czwartek, 25 lipca 2013

Chleb z ricottą na zakwasie



Kolejny chleb na zakwasie z dodatkiem sera - po wersji z twarogiem, na jogurcie, z niebieskim serem pleśniowym, na zsiadłym mleku, przyszedł czas na ricottę.

Jest delikatny w smaku, lekko słodkawy dzięki dodatkowi miodu, z serowym posmakiem.
Bardzo długo zachowuje świeżość. Idealny chleb powszedni.




Składniki:
  • 150 g zakwasu pszennego
  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Dzień przed pieczeniem dokarmić zakwas - u mnie 100 g wody i 100 g mąki pszennej (100% hydracji).

Do dużej miski wlać zakwas, dodać letnią wodę, miód i olej - wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól - wymieszać, po czym wsypać pokruszoną ricottę i zagnieść ciasto. Zagniatać ok. 5 minut, po czym przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem umieszczając ciasto w koszyku wyłożonym ściereczką, obsypaną mąką. Będzie wyrastał ok. półtorej godziny.

Kiedy chleb podrośnie, rozgrząć piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu). Kiedy już będzie rozgrzany, delikatnie przełożyć chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym naciąć go z wierzchu (ciasto jest delikatne i może przy tym lekko opaść, ale podczas pieczenia urośnie). Piec przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.



32 komentarze:

Salvador Dali pisze...

jaki piękny! A jaki mu zrobiłaś nacięcie-to sztuka! :)

Kasia pisze...

Mistrzyni, chleb po prostu idealny!

Justyna Bąk pisze...

fajny pomysł, na pewno bardzo smaczne:)

kuchcikOla pisze...

chleb niczym od zawodowego piekarza :)
w wypiekach z dodatkiem sera lubię to, że są takie "mokre" :) przepis zapisuję :)

Spoongirl pisze...

Piękny! Narobiłaś mi smaka na taką piętkę z masłem, pycha! :)

przecinkowa pisze...

Kasieńko zacny Twój chleb jest! :)

ewelajna pisze...

Kaś, dawno nie widziałam piękniejszego chleba....:)

Moni pisze...

Piękny bochenek chleba :)
a ja nie mogę zabrać się za przygotowanie swojego zakwasu :(

JustInka pisze...

Ale bochen! Mnie jeszcze zakwas, źle wychodzi, ale liczę, że w końcu mi się uda :)

Kinga Kornacka pisze...

Ale świetne. Smak, zapach, wygląd. jestem na tak! ;)

Cookie pisze...

Pięknie wyrośnięty :)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Przepiękny, bardzo profesjonalny! Ja od kilku miesięcy robię chleb na zakwasie (sama wyhodowałam) ale piekę w foremce keksowej. Muszę spróbować upiec chleb z Twojego przepisu :)

Magdalena M pisze...

Cudowny jest, mniam!

ugotujmyto.pl pisze...

Cudo!!! Szkoda, że nie mam zakwasu pszennego bo chętnie bym go upiekła...!

pollyzeczki pisze...

piekny!! wyglada bardzo smakowicie :))

Amber pisze...

Piękny bochen!
Szalejesz z chlebami,więc chyba pasja odkryta.

bartoldzik pisze...

Muszę się przeprosić z domowym pieczywem, weszlas mi na ambicję :-)

Majana pisze...

Kasiu, wspaniały bochenek. Pyszny chlebuś upiekłaś:)

galantyna.pl pisze...

Wygląda tak rewelacyjnie, że aż zazdrość bierze!

Angie pisze...

wygląda idealnie!

Anulla pisze...

cudny. nie jeden piekarz by pozazdroscil;-)

Kamila pisze...

Fantastyczny bochenek! Idealny!

Antenka pisze...

profesjonalny chlebuś:) i pewnie dzięki ricottcie długo zachowuje świeżość:)

pieczarka mySia pisze...

Jest cudowny :)

Łucja pisze...

doskonały :) a że już jutro wracam do domu i będę dokarmiać zakwas to chyba sobie taki chlebek upiekę :)

Arcoiris pisze...

Ładniejsze niż z piekarni. Pięknie wyrósł, i zapewne był przepyszny.

Anula pisze...

Idealne masz te chlebki. Aż chce się sięgnąć kromeczkę:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

... z ricottą powiadasz:) musi być pyszny:) bardzo lubię ten ser:)

akata pisze...

A możnaby upiec go w maszynie? Zastanawiam się ze względu na te manipulacje z temperaturą.

Kaś pisze...

Akata, spróbować zawsze możesz, ale gwarancji nie dam, bo nie próbowałam upiec go w maszynie. no i w maszynie nie osiągniesz tego rodzaju wypieczenia skórki, ale wyjść powinien wyjść :)

akata pisze...

Ok,dam znać, czy coś z tego wyszło. Niestety, po kilku tygodniach sukcesów nagle chleby w piekarniku przestały się dopiekać, wtedy kupiłam maszynę, a teraz jestem już zbyt leniwa, aby bawić się z przekładaniem/formowaniem itd. Pozdrawiam!

Kaś pisze...

Akata, daj koniecznie znać :) u mnie ostatnio też z czasem krucho, muszę postawić na maszyne
pozdrawiam serdecznie

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add