Tradycyjny farsz do pierogów w zapieczony na cieście francuskim. Te szybkie i chrupiące przekąski smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Biorąc pod uwagę ich smak, możemy być pewni, że z wigilijnego stołu znikną w tempie ekspresowym!
Składniki na ok. 18 sztuk:
Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić. W trakcie przygotowywania grzybów ugotować kapustę i usmażyć cebulę.
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe i gotować około godziny. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie gotować połączyć ją z kapustą i grzybami. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kawałku wyłożyć po pełnej łyżce farszu, uważając by zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca po bokach (by ciasto mogło wyrosnąć). Boki posmarować rozpuszczoną margaryną. Tartaletki piec przez ok. 15 minut.
- 500 g kapusty kiszonej (już po odciśnięciu wody)
- 50 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- pieprz, sól do smaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (50x25 cm)
- 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
- garść listków pietruszki
Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić. W trakcie przygotowywania grzybów ugotować kapustę i usmażyć cebulę.
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe i gotować około godziny. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie gotować połączyć ją z kapustą i grzybami. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kawałku wyłożyć po pełnej łyżce farszu, uważając by zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca po bokach (by ciasto mogło wyrosnąć). Boki posmarować rozpuszczoną margaryną. Tartaletki piec przez ok. 15 minut.
Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl
26 komentarze:
Pomysł na tartaletki świetny, bo i smaczne i szybkie w wykonaniu.
Kasiu, korzystając z okazji pragnę złożyć Tobie życzenia z okazji Świąt:
Spokojnych, Radosnych Świąt w gronie najbliższych,
Niech spełnią się wszystkie marzenia. Krys
W zapisanych przepisach zalegają mi jeszcze Twoje tarlatetki z warzywami, szynką i beszamelem, a Ty już proponujesz kolejne cudo!
trochę jak kapuśniaczki w cieście francuskim! ;D
Pychota ;)
Uwielbiam tarteletki z ciasta francuskiego, ale taki farsz to dla mnie nowość, jeżeli mówimy oczywiście o tym cieście :) Koniecznie będę musiała spróbować.
Prosto , szybko i bardzoooo smacznie:)
Pyszny pomysł!
Warto zrezygnować z tradycyjnych pasztecików i podać je w takiej formie.
Kasiu, sa wspaniale! :) Slinka leci
Wspaniale wyglądają! Pochłonęłabym je z przyjemnością :)
Kasiu świetny przepis do wykorzystania nie tylko na Święta!!
pozdrawiam cieplutko:)
Robiłam tartę dużą z kapustą i grzybami, ale tartaletki bardzo mi się podobają na imprezy:-)
Krys, pięknie dziękuję za życzenia!
Inspirowane Smakiem, oczywißcie polecam wypròbować o ie wersje :)
pyszna przekąska!
Jakie świąteczne smaki zaparkowane w tarteletki;) super! Kaś, wesołych świąt!
Super pomysł..chyba skorzystam:)
Wspaniałości serwujesz :) Świetny przepis! Pozdrawiam
Fajna alternatywa dla pasztecików :)
Renula, Dziękuję!
pomysłowe:) i szybkie do zrobienia na świąteczny stół, gdy i tak roboty jest dużo:)
Z największą przyjemnością się częstuję, szkoda, ze wirtualnie;)
No patrz, zastało mi trochę takiego farszu, a ja po prostu dosmażyłam kolejną partię naleśników! Mogłam też zrobić takie kapuśniaczki na francuskim cieście ;p
Super! Ja zapiekam farsz z ciastem francuskim w formie pasztecików. Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)!
Z chęcią sama bym takie spróbowała :)
Ugorujmyto.pl, dziękuję! Wesołupych!
Te tartaletki to świetny pomysł i pyszna odmiana wśród innych przystawek ;)
Oo fajny pomysł, zapisuję sobie przepis. Może wykorzystam w sylwestrowym menu :)
Tarlaterki są pyszne ,ja akurat robię z z mieskiem z przepisów kuchni Lidla,bedą równie pyszne :) z grzybkami bedą nastepnym razem .
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!