurat Fantę i jak widać spokojnie możemy sięgnąć po inny napój)

pozdrawiam i serdecznie dziękuję za cenny komentarz!

ps żadna pani, Kasia :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

PiekłaM KIEDYŚ CZEKOLADOWE CIASTO Z COLĄ, BYŁO CUDOWNE:). tERAZ WIDZĘ KOLEJNE Z NAPOJEM GAZOWANYM, KTÓRE BARDZO MI SIĘ PODOBA:) BUZIAKI

Marzena pisze...

CIasto zrobione!:) Wyglada i smakuje rewelacyjnie:) Bede sie nim dzielić:) Dzieki za przepis:) Pozdrawiam!:)

Kaś pisze...

Marzena, super, że ciasto tak się udało! jak smakuje, jak najbardziej trzeba się nim dzielić :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add