Kolejny chleb na zakwasie z dodatkiem sera - po wersji z twarogiem, na jogurcie, z niebieskim serem pleśniowym, na zsiadłym mleku, przyszedł czas na ricottę.
Jest delikatny w smaku, lekko słodkawy dzięki dodatkowi miodu, z serowym posmakiem.
Bardzo długo zachowuje świeżość. Idealny chleb powszedni.
Składniki:
- 150 g zakwasu pszennego
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 100 g sera ricotta
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
Dzień przed pieczeniem dokarmić zakwas - u mnie 100 g wody i 100 g mąki pszennej (100% hydracji).
Do dużej miski wlać zakwas, dodać letnią wodę, miód i olej - wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól - wymieszać, po czym wsypać pokruszoną ricottę i zagnieść ciasto. Zagniatać ok. 5 minut, po czym przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem umieszczając ciasto w koszyku wyłożonym ściereczką, obsypaną mąką. Będzie wyrastał ok. półtorej godziny.
Kiedy chleb podrośnie, rozgrząć piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu). Kiedy już będzie rozgrzany, delikatnie przełożyć chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym naciąć go z wierzchu (ciasto jest delikatne i może przy tym lekko opaść, ale podczas pieczenia urośnie). Piec przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
32 komentarze:
jaki piękny! A jaki mu zrobiłaś nacięcie-to sztuka! :)
Mistrzyni, chleb po prostu idealny!
fajny pomysł, na pewno bardzo smaczne:)
chleb niczym od zawodowego piekarza :)
w wypiekach z dodatkiem sera lubię to, że są takie "mokre" :) przepis zapisuję :)
Piękny! Narobiłaś mi smaka na taką piętkę z masłem, pycha! :)
Kasieńko zacny Twój chleb jest! :)
Kaś, dawno nie widziałam piękniejszego chleba....:)
Piękny bochenek chleba :)
a ja nie mogę zabrać się za przygotowanie swojego zakwasu :(
Ale bochen! Mnie jeszcze zakwas, źle wychodzi, ale liczę, że w końcu mi się uda :)
Ale świetne. Smak, zapach, wygląd. jestem na tak! ;)
Pięknie wyrośnięty :)
Przepiękny, bardzo profesjonalny! Ja od kilku miesięcy robię chleb na zakwasie (sama wyhodowałam) ale piekę w foremce keksowej. Muszę spróbować upiec chleb z Twojego przepisu :)
Cudowny jest, mniam!
Cudo!!! Szkoda, że nie mam zakwasu pszennego bo chętnie bym go upiekła...!
piekny!! wyglada bardzo smakowicie :))
Piękny bochen!
Szalejesz z chlebami,więc chyba pasja odkryta.
Muszę się przeprosić z domowym pieczywem, weszlas mi na ambicję :-)
Kasiu, wspaniały bochenek. Pyszny chlebuś upiekłaś:)
Wygląda tak rewelacyjnie, że aż zazdrość bierze!
wygląda idealnie!
cudny. nie jeden piekarz by pozazdroscil;-)
Fantastyczny bochenek! Idealny!
profesjonalny chlebuś:) i pewnie dzięki ricottcie długo zachowuje świeżość:)
Jest cudowny :)
doskonały :) a że już jutro wracam do domu i będę dokarmiać zakwas to chyba sobie taki chlebek upiekę :)
Ładniejsze niż z piekarni. Pięknie wyrósł, i zapewne był przepyszny.
Idealne masz te chlebki. Aż chce się sięgnąć kromeczkę:)
... z ricottą powiadasz:) musi być pyszny:) bardzo lubię ten ser:)
A możnaby upiec go w maszynie? Zastanawiam się ze względu na te manipulacje z temperaturą.
Akata, spróbować zawsze możesz, ale gwarancji nie dam, bo nie próbowałam upiec go w maszynie. no i w maszynie nie osiągniesz tego rodzaju wypieczenia skórki, ale wyjść powinien wyjść :)
Ok,dam znać, czy coś z tego wyszło. Niestety, po kilku tygodniach sukcesów nagle chleby w piekarniku przestały się dopiekać, wtedy kupiłam maszynę, a teraz jestem już zbyt leniwa, aby bawić się z przekładaniem/formowaniem itd. Pozdrawiam!
Akata, daj koniecznie znać :) u mnie ostatnio też z czasem krucho, muszę postawić na maszyne
pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!