Ciasto z Fantą, brzoskwiniami i kruszonką
Ciasto szybkie, proste i tanie - tak w skrócie można opisać jego przygotowanie.
Poza tym miękkie i sprężyste, lekko wilgotne - jak klasyczne ucierane. O pomarańczowym posmaku, nie za słodkie. Zdecydowanie najlepszy jest w nim wierzch - soczyste owoce w towarzystwie pysznej kruszonki. Tutaj to brzoskwinie, ale myślę, że można użyć dowolnych owoców.
No i pięknie wyrosło! Gdybym wiedziała, że aż tak pójdzie w górę, zamiast tortownicy wybrałabym większą blachę - byłaby większa powierzchnia owoców z kruszonką :)
Ciasto na słodkim napoju gazowanym chodziło już za mną od dłuższego czasu i mogę tylko żałować, że tak późno zdecydowałam się na jego upieczenie, bo jako ekspresowe i bezproblemowe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Polecam, szczególnie teraz, gdy jest tak duży wybór świeżych owoców.
Składniki na ciasto:
inspiracja przepisem z Gotuj.Skutecznie.TV; podaję wersję już po moich zmianach
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej (450 lub 500)
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki gazowanego napoju pomarańczowego (Fanta lub jej podobny)
- kilka kropli pomarańczowego aromatu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła (u mnie olej)
Dodatkowo:
- 4 małe brzoskwinie / 3 duże (średniej miękkości)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (u mnie 160 przy termoobiegu). Formę do tortownicy (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można też spokojnie użyć większej blachy).
Brzoskwinie umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w niedużą kostkę.
Kruszonka: w miseczce połączyć mąkę, cukier i olej (najszybciej i najwygodniej palcami).
Przygotowanie ciasta:
W misce umieścić jajka i cukier, a następnie zmiksować - około 2-3 minut aż masa wyraźnie pojaśnienie i będzie puszysta. Dodać pozostałe składniki na ciasto i raz jeszcze miksować ok. 2 minuty - aż ciasto będzie idealnie gładkie, bez grudek.
Pieczenie:
Ciasto przelać do blachy, ułożyć na nim owoce, a na koniec posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut.
WAŻNE: piekarniki różnie pieką i tak jak w przepisie jest podane 40 minut, u mnie ciasto piekło się 70 minut. Ciasto jest upieczone, gdy środek ładnie wyrośnie (podczas pieczenia najpierw rosną boki), zarumienione, a patyczek włożony w środek po wyjęciu jest suchy.
Po upieczeniu trzymać ciasto ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku. Po tym czasie studzić na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
48 komentarze:
Faktycznie fantastyczne ciacho:) Jestem zaskoczona dodatkiem Fanty, ale chętnie skuszę się na kawałek:)
Również Fanta mnie zaskoczyła, ale to m.in dzięki niej ciasto tak fantastycznie wyrosło :)
wow, czego to Ty nie wymyślisz :D fantastiko!
Piękne! To ciasto nie tylko jest FANTAstyczne, ale również fantastyczne :)
jakie wysokie!:) kiedys widziałam przepis na muffinki z colą i też przepis lezy. Teraz ty z fantą. Fajne to ciacho:)
Ależ pięknie Ci to ciasto wyrosło :)
Pysznie wyglada
rzeczywiście fantastyczne :) bo i fanta jest :) i fanta... wygląda... i fanta... szybko się robi :)
O rany! Jakie fajne ciacho i bez masła, super!
A Fantę można zastąpić np. oranżadą?
Ale narobiłaś mi smaka ;)
Magda C., powinien się sprawdzić jakikolwiek pomarańczowy (czy nawet cytrynowy) słodki napój gazowany
Wyrosło pięknie. I wcale nie żałuję, że użyłaś tortownicy :D
wygląda bardzo zachęcająco:)
Ciekawe :) A takie ucierane są najlepsze bo najszybsze właśnie :D
jak tu przejść obojętnie obok takiego ciasta... o godzinie prawie 00:00 :(
Wygląda BAJKOWO, a smakuje pewnie znakomicie.
Pozdrawiam
ale zaskoczenie! Słyszałam o Coli, ale Fanta?
Podoba mi się;D
naprawdę fantastyczne, Kasiu!:-)
Ale pyszne ciacho i jak wyrosło. Brzoskwinie i kruszonka o rany ale pyszności:)
Z Fantą, pysznie wyrosło! Nie słyszałam (aż do dziś), że można takie wypieki z napojem robić, wymiary ciasta jak i brzoskwinia kuszą niemiłosiernie! :)
Soczystość tego ciata- tak, to do mnie przemawia ;)
No własnie, zamiast mleka,ktore zawsze dodawałam trzeba dać fantę! Smakowo super, dzięki Kaś.Pyszne zdjecie.
Pozdrawiam
Wygląda bardzo puszyście:)
Mniam, uwielbiam takie ciasta :)
Kiedyś robiło się babkę z oranżadą, ale wyglądała zupełnie inaczej. Chętnie spróbuje fantowego wypieku:-)
Zaskakujące i wspaniałe ciasto Kasiu. Mogłabym skosztować?
Super ciasto z chęcią skusiłabym się na kawałek :)
Fantastyczny przepis! Ciekawa jestem smaku! Pozdrawiam
wygląda bajecznie:) z cała pewnością było prze smaczne:)
fajna konsystencja!
Wygląda bosko, świetny przepis, chętnie wypróbuję :)
Takie ciasta to ja ubóstwiam ! Do tego kawka, leżaczek i zielona trawka :)
jest wspaniale, faktycznie duze wyroslo ;)
Pięknie wyrośnięte, ten gazowany napój to dobry pomysł. Porwałabym kawałek :))
Ale puchate!Bardzo ładnie Ci wyrosło;) Twój wypiek jak zawsze udany!
Rzeczywiście wygląda Fanta...stycznie:)
ahh tak pięknie wyrosło <3
Jak cudownie wygląda!
Takie puchate, podziel się;)
Świetne to ciasto Kaś, z moją ulubioną Fantą :-D
Kocham Fante! I kocham ciasta :) Musze kiedys przetestowac to polaczenie :)
ogólnie za tego typu napojami nie przepadam, ale czuję, że ciasto jest obłędnie pyszne:D
Zwykłe ciasta z kruszonką to te, które mogą jeść przez cały rok i nigdy mi nie zbrzydną. W lecie oczywiście musi być z owocami zebranymi z ogrodu:)
Ciasto smaczne ale w ogóle mi nie urosło. Co mogłam sknocić że mi nie wyrosło? Trzymałam się stricte przepisu.
oliwek, a jak długo piekłaś ciasto? u mnie np. po zalecanych 40 minutach ciasto ledwo co drgnęło - dopiero po około godziny zaczęło się ładnie "wybrzuszać" od środka, a ostatecznie trzymałam je ponad godzinę. może za krótko było trzymane w piekarniku?
biorąc pod uwagę aż 3 łyżeczki proszku do pieczenia, ciasto musi wyrosnąć
ewentualnie przychodzi mi jeszcze do głowy niedokładne wymieszanie składników - najpierw masa jajeczna (2-3 minuty aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość i będzie puszyste), no i później podobny czas na miksowanie z pozostałymi składnikami
Od razu, kiedy u Pani zobaczyłam przepis na takie Upiekłam i... Mnie ciasto także wyszło nie takie wyrośnięte, ale specjalnie odjęłam jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszło niższe, wolę takie - jest dla mnie smaczniejsze:) Zrobiłam też ciasto ze spritem i wyszło równie dobre jak to z Fantą :) Ogólnie ciacho pyszota! Szybkie, proste i przyjemne!
Dziękuję p. Kasiu za cudowny przepis!!!
Pozdrawiam
Magdo, bardzo się cieszę, że smakowało! niższe też są pyszne :) i dziękuję za informacje, że ze spritem też wychodzi - chyba najważniejsze jest to, by napój był mocno gazowany (nie zawsze musimy mieć pod ręką akurat Fantę i jak widać spokojnie możemy sięgnąć po inny napój)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za cenny komentarz!
ps żadna pani, Kasia :)
PiekłaM KIEDYŚ CZEKOLADOWE CIASTO Z COLĄ, BYŁO CUDOWNE:). tERAZ WIDZĘ KOLEJNE Z NAPOJEM GAZOWANYM, KTÓRE BARDZO MI SIĘ PODOBA:) BUZIAKI
CIasto zrobione!:) Wyglada i smakuje rewelacyjnie:) Bede sie nim dzielić:) Dzieki za przepis:) Pozdrawiam!:)
Marzena, super, że ciasto tak się udało! jak smakuje, jak najbardziej trzeba się nim dzielić :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!