Kulebiak to świetny pomysł na połączenie tradycyjnych świątecznych smaków - karpia oraz kapusty z grzybami. Zapieczone w maślanym, chrupiącym cieście francuskim tworzą danie, które będzie królować na wigilijnym stole.
Kulebiak jest nie tylko przesmaczny, ale i dość efektowny. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania.
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- filet z karpia (ok. 500 g) pieprz, sól
Dodatkowo:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- jajko
Grzyby namoczyć przez kilka godzin.
Filet z karpia umyć i namoczyć w osolonej wodzie przez ok. 2 godziny. Namoczone grzyby przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody i gotować pół godziny. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wodę, w której grzyby się gotowały, przelać do garnka, dołożyć posiekaną kapustę, liście laurowe i gotować ok. godziny – aż woda wyparuje, a kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę i grzyby, wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim kolejno: kapustę z grzybami, połowę fileta z karpia, kapustę z grzybami (po bokach należy zostawić miejse wolne od farszu - ok. kilku centymetrów, tak by można było zlepić razem boki). Dłuższe boki ciasta zwinąć do środka i zlepić na górze, podobnie krótsze (jak w kopercie). Tak samo przygotować drugiego kulebiaka. Jeśli zostaną skrawki ciasta, wyciąć z nich wzory i ułożyć z wierzchu.
Kulebiaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 40-50 minut do zarumieniania ciasta z wierzchu.
*Można je przygotować dzień wcześniej. W wersji odgrzewanej smakowały mi jeszcze bardziej.
23 komentarze:
Ten kulebiak fajnie wgląda ! Nigdy takiego czegoś nie jadłam :D
u mnie w domu nie robi się kulebiaka na święta, ale bardzo chętnie bym to zmieniła :) zapowiada się pysznie!
Kobieto jesteś niesamowita! To istne cudo! Czy Ty nie powinnaś założyć restauracji? :)
Fantastycznie wyglądają. Takie bliźniacze. Jednakowe. W przekroju jakie smakowite. Zachęciłaś mnie tym przepisem. Pozdrawiam, Krys
Robię kulebiaki, ale nie a święta i z ciasta drożdżowego- ale wyglądają niesamowicie smacznie!!
pozdrawiam cieplutko:)
MM extra, pięknie wykończony :)
Kulebiak! Uwielbiam! :-) Moja babcia robi zawsze na świąteczny stół, muszę w końcu sama pokusić się o jego przyrządzenie :-)
O uniwersalności ciasta francuskiego już nie będę pisać, uwielbiam je kupować i mieć zawsze pod ręką, uratowało mnie w podbramkowej sytuacji nie jeden raz. Z tym nadzieniem robi wrażenie, jest rzeczywiście bardzo efektowne i niewątpliwie smaczne.
gdyby nie karp ukradłabym ci takie jeden bochen z domu!! :D
Pychotaaa :)
U mnie w domu nie robi się kulebiaka, ale bardzo chętnie bym go spróbowała, bo fajnie wygląda :)
Fantastyczne! Jakiego mi smaka narobiłaś! Takie rarytasy to chyba w zeszłym roku pałaszowałam... :)
Wygląda prze...zajefajnie:D Napewno też jest smaczny:)
Doskonały! Pyszny widok!
istne cudo:) ale bym zjadła! u nas nie piecze się kulebiaka, a szkoda:(
ale ładny! prawdziwa ozdoba stołu!
Wow, niezwykłe połączenie smaków:) Do tej pory chyba tylko raz miałam okazję zjeść kulebiak z racji, że w moich stronach nie jest on daniem popularnym:) Nie mniej jednak dodatek karpia mnie intryguje^^
Kulebiaka nigdy nie robiłam. Kto wie, może zagości u mnie na wigilijnym stole w w tym roku :)
Świetny! Zapożyczam przepis:)
Z karpiem jeszcze nie jadłam, fajnie brzmi i smakowicie wygląda:-)
Wstyd się przyznać ale Kulebiaka jeszcze nie jadłem - chyba najwyższa pora poznać nowy smak ;)
Niebo w gębie!
fajny pomysł na połączenie karpia z kapustą i grzybami:)
Smakowity musi być ten kulebiak:) .... ładnie udekorowany:) pozdrawiam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!