poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kulebiak z karpiem, kapustą i grzybami



Kulebiak to świetny pomysł na połączenie tradycyjnych świątecznych smaków - karpia oraz kapusty z grzybami. Zapieczone w maślanym, chrupiącym cieście francuskim tworzą danie, które będzie królować na wigilijnym stole.

Kulebiak jest nie tylko przesmaczny, ale i dość efektowny. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania.




Składniki na farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • filet z karpia (ok. 500 g) pieprz, sól

Dodatkowo:
  • 2 płaty ciasta francuskiego 
  • jajko

Grzyby namoczyć przez kilka godzin.

Filet z karpia umyć i namoczyć w osolonej wodzie przez ok. 2 godziny. Namoczone grzyby przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody i gotować pół godziny. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wodę, w której grzyby się gotowały, przelać do garnka, dołożyć posiekaną kapustę, liście laurowe i gotować ok. godziny – aż woda wyparuje, a kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę i grzyby, wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim kolejno: kapustę z grzybami, połowę fileta z karpia, kapustę z grzybami (po bokach należy zostawić miejse wolne od farszu - ok. kilku centymetrów, tak by można było zlepić razem boki). Dłuższe boki ciasta zwinąć do środka i zlepić na górze, podobnie krótsze (jak w kopercie). Tak samo przygotować drugiego kulebiaka. Jeśli zostaną skrawki ciasta, wyciąć z nich wzory i ułożyć z wierzchu.

Kulebiaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 40-50 minut do zarumieniania ciasta z wierzchu.

*Można je przygotować dzień wcześniej. W wersji odgrzewanej smakowały mi jeszcze bardziej.




Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów



23 komentarze:

Natalie pisze...

Ten kulebiak fajnie wgląda ! Nigdy takiego czegoś nie jadłam :D

kuchcikOla pisze...

u mnie w domu nie robi się kulebiaka na święta, ale bardzo chętnie bym to zmieniła :) zapowiada się pysznie!

Kasia pisze...

Kobieto jesteś niesamowita! To istne cudo! Czy Ty nie powinnaś założyć restauracji? :)

Krystyna Boner pisze...

Fantastycznie wyglądają. Takie bliźniacze. Jednakowe. W przekroju jakie smakowite. Zachęciłaś mnie tym przepisem. Pozdrawiam, Krys

Renata Walczak pisze...

Robię kulebiaki, ale nie a święta i z ciasta drożdżowego- ale wyglądają niesamowicie smacznie!!
pozdrawiam cieplutko:)

Kasia pisze...

MM extra, pięknie wykończony :)

Magda pisze...

Kulebiak! Uwielbiam! :-) Moja babcia robi zawsze na świąteczny stół, muszę w końcu sama pokusić się o jego przyrządzenie :-)

SMAKOWE KUBKI pisze...

O uniwersalności ciasta francuskiego już nie będę pisać, uwielbiam je kupować i mieć zawsze pod ręką, uratowało mnie w podbramkowej sytuacji nie jeden raz. Z tym nadzieniem robi wrażenie, jest rzeczywiście bardzo efektowne i niewątpliwie smaczne.

Salvador Dali pisze...

gdyby nie karp ukradłabym ci takie jeden bochen z domu!! :D
Pychotaaa :)

Dominika pisze...

U mnie w domu nie robi się kulebiaka, ale bardzo chętnie bym go spróbowała, bo fajnie wygląda :)

Magda C. pisze...

Fantastyczne! Jakiego mi smaka narobiłaś! Takie rarytasy to chyba w zeszłym roku pałaszowałam... :)

Dante pisze...

Wygląda prze...zajefajnie:D Napewno też jest smaczny:)

Kamila pisze...

Doskonały! Pyszny widok!

Antenka pisze...

istne cudo:) ale bym zjadła! u nas nie piecze się kulebiaka, a szkoda:(

Ola pisze...

ale ładny! prawdziwa ozdoba stołu!

madlene17 pisze...

Wow, niezwykłe połączenie smaków:) Do tej pory chyba tylko raz miałam okazję zjeść kulebiak z racji, że w moich stronach nie jest on daniem popularnym:) Nie mniej jednak dodatek karpia mnie intryguje^^

RedHead pisze...

Kulebiaka nigdy nie robiłam. Kto wie, może zagości u mnie na wigilijnym stole w w tym roku :)

JoannaD pisze...

Świetny! Zapożyczam przepis:)

Marzena pisze...

Z karpiem jeszcze nie jadłam, fajnie brzmi i smakowicie wygląda:-)

Pan Deserek :) pisze...

Wstyd się przyznać ale Kulebiaka jeszcze nie jadłem - chyba najwyższa pora poznać nowy smak ;)

galantyna.pl pisze...

Niebo w gębie!

Anulla pisze...

fajny pomysł na połączenie karpia z kapustą i grzybami:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Smakowity musi być ten kulebiak:) .... ładnie udekorowany:) pozdrawiam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add