środa, 14 sierpnia 2013

Chleb ze śmietaną i koperkiem



Chleby z dodatkiem nabiału zdecydowanie należą do moich ulubionych. Są delikatne w smaku, mają sprężysty miękkisz i są lekko wilgotne, dzięki czemu bardzo długo zachowują świeżość i smakują wyśmienicie nawet kilka dni po upieczeniu (jeśli oczywiście doczekają).

Był już z jogurtem, z twarogiem, z zsiadłym mlekiem, z ricottą, z niebieskim serem pleśniowym. Dziś serwuję wersję ze śmietaną. I koperkiem! Jego smak jest wyraźnie wyczuwalny, a dodatkowo nadaje wspaniałego aromatu. Połączenie godne polecenia!




Składniki
  • 1/2 szklanki zakwasu pszennego 100% hydracji
  • 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody 
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek posiekanego koperku 

Aktywny zakwas dokarmić dzień przed pieczeniem.

W dużej misce umieścić dokarmiony uprzednio zakwas, wodę, śmietanę, olej, cukier, sól, i wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę i lekko zagnieść składniki. Wsypać koperek i wyrobić ciasto na gładką, elastyczną, nielepiącą się do rąk kulę (ok. 5 minut). Ciasto umieścić w misce, nakryć ją lnianą ściereczką i odstawić do wyrastania 2-3 godziny.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagnieść (ok. minutę) i odłożyć do ponownego wyrastania - tym razem do koszyczka wyłożonego lnianą ściereczką, dodatkowo obsypaną mąką. Ciasto lekko nakryć ściereczką z wierzchu i odstawić na ok. 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni (230 przy termoobiegu). Chleb delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnię naciąć z wierzchu (bardzo ostrym nożem). Blachę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec chleb w podanej temperaturze 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec jeszcze ok. 25 minut (aż skórką bęzie mocno rumiana).



47 komentarze:

cook, please! pisze...

jaki pyszny chlebuś! mniaaam!

może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

lekki brzusio pisze...

no przecież on wygląda, jak z najlepszej i najdroższej piekarni! Jest cudowny

Klaudia pisze...

Wspaniały chleb.
A ja zapraszam na kotlety z chleba :)

Łucja pisze...

kolejny pyszny chlebek :) ten z ricottą piekłam już dwa razy :)

Kamila pisze...

Bardzo apetyczne kromeczki!

Anonimowy pisze...

co to znaczy 100% hydracji??

pozdrawiam, Ania

Rafał pisze...

Musi smakować obłędnie...

Unknown pisze...

Chętnie bym sobie zjadła kromeczkę takiego chleba:))

Sandra pisze...

O ja Cię...koperek musiał nadać wspaniałego aromatu!

Ola pisze...

z koperkiem bym się skusiła:)

galantyna.pl pisze...

Chleb lepszy niż z najlepszej piekarni!

Evi pisze...

Imponująca jest Twoja kolekcja przepisów na chleby z nabiałem. A bochenek wygląda bardzo apetycznie :).

Zapraszam Cię do mnie na mały urodzinowy konkurs :).

Katka pisze...

Wygląda pięknie i ten środeczek taki ładny z dziureczkami mmmmm:)

Kaś pisze...

Łucja, nie chwaliłaś się :) bardzo się cieszę, że tak smakował! myślę, że ten też by Ci podpasował :)

Anna, to znaczy, że jest dokarmiany wodą i mąką w tych samych proporcjach, np. po 100 g tego i tego

AZgotuj! pisze...

Wspaniały i ta skórka..., chrupałabym:)

Unknown pisze...

Poproszę skórkę i masełko :) Chlebek pierwszej klasy :)

Martha pisze...

Elegancki chlebek! : )
Piękna skórka, a w środku bardzo puszyście wygląda..
Świetny na śniadanie!

Olimpia Davies pisze...

Jest cudny:-)

Karola pisze...

wygląda jak z mojej ulubionej galerii wypieków, rewelacja... zjeść taki z samym masłem, pycha :D

Anula pisze...

Kasiu rewelacyjne wychodzą Ci te chlebki, chętnie zjadałbym kromeczkę:)

ugotujmyto.pl pisze...

Ja też taki chcę....pycha:)!

cook and look pisze...

Chlebek pierwsza klasa, z chęcią bym sie poczęstowała jedną kromką :)

Tosia pisze...

Pochłonęłabym :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

To drugi chleb Kasiu, który podziałał na moje zmysły, pierwszy był na zakwasie z serkiem blue (piekę go na "okrągło").
Świetny przepis , na pewno go wkrótce upiekę, jeśli pozwolisz skorzystać z przepisu. Serdecznie pozdrawiam .
Chleb wyglada cudownie, czuję jego wspaniały zapach i smak!

Kaś pisze...

Smakowe Kubki, oj ten z serkiem blue też piekę regularnie - ogromnie się cieszę, że i Tobie tak przypadł do gustu.
będzie mi bardzo miło, jeśli zdecydujesz się wypróbować i ten. oczywiście, czekam na późniejszą opinię :)
pozdrawiam!

Back Taste pisze...

Przyznam się, że jeszcze nie upiekłam żadnego chleba.

Kasiu ten Twój chleb jest przepiękny:)

Skorzystam z Twojego przepisu i upiekę mój pierwszy chlebek. Podziele się wrażeniami.

Kulinarna Fuzja pisze...

Kupiłaś mnie! Za koperkiem polecę wszędzie :)

Kiedy Zjemy pisze...

jeszcze nigdy nie piekłam chleba, a mam wrażenie, że robią to wszyscy, chyba czas coś zrobić z moim chlebowym niedoświadczeniem!

Ala piecze i gotuje pisze...

Kasiu chlebek palce lizać ,wygląda obłędnie,szkoda że nie robiłam nigdy zakwasu.

skoraq cooks pisze...

Świetny ten chlebek Ci wyszedł Kaś. Ja do tej pory piekłam Antka tylko na wodzie, ale teraz kusi mnie nabiał, oj kusi :-)

Kaś pisze...

Asia, skoro "dziecię" Antka tak lubi się z nabiałem (a naprawdę wychodzą genialne chleby), to tym bardziej On :D polecam!

Unknown pisze...

no no aż zrobiłam się głodna :) zjadłabym na śniadanie kromeczkę ;)

Marcelina pisze...

strasznie podobają mi się twoje chlebki, wyglądają tak apetycznie, że bez niczego bym taki ciepły zjadła :)

Marzena pisze...

Kasiu, wspaniały!:-) A ta cieknąca śmietana na kromce, whm... - pobudza wyobraźnię:-)

Ivka pisze...

Przepiękny bochen!

judik pisze...

Wspaniały chlebek!

babka z rodzynkiem pisze...

Chleb z dodatkiem koperku-brzmi pysznie:-)

Moja Kariera pisze...

Tego chyba się nie da nie lubić ;)

Marzena pisze...

Rozmarzylam sie.... uwielbiam domowe pieczywo:) Piekny jest!

JoannaD pisze...

cudnie wygląda:)

codojedzenia pisze...

No niezły ten bochenek!

Anulla pisze...

szalejesz z tymi chlebami:-P co jeden to lepszy;-)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudowności chlebuś Kasiu:) Gdyby nie to, że na kratce studzą mi się 4 chleby poprosiłabym o kawałek:)

Anonimowy pisze...

Witam, 3 szklanki mąki to u mnie jest 510g . 450g jak u Pani to chyba ciasto będzie zbyt lejące.
Jeszcze jedna kwestia, czy mąka ma być pszenna chlebowa, czy np.wrocławska.
Proszę o odpowiedź. Halina

Kaś pisze...

Halina, do wypoeku chleba używam maki Szymanowskiej, a szklanka 250 ml waży 150 g . Bardzo możliwe, że inne rodzaje maki maga być cięższe lub lżejsze. W przypadku tego chleba, ciasto należało do tych luźniejszych

Anonimowy pisze...

Witam ponownie, dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie, czy śmietana ma być kwaśna czy słodka.Z pozdrowieniami Halina

Kaś pisze...

Halina, kwaśna, 18%
pozdrawiam i proszę daj znać, jeśli upieczesz

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add