Zaryzykuję stwierdzenie, że odczarowałam rolady. A może to po prostu ten przepis jest niezawodny.
Korzystałam z niego już kilka razy i ani razu się nie zawiodłam - biszkopt pięknie wyrasta, podczas zwijania nie ma żadnych pęknięć, a samo ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyte. W zasadzie tak dobre, że można je jeść bez dodatków - co nieraz nam się przytrafiło :)
Rolada jest ekspresowa w przygotowaniu - wymieszanie składników na ciasto to ok. 5 minut (10 jeśli w międzyczasie najdzie nas ochota na kawkę), później 15 minut pieczenia.
Wykorzystuję też gotową masę makową. Mając na względzie przedświąteczny pośpiech, to świetne rozwiązanie. W sumie tylko raz robiłam domową masę makową - pierwszy i ostatni zarazem :)
A jeśli wolicie jednak klasykę, odsyłam do przepisu na makowiec drożdżowy.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 100 g mąki pszennej
- skórka starta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- 400-500 g masy makowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie ciasta
Białka oddzielić od żółtek - te pierwsze wbić do dużej miski. Do białek wsypać szczyptę soli, po czym ubić je na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie, ciągle miksując, ale już na najniższych obrotach, stopniowo wsypywać cukier. Kiedy pianka będzie już gładka, dodawać po jednym żółtku, ciągle miskując. Kolejno, wlać olej i aromat i raz jeszcze zmiksować całość. Odłożyć mikser, a do miski wsypać przesianą! mąkę i delikatnie i dokładnie wmieszać ją szpatułką. Na koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i połączyć z ciastem.
Pieczenie
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (blacha od opiekacza ok. 40-30 cm). Piec 15-20 minut - do zarumienienia i suchego patyczka wbitego pośrodek rolady. Po 15 minutach warto sprawdzić stan upieczenia.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na wierzch lnianą ściereczką, a następnie odwrócić blachę do góry dnem - tak aby bizkopt leżał na ścierce, a papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia, po czym - wykorzystująć ściereczkę - zwinąć roladę. Odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie makowca
Roladę rozwinąć i wyłożyć na nią masę makową - najwięcej po środku, mniej po bokach. Zwinąć jak najściślej. Gotowe!
Jeśli nie planujemy podać makowaca od razu, warto go szczelnie owinąć folią spożywczą - nie tylko się nie wysuszy, ale i bardziej zwilgotnieje od masy makowej.
W wersji na szybko roladę można obficie posypać cukirem pudrem. Można też przygotwać lukier z cukru pudru bądź polewę na bazie czekolady.
Lukier: łyżka ciepłej wody, łyżka soku z cytryny, ok. 100 g cukru pudru - wymieszać.
Polewa czekoladowa - taka jak przy przepisie na marchewkowy murzynek.
Wskazówka: do ciasta biszkoptowego warto dodawać odrobinę oleju - nie tylko dłużej zachowuje świeżość, ale wychodzi też bardziej elastyczne, dzięki czemu nie pęka przy zwijaniu. U mnie tradycyjnie rzepakowy, bo jako neutralny w smaku i zapachu świetnie sprawdza się w wypiakach.
Wskazówka: do ciasta biszkoptowego warto dodawać odrobinę oleju - nie tylko dłużej zachowuje świeżość, ale wychodzi też bardziej elastyczne, dzięki czemu nie pęka przy zwijaniu. U mnie tradycyjnie rzepakowy, bo jako neutralny w smaku i zapachu świetnie sprawdza się w wypiakach.
47 komentarze:
Rolada i masa makowa? Jestem na tak! :)
Jaka śliczna równiutka, idealna!
Dobrze, że napisałaś co ile czasu zajmuje, bo ja lubię wiedzieć takie rzeczy :))
fajnie wygląda
ja też bym korzystała z gotowej masy ale mąż tradycjonalista...
Lubię makowce. Jakoś tak rolada zeszła na drugi plan na rzecz innych ciast i tortów. Ale ta Twoja rolada z ciasta biszkoptowego przemawia za mną, bo jest jak widzę i delikatna i...PYSZNA! Pozdrawiam :)
Przepiękna ta rolada! Z moim ukochanym makowcem - rewelacja! :)
Piękna lecz jak dla mnie za mało maku ! :))
ogapie :))
prosta ale jaka efektowna!! cudna!
lubię gotowe masy makowe, ale wolę oczywiście domowe ;D
Aj, aj! Ciekawe jakby zawinąć ją w kruche? Ale wygląda bosko, a ta czekolada z wierzchu <3 wygląda w ogóle jak lukier! :D
Pieknie sie prezentuje - na pewno wyprobuje, powiedz tylko jak dlugo mozna ja przechowywac ;)
Jak pięknie zwinięta; )
Cudowna i apetyczna !
Pięknie zrolowane! Pozdrawiam
super rolada, też mam ochotę ją zrobić w tym roku na święta
mmm masa makowa <3 za parę dni będą ją robić - uwielbiam!
Wygląda interesująco, chociaż jeżeli chodzi o makowce to ja zdecydowanie preferuję te drożdżowe i te z proporcją 2:1 dla maku:))
Z takim nadzieniem rolady nie jadłam nigdy! Super pomysł :) Podoba mi się taka świąteczna, makowa wersja rolady!
Jak ktoś woli mniej maku, a więcej ciasta, to idealna propozycja świąteczna dla niego :). Wygląda pysznie.
Taki makowiec zawsze i wszędzie ;) Pychota! Smaku mi narobiłaś :) siedzę i się ślinie do ekranu :)))
jeju, wygląda idealnie. wszystko tak równe i dopracowane. pięknie i smacznie :)
Ale puszysta :)!
Cokolwiek by nie sądzić , zawsze to domowe ciasto , a nie ze sklepu. Oszczędne w czasie , dla zapracowanych.
Obecnie mam bzika na punkcie robienia szybkich makowców, więc z chęcią zapisuję sobie Twoją roladę:)
Bardzo smakowicie wygląda :) Pozdrawiam
bo przepisy wcale nie muszą być skomplikowane:) maku nie lubię, więc wolę wersję z jabłkiem, ale w domu by byli zadowoleni:)
Pyszności Kasiu, a jakie zdjęcia cudne! :)
Kasiu-chętnie skorzystam z przepisu na roladę w różnych wariacjach smakowych :) pozdrawiam serdecznie M.
Piękna rolada ,Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
Super przepis ! Dziekuję:)
Wesołych świąt:)
Aska gotuje,
Dora,
Dziękuję Wam! Wesołych :)
Kasiu ja też znalazłam fajny przepis na biszkopt do rolad, ale Twój chętnie wypróbuję:) buziaki
Odkrycie tegorocznych świąt! Rewelacja. Dzień później piekłam już kolejną porcję!
pozdrawiam ,
Ania
Ania, bardzo się cieszę, że makowiec tak posmakował!
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Super łatwy przepis . polecam go wszystkim zapracowanym , szczególnie tym co maja małe dzieci i co najważniejsze . PYSZNE !!!!!
A., fantastyczne, że przepis tak przypadł do gustu :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza
Tego przepisu szukałam, rolada wyśmienicie smakuje, pozdrawiam
Kamila, bardzo się cieszę, ze smakowała!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Mam pytanie ta masę makowa daje się od razu do ciasta nie upieczonego i się piecze razem mozna
A., nie, najpierw piecze się samo ciasto i na upieczone wykłada się masę makową
nie no mało tego maku w tej roladzie ......
Anonimowy, rzecz gustu, my lubimy nieprzeładowany makiem :)
Zawinięta rolade w folię spożywczą należy włożyć do lodówki?
A., nie trzeba go wkładać do lodówki. wystarczy chłodne miejsce w szafce czy na półce
Dziękuję bardzo :) makowiec wygląda wyśmienicie :)
A., to ja dziękuję :) jeśli wypróbujesz daj znać :)
Bardzo fajny przepis I smaczny. Dziekuje
A., cieszę się że makowiec smakował :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!