czwartek, 24 października 2013

Ciasto bananowe z jabłkami (pełnoziarniste)



Albo bananowy jabłecznik.

Ciasto po brzegi wypełnione jabłkami. Wilgotne, dość ciężkie, ale nie zakalcowate - ładnie wyrosło mimo przytłaczającej (w mocno pozytywnym sensie) ilości owoców.

Składnikiem, który "robi różnicę" i nadaje całości charakteru jest imbir kandyzowany - moje nowe smakowe uzależnienie. Mam słodko-ostro-pikantny smak, coś rewelacyjnego. Jak z surowym imbirem średnio się lubię, tak za wersją kandyzowanej szaleję :)

A samym ciastem powracam do idei ciast śniadaniowych - solidenj porcji energii zamkniętej w słodkiej, ale i trochę zdrowszej, formie. Inne tego rodzaju propozycje znajdziecie w zakładce Pełnoziarniście, ale postaram się też utworzyć dla nich osobną kategorię, bo trochę przepisów się już uzbierało, a widzę, że cieszą się dużym powodzeniem i często z nich korzystacie.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej, wg smaku)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 banany, dojrzałe, średniej wielkości
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jabłka, duże, twarde (u mnie ligol)
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru (opcjonalnie, ilość wg upodobań)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy temoobiegu). Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostę. Imbir drobno posiekać.

Wymieszać suche składniki. Zmiksować banany z jajkami i olejem.
Płyn wlać do suchych składników i wymieszać łopatką. Wsypać jabłka oraz imbir - wymieszać.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formu 20x20 cm, wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut - aż patyczek wbity w środek ciasta będzie w miarę suchy (ciasto nie będzie się do niego lepić).

* Ciasto można też upiec w formie muffinek.





50 komentarze:

Ola pisze...

to mi przypomniało, że dramatycznie potrzebuję pełnoziarnistej mąki:)
a ten imbir muszę koniecznie sama wypróbować:)

AJ. pisze...

Uwielbiam połączenie jabłka z bananami i do tego ciasto zrobione z maki pełnoziarnistej, po prostu extra!!!!

Ciekawska Magdalena pisze...

mm zjadłabym na śniadanko ;D

Marzena pisze...

Jak na szarlotkę przystało wygląda rewelacyjnie. W sumie to chyba jedyne ciasto, które mój mąż je, a z bananami musiało być jeszcze lepsze i bardziej wilgotne:-)

Magda C. pisze...

Kolejne genialne połączenie i zdrowe ciasto. Kasiu znowu kusisz i sprawiasz, że nocne pieczenie mnie czeka :) Eh... znowu będę przez Ciebie niewyspana ;)

Anula pisze...

Następny przepis dla mnie:) Zapewne wypróbuje , ja tylko razowe ciasta mogę jeść, a na te jest mało przepisów.Dziękuje Kasiu!

ToTylkoJa pisze...

Wygląda pysznie:) Muszę wypróbować.
Pozdrowienia:))

Kaś pisze...

Dziękuję Dziewczyny! i jeszcze raz polecam :)

Waniliowa pistacja pisze...

a właśnie kupiłam sporo imbiru i nie wiedziałam co z nim zrobić, a że uwielbiam ciasta z jabłkami tak samo jak z bananami to ten przepis na pewno wykorzystam! :)

Kasia pisze...

Połączenie bananów i jabłek jest pyszne, już sobie zapisałam ten przepis :)

Unknown pisze...

Juz sobie wyobrażam zapach tego ciasta... Na samą myśl cieknie mi ślinka :)))

Angie pisze...

Ach, wygląda na takie mokre<3 Musi pięknie pachnieć: )

Anonimowy pisze...

Słodkie wypieki preferuję na drugie śniadanko, te pasuje świetnie, mniam!

agnesblog pisze...

Cudowny wypiek- zapewne przetestuję:-)

teenager ;) pisze...

fajne ciacho! nie dość, że bananowe to jeszcze z jabłuszkiem :)

Karina pisze...

robisz smaka! ; )

kuchcikOla pisze...

jabłka i banany - jestem na tak :)
a tym imbirem mocno mnie zainteresowałaś :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale śniadanie! Wspaniałości serwujesz :)

gin pisze...

Z taką ilością jabłek musiało smakować bosko!

Veggie pisze...

Jabłka i banany w jednym cieście, pycha :-)

Lili pisze...

Nie dość, że ciasto śniadaniowe to jeszcze pełnoziarniste!!! :D :D :D
Coś dla mnie.
Dzięki! :*

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Podoba mi się ta zdrowa wersja jabłkowego ciasta ;).

Nemi pisze...

Moje kubki smakowe wariują i chcą tego ciasta, teraz, natychmiast! ;)

Łucja pisze...

zjadłabym :) wygląda pysznie!

Unknown pisze...

Wspaniałe :) Muszę przetestować :)

Majana pisze...

Musi być pyszne! Połączenie jabłek i bananów wydaje mi się smakowite. :)

Antenka pisze...

kocham bananowe, ostatnio piekłam wersję z marchewką:) twoja propozycja jest równie kusząca:)

skoraq cooks pisze...

Jejuuuu Kaś, takie ciasto na śniadanie. Toż to zdrowa rozpusta i ja ten pomysł kupuję, bo po takim śniadaniu dzień nie może być zły :-)

JustInka pisze...

Cudne! Robiłam kiedyś cosik podobnego ( choć może nie do końca) ale bez jajek :)
Cudnie wygląda to ciacho! Uwielbiam Twoje foty!

AZgotuj! pisze...

Oj TAK. Pyszne:)

Salvador Dali pisze...

mniam! strasznie lubię takie ciasta owocowe, a jeszcze z cynamonem i imbirem ^^

Tosia pisze...

Zmieniłam adres bloga, więc zapraszam do mojego nowego miejsca :))

Evi pisze...

Bananów z jabłkami w cieście jeszcze chyba nie łączyłam, choć w musie owocowym pasują doskonale :). No i pełnoziarniste ciasto! Super, muszę spróbować.

Unknown pisze...

Aż zgłodniałam :)

wiktorkowa pisze...

świetna pełnoziarnista wersja:)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Jak dla mnie to jeszcze jedna pyszna, choć innowacyjna wersja jabłecznika :)

Marta pisze...

bardzo fajne ciasto!

Patrycja pisze...

Ale napakowane owocami! Idealne ciasto o jesiennym klimacie :)

madlene17 pisze...

Takie wilgotne ciach uwielbiam :) Dorzuciłabym jeszcze od siebie troszkę orzeszków;)

Unknown pisze...

Jak smacznie i zdrowo! :)

pollyzeczki pisze...

takie sniadanie ??o wow!!

Anulla pisze...

na zdrowsze ciasto zawsze chętnie się skuszę:) i wyrzuty sumienia mniejsze:P

agattekh pisze...

Też mam zamiar zrobić ciasto bananowe, ale niestety nie takie zdrowe jak Twoje, bo o wiele bardziej kaloryczne...

ugotujmyto.pl pisze...

Takie śniadanie to ja rozumiem...:)!

Agata pisze...

Hej, mam zamiar spróbować tego ciasta, bo jest w moim stylu czyli z ciemnej mąki, szybkie i łatwe w przygotowaniu:)
Piszesz że można upiec jak mufiny, ok, ale w mufinach jest mleko a tutaj go brak, można trochę go dać?
czy może banan zastępuje mleko? można banana pominąć? albo czy pominąć jabłko a banana zostawić?
i jeśli mufiny to jak długo piec? bo 40-50min to chyba za długo dla mufinek?
pozdrawiam:)

Kaś pisze...

Hej! Już odpowiadam :)
mleko tu nie ma nic do rzeczy. to że można upiec to ciasto jako muffiny znaczy, że zamiast piec je w tradycyjnej formie, można użyć muffinowych foremek. ps nie każde muffiny muszą mieć mleko :)
nie pomijałabym żadnych składników - bo nie daje głowy co z tego wyjdzie
co do czasu pieczenie, myślę że będzie to ok. 25 minut - ale najlepiej po 20 zacząć na nie zerkać i ewentualnie sprawdzić patyczkiem czy upieczone
pozdrawiam :)

Agata pisze...

jaka szybka odpowiedź:) dzięki.

Unknown pisze...

Jaki rodzaj mąki pełnoziarnistej został dodany ? zastosować mąkę z pełnego przemiału czy z orkiszu pełnoziarnista ?

Kaś pisze...

Unknown, może być z pełnego przemiału czy z orkiszu pełnoziarnista. nada się nawet razowa 1850. unikałabym już jednak 2000, ona lepiej nadaje się do chleba

이천출장안마 안성출장안마 의왕출장안마 pisze...

Your writing is always so engaging and helpful. I’m excited to apply some of your tips. Thanks again!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add