środa, 18 grudnia 2013

Szybki i prosty makowiec, czyli rolada biszkoptowa z makiem



Zaryzykuję stwierdzenie, że odczarowałam rolady. A może to po prostu ten przepis jest niezawodny.
Korzystałam z niego już kilka razy i ani razu się nie zawiodłam - biszkopt pięknie wyrasta, podczas zwijania nie ma żadnych pęknięć, a samo ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyte. W zasadzie tak dobre, że można je jeść bez dodatków - co nieraz nam się przytrafiło :)

Rolada jest ekspresowa w przygotowaniu - wymieszanie składników na ciasto to ok. 5 minut (10 jeśli w międzyczasie najdzie nas ochota na kawkę), później 15 minut pieczenia.
Wykorzystuję też gotową masę makową. Mając na względzie przedświąteczny pośpiech, to świetne rozwiązanie. W sumie tylko raz robiłam domową masę makową - pierwszy i ostatni zarazem :)

A jeśli wolicie jednak klasykę, odsyłam do przepisu na makowiec drożdżowy.




Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 100 g mąki pszennej
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Dodatkowo:
  • 400-500 g masy makowej

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Przygotowanie ciasta
Białka oddzielić od żółtek - te pierwsze wbić do dużej miski. Do białek wsypać szczyptę soli, po czym ubić je na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie, ciągle miksując, ale już na najniższych obrotach, stopniowo wsypywać cukier. Kiedy pianka będzie już gładka, dodawać po jednym żółtku, ciągle miskując. Kolejno, wlać olej i aromat i raz jeszcze zmiksować całość. Odłożyć mikser, a do miski wsypać przesianą! mąkę i delikatnie i dokładnie wmieszać ją szpatułką. Na koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i połączyć z ciastem.

Pieczenie
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (blacha od opiekacza ok. 40-30 cm). Piec 15-20 minut - do zarumienienia i suchego patyczka wbitego pośrodek rolady. Po 15 minutach warto sprawdzić stan upieczenia.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na wierzch lnianą ściereczką, a następnie odwrócić blachę do góry dnem - tak aby bizkopt leżał na ścierce, a papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, po czym - wykorzystująć ściereczkę - zwinąć roladę. Odstawić do przestudzenia.

Przygotowanie makowca
Roladę rozwinąć i wyłożyć na nią masę makową - najwięcej po środku, mniej po bokach. Zwinąć jak najściślej. Gotowe!
Jeśli nie planujemy podać makowaca od razu, warto go szczelnie owinąć folią spożywczą - nie tylko się nie wysuszy, ale i bardziej zwilgotnieje od masy makowej.

W wersji na szybko roladę można obficie posypać cukirem pudrem. Można też przygotwać lukier z cukru pudru bądź polewę na bazie czekolady.
Lukier: łyżka ciepłej wody, łyżka soku z cytryny, ok. 100 g cukru pudru - wymieszać.
Polewa czekoladowa - taka jak przy przepisie na marchewkowy murzynek.

Wskazówka: do ciasta biszkoptowego warto dodawać odrobinę oleju - nie tylko dłużej zachowuje świeżość, ale wychodzi też bardziej elastyczne, dzięki czemu nie pęka przy zwijaniu. U mnie tradycyjnie rzepakowy, bo jako neutralny w smaku i zapachu świetnie sprawdza się w wypiakach.






45 komentarze:

whiness pisze...

Rolada i masa makowa? Jestem na tak! :)

Kasia pisze...

Jaka śliczna równiutka, idealna!
Dobrze, że napisałaś co ile czasu zajmuje, bo ja lubię wiedzieć takie rzeczy :))

Ola pisze...

fajnie wygląda
ja też bym korzystała z gotowej masy ale mąż tradycjonalista...

Krystyna Boner pisze...

Lubię makowce. Jakoś tak rolada zeszła na drugi plan na rzecz innych ciast i tortów. Ale ta Twoja rolada z ciasta biszkoptowego przemawia za mną, bo jest jak widzę i delikatna i...PYSZNA! Pozdrawiam :)

Magda C. pisze...

Przepiękna ta rolada! Z moim ukochanym makowcem - rewelacja! :)

Natalie pisze...

Piękna lecz jak dla mnie za mało maku ! :))

pollyzeczki pisze...

ogapie :))

Łucja pisze...

prosta ale jaka efektowna!! cudna!

Salvador Dali pisze...

lubię gotowe masy makowe, ale wolę oczywiście domowe ;D
Aj, aj! Ciekawe jakby zawinąć ją w kruche? Ale wygląda bosko, a ta czekolada z wierzchu <3 wygląda w ogóle jak lukier! :D

krzywa kromeczka pisze...

Pieknie sie prezentuje - na pewno wyprobuje, powiedz tylko jak dlugo mozna ja przechowywac ;)

Angie pisze...

Jak pięknie zwinięta; )

lutka40 pisze...

Cudowna i apetyczna !

Kamila pisze...

Pięknie zrolowane! Pozdrawiam

kulinarne-smaki pisze...

super rolada, też mam ochotę ją zrobić w tym roku na święta

teenager ;) pisze...

mmm masa makowa <3 za parę dni będą ją robić - uwielbiam!

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda interesująco, chociaż jeżeli chodzi o makowce to ja zdecydowanie preferuję te drożdżowe i te z proporcją 2:1 dla maku:))

Magda pisze...

Z takim nadzieniem rolady nie jadłam nigdy! Super pomysł :) Podoba mi się taka świąteczna, makowa wersja rolady!

Evitaa pisze...

Jak ktoś woli mniej maku, a więcej ciasta, to idealna propozycja świąteczna dla niego :). Wygląda pysznie.

Pan Deserek :) pisze...

Taki makowiec zawsze i wszędzie ;) Pychota! Smaku mi narobiłaś :) siedzę i się ślinie do ekranu :)))

Jey pisze...

jeju, wygląda idealnie. wszystko tak równe i dopracowane. pięknie i smacznie :)

ugotujmyto.pl pisze...

Ale puszysta :)!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Cokolwiek by nie sądzić , zawsze to domowe ciasto , a nie ze sklepu. Oszczędne w czasie , dla zapracowanych.

Kulinarna Fuzja pisze...

Obecnie mam bzika na punkcie robienia szybkich makowców, więc z chęcią zapisuję sobie Twoją roladę:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Bardzo smakowicie wygląda :) Pozdrawiam

Anulla pisze...

bo przepisy wcale nie muszą być skomplikowane:) maku nie lubię, więc wolę wersję z jabłkiem, ale w domu by byli zadowoleni:)

Majana pisze...

Pyszności Kasiu, a jakie zdjęcia cudne! :)

Małgosia i Piotr pisze...

Kasiu-chętnie skorzystam z przepisu na roladę w różnych wariacjach smakowych :) pozdrawiam serdecznie M.

Aska gotuje pisze...

Piękna rolada ,Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

dora pisze...

Super przepis ! Dziekuję:)
Wesołych świąt:)

Kaś pisze...

Aska gotuje,

Dora,

Dziękuję Wam! Wesołych :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu ja też znalazłam fajny przepis na biszkopt do rolad, ale Twój chętnie wypróbuję:) buziaki

Anonimowy pisze...

Odkrycie tegorocznych świąt! Rewelacja. Dzień później piekłam już kolejną porcję!

pozdrawiam ,
Ania

Kaś pisze...

Ania, bardzo się cieszę, że makowiec tak posmakował!
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

Super łatwy przepis . polecam go wszystkim zapracowanym , szczególnie tym co maja małe dzieci i co najważniejsze . PYSZNE !!!!!

Kaś pisze...

A., fantastyczne, że przepis tak przypadł do gustu :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza

Kamila pisze...

Tego przepisu szukałam, rolada wyśmienicie smakuje, pozdrawiam

Kaś pisze...

Kamila, bardzo się cieszę, ze smakowała!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

Mam pytanie ta masę makowa daje się od razu do ciasta nie upieczonego i się piecze razem mozna

Kaś pisze...

A., nie, najpierw piecze się samo ciasto i na upieczone wykłada się masę makową

Anonimowy pisze...

nie no mało tego maku w tej roladzie ......

Kaś pisze...

Anonimowy, rzecz gustu, my lubimy nieprzeładowany makiem :)

Anonimowy pisze...

Zawinięta rolade w folię spożywczą należy włożyć do lodówki?

Kaś pisze...

A., nie trzeba go wkładać do lodówki. wystarczy chłodne miejsce w szafce czy na półce

Anonimowy pisze...

Dziękuję bardzo :) makowiec wygląda wyśmienicie :)

Kaś pisze...

A., to ja dziękuję :) jeśli wypróbujesz daj znać :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add