Bułki z jagodami, czekoladą i kruszonką
Nadziane są po same brzegi!
Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe obsypane słodką kruszonką, a w środku rozpływające się w ustach nadzienie z jagód i niemal płynnej czekolady. Bez żadnej przesady - obłęd!
Moje najlepsze jagodzianki ever - w ogóle słodkie bułki.
I chyba nie muszę dodawać, że znikają z prędkością światła :)
I słów parę o samym cieście - moim małym-wielkim odkryciu, którego długo nie zastąpię innym przepisem. Po kilku próbach, mniej lub bardziej udanych, w końcu udało mi się wypracować ciasto idealne na drożdżówki.
Bardzo dobrze się z nim pracuje: łatwe do zagniecenia, nie klei się do rąk, wychodzi bardzo elastyczne, przy fomowaniu bułek nie trzeba go podsypywać mąką, mimo naciągania nie przerywa się, a po napełnieniu bułek nadzieniem bardzo łatwo jest skleić. W żadnej jagodziance, mimo naprawdę sporej ilości nadzienia, nie zrobiła się dziura przez którą wyciekłby sok. Poza tym rośnie jak szalone i nie trzeba godzinami czekać aż podrośnie.
Składniki na 6 jagodzianek - ale radzę podwoić lub potroić ilość :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Mleko lekko podgrzać, a w tym czasie wymieszać w dużej misce mąkę, cukier puder, drożdże i sól. Do letniego mleka dodać olej rzapakowy i wymieszać łyżeczką. Powstały płyn wlać do suchych składników w misce, dodać żółtka i porządnie zagnieść ciasto (ok. 2-3 minut by je napowietrzyć) - będzie elastyczne i nie lepiące się do rąk. Ciasto umieścić w misce, przykryć ją lnianą ściereczką i odstawić na godzinę-półtorej aż ciasto wyrośnie podwajając (niemal potrajając) swoją objętość.
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
W miseczce wymieszać ze sobą mąką i cukier, po czym dodać olej rzepakowy i przemieszać całość do utworzenia kruszonki.
Składniki na nadzienie:
- ok. 1,5 szklanki jagód
- ok. 80 g posiekanej czekolady mlecznej lub kropelek czekoladowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
W miseczce umieścić jagody, zasypać je mąką i cukrem, po czym delikatnie wymieszać.
Dodatkowo: 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek.
Przygotowanie jagodzianek:
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść (ok. minuty), a następnie podzielić je na 6-7 części. Każdą części raz jeszcze lekko zagnieść, po czym palcami uformować płaski placek - mniej więcej wielkości otwartej dłoni. Na środek każdego placka nałożyć po dwie łyżki jagód i łyżeczkę posiekanej czekolady/kropelek czekoladowych. Następnie uformować bułeczkę: podnosić brzegi do góry, naciągając je przy tym, na koniec zlepić ciasto i lekko skręcić (ciasto bardzo łatwo się zlepia).
Uformowane bułki raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia na 40-45 minut - od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas wyrastania nakryć je lnianą ściereczką.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem (190 bez).
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec 15-20 minut do zarumienienia.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem (190 bez).
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec 15-20 minut do zarumienienia.
*W zależności od wielkości piekarnika pieczemy bułki za jednym razem lub w dwóch turach. Jeśli w dwóch, kawałki ciasta przeznaczone na drugą turę, formuje trochę później (mniej więcej 20 minut po pierwszej partii).
65 komentarze:
Na pewno najlepsze! Pysznie się prezentują, Ciasto na przekroju ma cudne dziury wyrastania,ach jak by sie chciało odgryźć następny kawałek!
ale napakowane! Mmm.. boskość na talerzu:)
do jagód mi bardziej pasuje biała czekolada, ale z brązową ( ;) ) też muszą być pyszne!
O rety, muszą być przepyszne! *.*
ło matko, faktycznie obłęd :OOO
ja planowałam coś takiego z białą czeko, ale taka jagodzianka z mleczną czekoladą to dopiero musi być coś...świetne Ci wyszły! :)
O rany rzeczywiście nadziane po samiutkie brzegi ! Pychota :)
Martyna, Rocksanka, biała mi się kolorystycznie nie komponowała ;) a mleczna zawsze pasuje :D
pycha, zjadłabym chociaż jedną, wyglądają fantastycznie :)
Co za wspaniałe bułeczki! Idealnie nadziane!
kruszonka, czekolada, JAGODY - i mi do szczęścia już nic nie potrzeba :)
jagodzianki pierwsza klasa!:) i jeszcze ta czekolada:D po prostu boskie:)
O, coś czuję, że zrobię z Twojego przepisu :) Wolę jak jest olej w cieście. A jagodzianki mam w planach, będą pod koniec tygodnia! Idealnie wyglądają :)
bosko wyglądają:) świetne:)
wyglądają niezwykle apetycznie, ale dla mnie chyba za dużo dobrego na jeden raz. Ominęłabym tę czekoladę. Ubóstwiam jagody i nie psułabym sobie przyjemności czekoladą :)
Pozdrawiam
Monika
Mnemonique, co kto lubi :) choć dla mnie nie pojęty jest zwrot "psuć przyjemność czekoladą" :) czekolada jest tylko dodatkiem mniej więcej w proporcji z jagodami 1:4, w porywach 1:3
są super !! to nadzienie takie pyszne *-* jedne z najlepszych !
Piękne te Twoje jagodzianki, ja dziś wrzuciłam swoje. Są tylko wspomnieniem, ale w sobotę będę robić je znów. :)
Pozdrawiam, A! :))
Super! Muszę je zrobić na drugie śniadanie, do frappe bedzie idealne:) chociaż pewnie stwierdzą że czekolada do jagodzianek to herezja, to chętnie wypróbuję, zwłaszcza ciasto skoro tak zachwalasz Kasiu :)
Kasiu, te jagodzianki wyglądają wspaniale! Muszą być pyszne. mniam:)
Karola, herezja :) możesz na spróbowania tylko do części dać czekoladę, a ciasto gorąco polecam!!! naprawdę jest fantastyczne, nie tylko do jagodzianek
jejku ale wyszły ci te jagodzianki:) boskie!
piekłam ostatnio, ale te twoje to mistrzostwo świata!
Wspaniałe, chce się zmierzyć z nimi i ja tego lata:)
Jagody z czekoladą, o mamuniu :))
Świetne są! :D
Oj jak mi brakuje jagodzianek! Szkoda, że jest ich tak mało i są takie drogie :(
Z czekoladą powiadasz? Musiały być nieziemskie :)
Zakochałam się :). Wyglądają baardzo apetycznie :)
Jagodzianki z czekoladą ...rewelacja :)
Wow! Jestem zachwycona. Ciasto do wypróbowania, skoro tak zachwalasz, koniecznie :)
Wyglądają bosko :)!
Wspaniałe bułeczki! Chyba podpatrzę od Ciebie ten przepis na takie doskonałe ciasto drożdżowe :)
Jejuuuuuu!!!! Zaczynam mieć wątpliwości, czy mam je upiec....bo boję się, że wszystkie zjadłabym sama!:D
Wnętrze ich do mnie przemówiło, zajadam monitor ;)
Odkąd zobaczyłam nie mogę przestać o nich myśleć! :)Piekarnik wyjechał już do nowego mieszkanka, w sobotę wielka przeprowadzka i wielka jagodziankowa uczta!:)
Tak, jak już gdzies mówiła, jagodzianki są najlepszą odmianą jagód :) Te z czekoladą to już rozpusta!
pięknie się prezentują, u mnie muszą poczekać do sierpnia na realizację (mam nadzieję, że będą jeszcze jagody:)))
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Można podmienić suche drożdże na świeże? Jeśli tak to ile ich potrzeba?
Ach pyszności, po protu wspaniałe! :)
super smaczne nadziane te jagodzianki:-))
Kasiu dawno nie zaglądałam, tyle tu komentarzy, że mój już pewnie niepotrzebny, ale jagodziani i zdjęcie jak zawsze z klasą!
pozdrawiam
Magda
prawdziwe cudenka :)
dobrze wyglądają i jak smakowały ci?
Ale cudnie wyglądają *-* I do tego bez jajek! :D (no oprócz tego do posmarowania ;P) Dziękuję pięknie za przepis, na pewno wypróbuję ;* Tylko chyba zrobię bez czekolady, choć jestem pewna, że takie też są pyszne.
BAJKA !!! Zaraz mnie skręci ....
agneslovechocolate, czy wstępem do przepisu nie wyraziłam jasno swojego zachwytu ich smakiem? :)
Lee Lena, dziękuję Ci za ten komentarz, bo przyznaję się, że zapomniałam dopisać jajek... do ciasta potrzebne są dokładnie 2 żółtka
oooo a ja potrzebowałam bez jajek i właśnie rosną już nadziane:D, moje są z drożdżami świeżymi (na 2 porcje 35g) , z mlekiem sojowym wymieszanym z 1 łyżeczką octu jabłkowego, 1 łyżką domowej nalewki na pestkach pigwy, a czekolada gorzka i nie będzie kruszonki( bo takie były niedawno z kruszonką) a poleję lukrem
p.s chyba im nie zaszkodzi brak tego żółtka
Margot, widziałam jak u Ciebie wyszła wersja bez żółtek - piękna! Cieszę się, ze wychodzą mi bez nich.
Zapraszam na wersje Alicji :) http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-dwie-wersje-100-roslinne-na.html
Zapraszam na siódmą edycję Maratonu Treningowego Blogerek!
http://czekoada.blogspot.ru/2013/07/maraton-treningowy-blogerek-edycja-7.html
Pozdrawiam! :)
Uwqielbiam jagodzianki:) .... mam już taki swój przepis naj .... ale Twój koniecznie wypróbuję ...bo ta czekolada kusi niesamowicie:)
Pyszne! :) Przed godziną wyjęłam z piekarnika. Z ciastem rzeczywiście super się pracuje, a same jagodzianki smakują obłędnie. Do środka dałam białą czekoladę. Pozdrawiam :)
Karenira, ogromnie się cieszę, że jagodzianki zyskały uznanie :) chyba muszę wypróbować wersję z białą czekoladą :)
Pozdrawiam i serdecznie dziękuje za pozostawienie komentarza!
Właśnie zrobiłam i jeszcze mam całą buzię umazianą :D
Pyyyyyyszne! Dokładnie, obłęd!
April, aaaaale super :D miło mi, że się na nie skusiłaś, no i że tak smakują!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za komentarz :)
Wszystkim polecam! Są boskie!
Pozdrawiam i gratuluję talentu :)
właśnie robię Twoje jagodzianki i pragnę skromnie zauważyć, że w przepisie nie ma jajek. :)
tzn, są pośród składników, ale nie ma ich w sposobie wykonania - poszłam na wyczucie i dodałem te żółtka do suchych składników razem z mlekiem i olejem :)
od taka techniczna uwaga :)
a póki co, czekam, aż mi ciasto wyrośnie... <3
Rocksanka, dziękuję za uwagę - faktycznie zapomniałam o żółtkach. tak jak napisałaś, dodajemy je łącząc suche i mokre składniki. dzięki, już poprawiam :)
przepraszam, że nie odpisałam wcześniej, ale w weekend była poza domem i światem :)
mam nadzieję, że ciasto się udało (z tego co wiem, wychodzi nawet bez tych żółtek)
Witam. Właśnie zagniotłam ciasto na bułeczki, niestety wyszło strasznie lepkie, klejące. Odstawiłam do wyrośnięcia, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie? Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale mam wrażenie że bez tych żółtek byłoby lepsze. Zobaczymy.
Asia
Asia, przepraszam, że wcześniej nie odpisałam, ale jestem na wyjeździe z kiepskim dostępem do netu. ciasto wychodzi lepkie i klejące (dzięki temu później jest bardzo delikatne), podczas formowania warto podsypywać je mąką. mam nadzieję, że bułeczki wyszły
Rewelacyjne bułeczki :) Pozdrawiam.
Ciasto idealne, najlepszy przepis!!!
Unknown :) bardzo się cieszę, że tak przepis tak przypadł do gustu
Pozdrawiam i dziękuję za pozostawienie komentarza
Najlepsze jagodzianki jakie jadlam. Robie juz teraz tylko z tego przepisu.
Moniko, niezwykle miło mi to słyszeć! :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Onetwoslim - капли для подтяжки, представляющие собой целый комплекс день/ночь (day/night) и изготовленные только из натуральных ингредиентов, которые уже успели заявить о себе (смотрите состав ниже). Комплекс включает в себя 2 концентрата для утреннего и вечернего употребления, учитывающих биоритмы жизнедеятельности человека, и предназначенных для расщепления жировых клеток и постепенного устранения причин ожирения. Оптимальная эффективность onetwoslim была подтверждена клиническими испытаниями, на основании которых это средство было рекомендовано к применению ведущими диетологами во имя снижения веса. Продукт сертифицирован и не ограничен побочными эффектами и противопоказаниями. Комплекс один onetwoslim one-two-slim-kapli.ru Следует использовать два раза в день (рано утром и вечером). Для этого 30-35 капель продукта смешивают с одной /2 чашками воды или различного безалкогольного самогона и выпивают.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!