Chleby z dodatkiem nabiału zdecydowanie należą do moich ulubionych. Są delikatne w smaku, mają sprężysty miękkisz i są lekko wilgotne, dzięki czemu bardzo długo zachowują świeżość i smakują wyśmienicie nawet kilka dni po upieczeniu (jeśli oczywiście doczekają).
Był już z jogurtem, z twarogiem, z zsiadłym mlekiem, z ricottą, z niebieskim serem pleśniowym. Dziś serwuję wersję ze śmietaną. I koperkiem! Jego smak jest wyraźnie wyczuwalny, a dodatkowo nadaje wspaniałego aromatu. Połączenie godne polecenia!
Był już z jogurtem, z twarogiem, z zsiadłym mlekiem, z ricottą, z niebieskim serem pleśniowym. Dziś serwuję wersję ze śmietaną. I koperkiem! Jego smak jest wyraźnie wyczuwalny, a dodatkowo nadaje wspaniałego aromatu. Połączenie godne polecenia!
Składniki
- 1/2 szklanki zakwasu pszennego 100% hydracji
- 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżeczek posiekanego koperku
Aktywny zakwas dokarmić dzień przed pieczeniem.
W dużej misce umieścić dokarmiony uprzednio zakwas, wodę, śmietanę, olej, cukier, sól, i wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę i lekko zagnieść składniki. Wsypać koperek i wyrobić ciasto na gładką, elastyczną, nielepiącą się do rąk kulę (ok. 5 minut). Ciasto umieścić w misce, nakryć ją lnianą ściereczką i odstawić do wyrastania 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagnieść (ok. minutę) i odłożyć do ponownego wyrastania - tym razem do koszyczka wyłożonego lnianą ściereczką, dodatkowo obsypaną mąką. Ciasto lekko nakryć ściereczką z wierzchu i odstawić na ok. 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni (230 przy termoobiegu). Chleb delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnię naciąć z wierzchu (bardzo ostrym nożem). Blachę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec chleb w podanej temperaturze 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec jeszcze ok. 25 minut (aż skórką bęzie mocno rumiana).
47 komentarze:
jaki pyszny chlebuś! mniaaam!
może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)
no przecież on wygląda, jak z najlepszej i najdroższej piekarni! Jest cudowny
Wspaniały chleb.
A ja zapraszam na kotlety z chleba :)
kolejny pyszny chlebek :) ten z ricottą piekłam już dwa razy :)
Bardzo apetyczne kromeczki!
co to znaczy 100% hydracji??
pozdrawiam, Ania
Musi smakować obłędnie...
Chętnie bym sobie zjadła kromeczkę takiego chleba:))
O ja Cię...koperek musiał nadać wspaniałego aromatu!
z koperkiem bym się skusiła:)
Chleb lepszy niż z najlepszej piekarni!
Imponująca jest Twoja kolekcja przepisów na chleby z nabiałem. A bochenek wygląda bardzo apetycznie :).
Zapraszam Cię do mnie na mały urodzinowy konkurs :).
Wygląda pięknie i ten środeczek taki ładny z dziureczkami mmmmm:)
Łucja, nie chwaliłaś się :) bardzo się cieszę, że tak smakował! myślę, że ten też by Ci podpasował :)
Anna, to znaczy, że jest dokarmiany wodą i mąką w tych samych proporcjach, np. po 100 g tego i tego
Wspaniały i ta skórka..., chrupałabym:)
Poproszę skórkę i masełko :) Chlebek pierwszej klasy :)
Elegancki chlebek! : )
Piękna skórka, a w środku bardzo puszyście wygląda..
Świetny na śniadanie!
Jest cudny:-)
wygląda jak z mojej ulubionej galerii wypieków, rewelacja... zjeść taki z samym masłem, pycha :D
Kasiu rewelacyjne wychodzą Ci te chlebki, chętnie zjadałbym kromeczkę:)
Ja też taki chcę....pycha:)!
Chlebek pierwsza klasa, z chęcią bym sie poczęstowała jedną kromką :)
Pochłonęłabym :)
To drugi chleb Kasiu, który podziałał na moje zmysły, pierwszy był na zakwasie z serkiem blue (piekę go na "okrągło").
Świetny przepis , na pewno go wkrótce upiekę, jeśli pozwolisz skorzystać z przepisu. Serdecznie pozdrawiam .
Chleb wyglada cudownie, czuję jego wspaniały zapach i smak!
Smakowe Kubki, oj ten z serkiem blue też piekę regularnie - ogromnie się cieszę, że i Tobie tak przypadł do gustu.
będzie mi bardzo miło, jeśli zdecydujesz się wypróbować i ten. oczywiście, czekam na późniejszą opinię :)
pozdrawiam!
Przyznam się, że jeszcze nie upiekłam żadnego chleba.
Kasiu ten Twój chleb jest przepiękny:)
Skorzystam z Twojego przepisu i upiekę mój pierwszy chlebek. Podziele się wrażeniami.
Kupiłaś mnie! Za koperkiem polecę wszędzie :)
jeszcze nigdy nie piekłam chleba, a mam wrażenie, że robią to wszyscy, chyba czas coś zrobić z moim chlebowym niedoświadczeniem!
Kasiu chlebek palce lizać ,wygląda obłędnie,szkoda że nie robiłam nigdy zakwasu.
Świetny ten chlebek Ci wyszedł Kaś. Ja do tej pory piekłam Antka tylko na wodzie, ale teraz kusi mnie nabiał, oj kusi :-)
Asia, skoro "dziecię" Antka tak lubi się z nabiałem (a naprawdę wychodzą genialne chleby), to tym bardziej On :D polecam!
no no aż zrobiłam się głodna :) zjadłabym na śniadanie kromeczkę ;)
strasznie podobają mi się twoje chlebki, wyglądają tak apetycznie, że bez niczego bym taki ciepły zjadła :)
Kasiu, wspaniały!:-) A ta cieknąca śmietana na kromce, whm... - pobudza wyobraźnię:-)
Przepiękny bochen!
Wspaniały chlebek!
Chleb z dodatkiem koperku-brzmi pysznie:-)
Tego chyba się nie da nie lubić ;)
Rozmarzylam sie.... uwielbiam domowe pieczywo:) Piekny jest!
cudnie wygląda:)
No niezły ten bochenek!
szalejesz z tymi chlebami:-P co jeden to lepszy;-)
Cudowności chlebuś Kasiu:) Gdyby nie to, że na kratce studzą mi się 4 chleby poprosiłabym o kawałek:)
Witam, 3 szklanki mąki to u mnie jest 510g . 450g jak u Pani to chyba ciasto będzie zbyt lejące.
Jeszcze jedna kwestia, czy mąka ma być pszenna chlebowa, czy np.wrocławska.
Proszę o odpowiedź. Halina
Halina, do wypoeku chleba używam maki Szymanowskiej, a szklanka 250 ml waży 150 g . Bardzo możliwe, że inne rodzaje maki maga być cięższe lub lżejsze. W przypadku tego chleba, ciasto należało do tych luźniejszych
Witam ponownie, dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie, czy śmietana ma być kwaśna czy słodka.Z pozdrowieniami Halina
Halina, kwaśna, 18%
pozdrawiam i proszę daj znać, jeśli upieczesz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!